Amper 11,2 kilometer is het van de Theo Verbeecklaan naar de Heizel, maar de laatste tien jaar lijkt Anderlecht de weg wel kwijt. Dertien jaar geleden is het dat het nog eens de beker won.

Zouden de spelers goed geluisterd hebben naar wat Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck op de jaarlijkse persconferentie zei, toen hij de doelstellingen van paars-wit voor het nieuwe seizoen verwoordde ? “De statistieken en clichés willen we naar de prullenmand voetballen”, klonk het toen. “De beker willen we dit jaar winnen, en in de Champions League willen we er in februari nog bij zijn.”

Van Holsbeeck méénde dat toen ook, benadrukt hij : “Anderlecht is het aan zijn standing verplicht om aan die afgrijselijke bekerreputatie een eind te maken. Ik vind dat het niet kan dat een club als deze al zo veel jaar geen finale meer gehaald heeft. Met de zege van zaterdag haalde Anderlecht alvast de kwartfinales, de vierde keer nog maar in de laatste tien jaar.

Acht keer won Anderlecht de beker van België. Dat gebeurde voor het laatst dertien jaar geleden : in 1994 klopte het in een échte topper Club Brugge. De vorige zeges dateren uit 1988 en 1989, toen Anderlecht telkens afrekende met Standard. Na de zege tegen Club bereikte paars-wit nog één keer de finale. Exact tien jaar geleden liet het op de Heizel tegen het toenmalige Germinal Ekeren een voorsprong ontglippen, waarna Ekeren in de verlengingen aan het langste eind trok.

Sindsdien kwamen de Brusselaars alleen nog in 2003/04 dicht bij een verplaatsing naar de Heizel, maar toen verloren ze de halve finale van Beveren. De andere jaren waren de bekerprestaties erg mager. Vier keer slaagde Anderlecht er zelfs niet in te overwinteren in de beker, en werd het al in de zestiende finales uitgeschakeld.

Zestiende finales

In 1998/99 gebeurde dat op 18 oktober op het veld van toenmalig tweedeklasser FC Denderleeuw, dat twee jaar geleden met Verbroedering Denderhoutem samensmolt tot FCV Dender EH. Bij Anderlecht was net Arie Haan vervangen door het duo Jean DockxFrank Vercauteren. Te vroeg om al beterschap te tonen, meent Enzo Scifo, toen Anderlechtspeler. Hij vond Denderleeuw na strafschoppen en met een sterke prestatie van Kayode Keshinro een terechte winnaar : “Wij waren net uit de UEFA Cup gewipt door Grasshoppers Zürich, die bekernederlaag schudde ons echt wakker. Kampioen werden we niet meer, dat werd Genk, maar we brachten in de tweede helft van het seizoen wél het beste voetbal dat Anderlecht de laatste jaren op de mat bracht.”

Een jaar later onderging paars-wit midden oktober hetzelfde lot, uitschakeling in de zestiende finales tegen een tweedeklasser, maar nu thuis. Vijf minuten voor tijd leidde Anderlecht nog, maar een misverstand in de verdediging bracht de tweedeklasser in extremis verlengingen op, waar Ingelmunster het met 1-4 haalde van de toenmalige competitieleider in eerste. Anderlecht beging de fout, aldus Bertrand Crasson, te snel te teren op de vroege voorsprong dankzij een goal van Tomasz Radzinski. “Eigenlijk waren we in gedachten al bij de belangrijke Europese wedstrijd van een paar dagen later tegen Bologna in de derde ronde van de UEFA Cup. Ingelmunster zette ons meteen met de voeten op de grond, Bologna deed hetzelfde. We werden dat jaar wél kampioen.”

In 2001/02 ging paars-wit er opnieuw in de zestiende finales uit, na een spectaculaire thuisnederlaag tegen Lokeren. Na een kwartier leidde Anderlecht met 3-0, nog voor de rust milderde Lokeren al tot 3-2, na de rust ging het op zijn elan door. Anderlecht kon niet meer reageren en verloor met 3-4. Net tevoren verloor het zijn laatste Europese illusies tegen AS Roma en Lokomotiv Moskou.

Vorig jaar gaf niemand een kans aan tweedeklasser Geel, dat zich op 11 november als hekkensluiter in de tweede klasse aandiende in het Constant Vanden Stockstadion. Het was een van de laatste optredens van Besnik Hasi bij paars-wit. “Om te verhinderen dat men het te licht zou opnemen, gaf de technische staf een speelkans aan jongens die zelden gebruikt werden, zoals Fabrice Ehret en Grégory Pujol, in de hoop dat die hun kans zouden grijpen. Maar als de rest niet volgt, lukt het niet.” Bij 0-0 moesten strafschoppen uitsluitsel brengen. Hasi : “Het ergste was het voor de jonge Cheik Tiote, die die avond zijn debuut maakte en de beslissende penalty miste toen andere spelers zich niet geroepen voelden om die te geven. Toeval of niet : achteraf is van hem niet zo veel meer gehoord.”

Speciale acties

Dit seizoen struikelde Anderlecht thuis niet over de ‘kleinere’ tegenstanders. Tegen Dessel en Dender samen scoorde het zelfs tien keer, al had het zaterdag meer moeite met de tegenstander dan de uitslag (5-2) laat vermoeden. Vooral in de eerste helft toonde de competitieleider in de tweede klasse zich de best voetballende ploeg. FCV Dender legde de mooiste combinaties (het eerste en het afgekeurde doelpunt) op de mat, maar werd niet door het geluk gediend. De thuisverdediging had de handen vol met de jonge David De Storme, die vorig seizoen nog bij de Nederlandse amateurclub Hoek voetbalde en ooit testte bij Club Brugge onder Trond Sollied. De onzekere doelman en het gebrek aan snelheid centraal achterin braken FC Dender zuur op. Dat het de niet fitte Gunter Thiebaut spaarde voor de komende competitiematch, betekent ook dat de tweedeklasser minder belang hechtte aan de beker dan de thuisploeg.

Voorlopig zit Anderlecht in die beker nog op Van Holsbeecks schema. Om de kille sfeer van lege stadions bij bekerwedstrijden uit de vorige jaren weg te werken, werkte Anderlecht aan een speciaal programma om het stadion te vullen : tegen Dessel daagden aan vijf euro per ticket 15.000 kijkers op, tegen Dender (tien euro per zitplaats) waren dat er 19.100, terwijl alleen al in voorverkoop 12.000 tickets de deur uit waren. “Als 92 procent van onze fans van buiten Brussel komt en niet geïnteresseerd is in een bekermatch, moet je speciale acties doen om families naar hier te lokken die anders misschien niet de kans krijgen om hier te komen.” Winst maakt men daar op korte termijn niet mee, maar een goed gevuld stadion zorgt wel voor een extra stimulans voor de spelers. Van Holsbeeck : “Op dit moment, in een eerste fase, is het niet de bedoeling om winst te maken, wel om die wedstrijden te winnen.”

GEERT FOUTRé EN BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content