De meningen over de schorsing van Rio Ferdinand liepen sterk uiteen.

Het verdict van de twee dagen durende hoorzitting in het stadion van Bolton in de zaak- Rio Ferdinand kwam hard aan. De international van Manchester United, die in september een dopingcontrole na een training miste, kreeg daarvoor acht maanden schorsing, die normaal ingaat op 12 januari. De centrale verdediger mist dus de rest van het seizoen, het EK én de start van het nieuwe seizoen.

Op het vergrijp staat een maximumstraf van twee jaar. Maar acht maanden vinden de club, de spelersvakbond en bepaalde andere waarnemers, onder wie bondscoach Sven-Göran Eriksson, ook al een schande. Jaap Stam en Edgar Davids (nandrolon) kregen minder lange straffen, Mark Bosnichmaar negen maanden na sporen van cocaïnegebruik. Eric Cantona ontving destijds ook acht maanden voor zijn karatetrap op Crystal Palace en Manchester-Cityspeler Christian Negouai (ex-Charleroi) kwam er in mei voor een bijna gelijkaardig vergrijp van af zonder schorsing en met slechts 2000 pond boete. Met die nuance dat Negouai wél nog terugkeerde naar het trainingscomplex en daar net binnen de tijd een negatieve test aflegde.

Twee maten en twee gewichten ? Ferdinand miste volgens United niet opzettelijk de controle, hij vergat die alleen maar en bleek vervolgens telefonisch niet meer tijdig bereikbaar. Pas 36 uur later onderging Ferdinand een dopingcontrole die negatief was. Alex Ferguson noemde zijn speler het slachtoffer van de bemoeienissen van Fifabaas Sepp Blatter. Die had zich geërgerd aan het feit dat Ferdinand sinds die zaak nog gewoon alle wedstrijden voor United mocht meespelen. Opvallend detail : de Engelse FA stelde Ferdinand niet meer op in interlands. Het is trouwens omdat de pers de bondscoach vragen stelde over zijn niet-selectie tegen Turkije, dat de zaak aan het licht kwam, want United hield het in de doofpot. Rio Ferdinand (ex-Leeds) heeft nu 16 dagen om in beroep te gaan tegen zijn schorsing. (PTK)

LIGABEKER. Uitslagen kwartfinales : Aston Villa-Chelsea 2-1, Bolton-Southampton 1-0, West Brom-Arsenal 0-2 en Tottenham-Middlesbrough 1-1 (4-5 n.p.). WOLVERHAMPTON kreeg een mooi kerstcadeau. Voorzitter Sir Jack Hayward (80) liet zijn club officieel over aan zijn zoon Rick (51) en schold in een beweging leningen ter waarde van ruim 60 miljoen euro kwijt. MANCHESTER UNITED betaalde 1,5 miljoen euro voor Lee Martin (16) van Wimbledon. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Shearer (Newcastle) 15 goals ; 2. Van Nistelrooy (Man. United) 13 goals ; 3. Henry (Arsenal), Saha (Fulham 10 goals ; 5. Owen (Liverpool) 8 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content