Zeven punten heeft Anderlecht onder Frank Vercauteren verloren en daar zal nog vaak op een bittere manier aan worden gedacht. Eerst was er die pijnlijke thuisnederlaag tegen KV Oostende en vervolgens een gelijkspel op Lierse en La Louvière, twee ploegen die na de winterstop niet bepaald veel punten pakten. Ik denk dat Trond Sollied voor die wedstrijd van anderhalve week geleden op La Louvière een heel bewuste uitspraak heeft gepleegd : hij riep dat Silvio Proto al voor Anderlecht heeft getekend. Hij deed dat een keer of drie, op een heel pertinente manier, zonder omwegen. Vervolgens speelt Proto dus een heel sterke wedstrijd. En kon Club Brugge de voorsprong weer uitdiepen tot zes punten. Het is niet de eerste keer dat Sollied met dat soort uitspraken uitpakt.

Er is iets dat me frappeert in deze competitie. Er zijn nogal wat jonge spelers definitief doorgebroken. Je kan met dit aanstormende talent zelfs een mooie elftal maken. Met Proto in de goal, met Cornelis, Kompany, De Man en Deschacht achteraan. Ver- volgens met Vanden Borre, Geraerts, Haroun en Daerden in het middenveld. En vooraan kan je Chatelle en Vandenbergh posteren en hou je nog De Ceulaer achter de hand.

Opvallend is wel dat er niet zoveel aanvallend talent is. Naast Kevin Vandenbergh zijn Gert Verheyen en Dieter Dekelver de enige Belgen in de top-20 van de topschutterslijst. Als de clubs spitsen willen aantrekken, gaan ze nog steeds naar het buitenland. Ik denk dat er dringend werk moet gemaakt worden van de vorming van aanvallers. Zoals ze dat in Nederland al lang geleden deden. Als je ziet welk talent er daar de laatste vijftien jaar is voortgebracht : Van Basten, Gullit, Bergkamp, Van Nistelrooy, Makaay, Robben en Van Hooijdonk om maar de belangrijkste te noemen. Het is een absolute misvatting dat die talenten er bij ons niet zijn. Je moet er wel mee werken. René Eijkelkamp is iemand die jaren in België heeft gevoetbald. Je zou dus moeten weten wat die man kan. Bij PSV traint Eijkelkamp de aanvallers.

Ook in België heb je voormalige spitsen die daartoe in staat zijn. Bij Westerlo werkt bijvoorbeeld Erwin Vandenbergh als jeugdcoördinator. Hij staat nooit op het veld. Dat is zonde want als er iemand is die weet hoe je een doelpunt moet maken, dan Vandenbergh. Alleen moet je zo iemand natuurlijk overtuigen om dat te doen. En daar de nodige middelen voor vrijmaken.

‘Kijk 4 maanden naar Canal+ voor 12,95 euro per maand’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Vrijdag 29.4

20.10Westerlo – Anderlecht

Zaterdag 30.4

15.55Liverpool – M’Brough

17.55M’Gladbach – Stuttgart

21.55 Fiorentina û AC Milan

23.40Kick + Rush

Zondag 1.5

08.55 Kick + Rush (laatste kans om 13.40)

14.25 Feyenoord – Heerenveen

16.25 Fiorentina û AC Milan

17.00 Charlton û Man. United

19.00 Wolfsburg – Hamburg

20.55 Sevilla – Deportivo

Maandag 2.5

20.00 BVO (herhaling om 23.05)

Dinsdag 3.5

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 21.45)

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content