‘Ook wij zijn wat teleurgesteld door de nationale ploeg. Die is wat verschuldigd aan ons, de Belgen, de supporters.’ Stephane Demol blikt terug op een jaar bij de Rode Duivels.

De competitie is voorbij en de beker achter de rug, tijd opnieuw voor de nationale ploeg. De beloften nemen straks deel aan het EK, dat op tien juni begint, de A-ploeg heeft zaterdag afspraak met zijn supporters voor een revanche tegen Portugal. Eén helft konden de Rode Duivels mee met Cristiano Ronaldo en co, maar na de rust werden ze in Lissabon compleet weggeblazen. Eindstand : 4-0. Zaterdag is er tijd voor een revanche. Niet tegenover Ronaldo, die is geschorst. Het zal dan ook iets rustiger zijn in de aanloop naar dit duel. Rustiger dan voor de heenwedstrijd, toen de Belgische delegatie na wat verklaringen in de pers nogal hardhandig werd aangepakt door de media aan de luchthaven, en assistent-trainer Stephane Demol ’s anderendaags plots in de kranten als een agressieveling werd afgeschilderd. Een fotograaf diende zelfs klacht in bij de politie.

Of hij daar drie maanden later nog wat van hoorde ? Demol : “Neen, er is daar niks gebeurd, waarom zou ik er dan nog wat van moeten horen ? Iemand van een Belgische krant stond de hele tijd achter mij en die verstond niet waar ze zich in de Portugese kranten druk om maakten, want er was niks. Waarom schrijf je dat dan niet, vroeg ik hem. Blijkbaar ligt dat moeilijker. Achteraf kwam de politie nog langs in het hotel en daar is afgesproken wat er de dagen nadien zou gebeuren. Meer niet. Ik was daarbij omdat ik Portugees spreek. Dat is het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa. Ik heb in Griekenland en Portugal gezeten, daar maken ze de ene dag veel tumult rond een zaak, maar de dag erop schrijven ze weer veel over wat anders. Hier blijft het aanslepen.”

Wat verwacht je van de terugwedstrijd ?

Stephane Demol : “Ik hoop dat we een keer een thuismatch kunnen winnen. Dat zijn we aan iedereen verschuldigd. De spelers tegenover ons, tegenover de supporters, de Belgen. Het is wel tegen Portugal, een van de beste ploegen van Europa, maar toch. Bij Portugal zijn wel enkele jongens afwezig, maar ik ben bang dat zij die in hun plaats spelen, minstens even goed zijn. En dat die ook wel wat zullen willen bewijzen, zoals Nani. Gemakkelijk zal het niet zijn, maar dat is ook niet nodig.”

Teleurgesteld door de Rode Duivels ?

“Over de resultaten toch een beetje, ja. We waren vorig jaar rond deze tijd goed begonnen, vond ik, met die drie vriendenwedstrijden. Veel jonge gasten bij de groep gehaald en die jonge gasten hebben het bij momenten niet zo heel slecht gedaan, maar ze hebben nog geen resultaten gehaald. Vooral de thuiswedstrijd tegen Polen (0-1, nvdr) heeft ons dood gedaan.”

Individuele flits

Wat komen we te kort ?

“Dat hangt af van de tegenstander. Tegenover Portugal komen we veel te kort, maar dat is een van de sterkste ploegen van Europa. Het spijtige is dat we moeten vaststellen dat we tegen Polen ook tekortschoten en dat we tegen Servië misschien beter waren, maar wel verloren. Dat is het spijtige, dat je het tegen de zogezegde tweederangslanden ook moeilijk krijgt. Ik moet oppassen wat ik zeg, want ik heb al eens gezegd dat we bijna in de derde klasse zitten, en dat is me niet in dank afgenomen. Maar het is een spijtige vaststelling die iedereen maakt. Daar zouden we moeten aanklampen, vind ik. Een keer winnen, een keer verliezen, maar niet blijven achteruitgaan. We missen van alles wat, denk ik. Snelheid, kracht, techniek, opleiding, resultaten. Heel algemeen : kwaliteit. Als je ziet dat wij Europees met onze ploegen ook niet overwinteren … Al moet je dat nuanceren, de helft van onze nationale ploeg speelt in het buitenland.”

In Engeland hebben we niemand in de eerste klasse, tenzij helemaal op het einde Emile Mpenza. In Frankrijk speelt niemand op hoog niveau, in Spanje zit geen Belg meer, in Italië op Mudingayi na niemand …

“Ik wil niet direct vergelijken met Portugal, waar ze allemaal in grote clubs voetballen, maar met de tweede ploegen. Al spelen al die Serviërs wél in topcompetities. We hebben er weinig, ja, buiten Daniel Van Buyten, die misschien een minder seizoen doormaakte, net als zijn club. Maar Bayern is wel Europese top, de rest niet. Ajax raakt Europees ook niet ver, PSV is evenmin Europese top. Emile zit bij City, niet bij United. Het is heel duidelijk dat we op het vlak van kwaliteit achteruitgegaan zijn, maar je mag ook weer niet akkoord gaan met de plaats waar je nu staat. Er moet een tussenniveau komen, ik denk dat er iets meer in zit dan wat er tot nu uitkwam.”

Die constatering van minder kwaliteit is niet nieuw, nieuw is wel dat ook de professionele aanpak van Vandereycken er niet in slaagt om dat manco weg te werken. Zijn leepheid en tactiek vallen tegen.

(droog) “Voor Portugal hebben we twee goals geslikt en dat kostte ons zes punten. En dan kun je zeggen dat het twee individuele flaters waren, zowel tegen Servië als tegen Polen. En dat we zelf niet scoorden. Hoeveel keer hebben wij destijds niet gewonnen door een flits van Juan Lozano of voor onze tijd nog Robby Rensenbrink, of de Caje, die wat speciaals deed ? Offensief hang je vaak af van een individuele flits. Achterin ook. Wij gingen naar Tsjecho-Slowakije 0-0 spelen, met Albert, Grün en mij centraal achterin. Ze mochten nog met honderd man afkomen, het was en bleef 0-0. Eén foutje is er nu te veel aan. Die hardnekkigheid achterin, zoals Van Buyten die vroeger wel had, mis ik soms. Is dat omdat trainers hen vragen wat te wijken, hen vragen om niet te tackelen ? De kwaliteit is verminderd tegenover de goeie periode van het Belgische voetbal, maar daar moet je niet te veel op hameren, vind ik. Er moet gewoon meer resultaat komen, aan de twee kanten van de ploeg. Offensief komen we wel eentje te kort die makkelijk scoort.”

Jullie waren daar niet gediend door de zware schorsing die Dembele opliep na zijn rode kaart tegen Azerbeidzjan. Pas tegen Finland over een week is die er weer bij.

“Hadden we iedere keer met MpenzaDembele kunnen spelen – een Mpenza zoals die nu fysiek klaar is – dan spreken we over meer kwaliteit in de ploeg. Eén keer hebben we die samen kunnen brengen, een uur in Servië. En niet toevallig hebben we daar goed gespeeld. Ik zag AZ-Fenerbahçe, toen heeft Dembele echt heel sterk gespeeld tegen die mannen. En ik heb hem nog knappe matchen zien spelen, die jongen is goed.”

Beloften beloven

Volg je het naturalisatiedossier van Mémé Tchité op de voet ?

“Ik heb een jaar met hem bij Standard gewerkt, hij is mij zelf komen zeggen dat hij Belg wil worden. Als ik ga scouten op Anderlecht, schrijf ik in mijn verslag al iets over hem, omdat de papieren binnen zijn. Van ons mocht het al afgerond zijn, maar het zou voor november of zo zijn.”

Snap je de verwondering van Deschacht, dat hij er na zo’n seizoen nog steeds niet bij is ?

“Hij zat in de voorselectie, maar is er niet bij omdat de bondscoach vindt dat we op die positie andere en betere voetballers hebben. Heeft de bondscoach gelijk ? Laat ons hopen van wel. Dat is de enige reden, anders zou het wel heel dom zijn. We hebben geen superresultaten, krijgen kritiek en dan ergens een goeie hebben en die toch niet pakken, zou erg dom zijn. Met die van Genk net hetzelfde. We hebben gewacht tot Chatelle echt op niveau was en eens het zover was, speelde hij mee. Wat ik nu zeg, is geen zever : zonder die blessure speelde hij nu tegen Portugal, want hij is daar heel goed ingevallen.”

Dat Logan Bailly nog niet werd geselecteerd, is toch ook vreemd.

“Neen, juist hetzelfde. In de nationale ploeg hebben wij nog nooit te klagen gehad van Stijn Stijnen. In de nationale ploeg hé, ik heb ook gezien dat hij blunderde, maar dat deed Bailly ook. We gaan hier niemands proces maken, maar Bailly staat dicht bij een selectie. Maar Brian Vandenbussche ook. De Franstalige pers kent die niet, maar die jongen is wel al drie jaar titularis bij Heerenveen. Elk jaar Europees. Nu ook met Jan Vertonghen. (schakelt over op het Frans) Wie is dat, waar speelt die ? Ze mogen het allemaal wel wat volgen, vind ik, als ze over de nationale ploeg moeten berichten. Die is echt wel goed, moet terug naar Ajax, speelde schitterend tegen Sevilla. Die jongen heeft kwaliteiten.”

In principe is dit opnieuw de match van de laatste kans, maar dat is theorie. Wat vind je van de roep om al met een pak beloften te werken naar het WK 2010 ?

“Dat is een beetje zever. In onze brede kern zit al een pak spelers die nog voor de beloften in aanmerking komen. Kompany, Vandenborre, Fellaini, Defour, Vermaelen, Martens, Dembele … Nog meer kunnen we er niet selecteren, we gaan toch niet met elf beloften A-wedstrijden spelen ? Je hebt een mix nodig, zeker omdat we nog altijd niet zijn uitgeschakeld. Misschien doen we aan wishful thinking, maar mathematisch is het zo. En wie zegt dat die beloften Europees kampioen worden ? In Nederland gaan er veel jongens deelnemen die nooit een grote speler zullen worden, in elke ploeg. Uit het team van België dat in 1977 Europees kampioen werd, is ook maar ongeveer de helft doorgebroken en aan de top een paar. Erwin Vandenbergh, Raymond Mommens en EddyVoordeckers een beetje. Doelman Dirk Vekeman bijvoorbeeld niet. Beloften – het woord zegt het zelf – beloven veel. Maar : wij willen graag meewerken. In het slechtste geval, daags na een nederlaag tegen Portugal, zullen we zien wat we doen voor Finland. Op zondag wordt beslist wat we doen, al vind ik dat we niet naar Finland kunnen met een B-ploeg en daar nog een keer verliezen. Bovendien, we spelen niet op dezelfde datum, ze kunnen erna nog allemaal naar het EK.”

Vincent Kompany

Opmerkelijk in deze campagne was ook dat geregeld spelers in de nationale ploeg op een andere positie speelden dan ze gewend waren. In Portugal nog Defour op de flank voor de rust.

“Als je er honderd hebt, heb je keuze. Dat hij centraal zelf beter tot zijn recht komt, zoals na de rust, weten wij ook. Met een of twee gevallen ben ik het eens, dat KarelGeraerts geen rechtsmidden is, weten wij. Maar dan komt er een andere discussie : het zijn de besten die we hebben, dus proberen we die in de ploeg te houden.”

Maar dan heb je niet altijd de beste ploeg.

“Niet mee akkoord. Heeft Vincent Kompany op het middenveld niet schitterend gespeeld tegen Kazachstan ? Hij was de beste, met hem erbij zijn we sterker, dat kan toch niemand ontkennen. Als hij nu klaar was, ging hij ook met ons mee. Hij zat in de voorselectie. Eventueel kan hij later ook naar het EK, maar eerst zou hij bij ons spelen. Maar hij was niet tijdig fit. (afrondend) Als iedereen fit is, hebben we mogelijkheden. Timmy Simons kan naast Van Buyten spelen, Vincent kan dat, Gaby Mudingayi heeft zich laten opmerken, Fellaini is er, Karel, Defour … Maar zoals je ziet : op de duur moet je van al die goeie eentje naar de flank halen, want je kan hen niet allemaal centraal laten voetballen. Mocht Mbo meer spelen, is dat ideaal, dan kan je hem er altijd bij hebben. Wesley Sonck hebben we niet afgeschreven. Als iedereen er is, hebben we genoeg om beter te doen dan nu. Alleen kunnen we ons moeilijk permitteren dat er een paar niet zijn. Dat is de toestand.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content