AA GENT

© BELGAIMAGE

In de zomer van 2016 kwam de Zweedse aanvaller Emir Kujovic (29) over van IFK Norrköping. Na een lange periode bij de B-kern van AA Gent vertrok hij in juli van dit jaar transfervrij naar de Duitse tweedeklasser Fortuna Düsseldorf. Zijn geval is typerend voor een ander probleem waarmee de Buffalo’s momenteel opgescheept zitten: de Kroatische recordaankoop Franko Andrijasevic (26). Een nummer tien met diepgang was een absolute prioriteit voor Hein Vanhaezebrouck, wat leidde tot een opbodkoers tegenover Standard. Bovendien liet AA Gent doelman Lovre Kalinic het nodige lobbywerk doen en stuurde het sportief manager Patrick Turcq naar Split. Uiteindelijk telde het meer dan 4 miljoen euro neer voor de beste speler uit de Kroatische eerste klasse vorig seizoen bij HNK Rijeka.

Zijn komst naar Gent was het begin van een lijdensweg voor de drievoudig international – enkele maanden terug goed voor 16 doelpunten in 28 competitiewedstrijden. Op 22 juli ging Andrijasevic in de Memorial Marc Steenackers op het Kiel tegen 1B-club Beerschot Wilrijk van het veld na een slag in de nek. Wat in eerste instantie een onschuldig letsel leek, zorgde er uiteindelijk voor dat de speler verstek moest geven voor de Europese wedstrijden tegen Altach uit Oostenrijk en ook maar nipt de competitiestart haalde. Bij het 3-2-verlies op STVV zorgde Andrijasevic voor de openingstreffer, maar twintig minuten voor het einde moest hij gewisseld worden door Samuel Kalu.

Daarna bleek zijn kwetsbaarheid weer met een kuit- en ribletsel, waardoor Andrijasevic bijzonder bleek voor de dag kwam en loom oogde. Op training en in de wedstrijden die hij later nog afwerkte, liet de Kroaat zeker geen overtuigende indruk na. Yves Vanderhaeghe probeerde het paradepaardje in alle rust via duels bij de beloften te laten zoeken naar zijn beste plaats in de gehanteerde 4-3-3-veldbezetting. Vooral het probleem van de toevoer, de startsnelheid en wendbaarheid, en het conditionele luik, daar werd tijdens de interlandbreak sterk werk van gemaakt.

Een en ander leidt tot bezorgdheid bij algemeen manager Michel Louwagie, die pas na twee weken keihard onderhandelen met Rijekavoorzitter Damir Miskovic en sportief directeur Srecko Juricic een akkoord sloot over de offensieve middenvelder, die AA Gent verkoos boven Celta Vigo en Málaga CF. Nu voorin Jaremtsjoek en Sylla moeilijk scoren, hoopt hij op de kopbalsterkte en het infiltratievermogen van Andrijasevic om alsnog dat felbegeerde play-off 1-ticket te veroveren.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content