TYPE-ELFTAL : 4-4-2 Doel

Berthelin kende voornamelijk door extrasportieve beslommeringen een moeizame heenronde. De aanvoerder herpakte zich sterk tijdens de terugronde, toen Bergen opnieuw het onbuigzame en stevige blok van twee jaar geleden vormde.

Verdediging

Hield goed stand. Duarte speelde met vista en was nuttig in de spelopbouw. Hij werd geflankeerd door Mirri, positioneel sterk, of Nibombe, dominant op hoge ballen. Op rechts ontpopte Wiggers zich tot de seizoensrevelatie.

Middenveld

De openbaring. Bergen bezit een van de beste Belgische middenvelden dankzij de technische superioriteit van Brahami, Cordaro en Dalmat. Ook de kracht van Ragued en Nicaise vormde een troef. Rabesandratana beleefde zijn tweede jeugd.

Aanval

Het duurde tot in de terugronde voor Riga een complementair duo vond. Dahmane kreeg lange tijd een rol als joker toebedeeld, maar werd uiteindelijk, als ongrijpbare spits, belangrijke voor de ploeg. Ook Stolica onderscheidde zich na een moeizame start.

TOPWilfried Dalmat

De Fransman schitterde al bij zijn eerste baltoetsen. Tijdens de terugronde toonde Dalmat zijn absolute klasse : technisch sterk, snel en dribbelvaardig. De broer van Stéphane ontpopte zich tot een leider en behoort zonder meer tot de beste technici op de Belgische velden.

flOPDaniel Wansi

Je vraagt je af hoe een dergelijke speler bij Bergen terechtkomt. Toonde tijdens zijn eerste match enige kwaliteit, maar maakte nadien een belabberde indruk. Een misrekening.

StatistiEKEN Speeldagen

8ste speeldag Bergen gaat op stilstaande fases kopje onder tegen Charleroi. Door de nederlaag duikt het team van Riga naar een penibele stek in het klassement. De optelsom spreekt voor zich : 5 op 39.

22ste speeldag Riga staat ter discussie, maar een 1-0-zege tegen Brugge houdt de coach in het zadel. Dominique Leone behoudt het vertrouwen in zijn trainer, die steeds door zijn staf en spelersgroep werd gesteund. Het is het begin van een spectaculaire ommekeer.

26ste speeldag Bergen vernedert leider Genk met forfaitcijfers. Op basis van de terugronde staat Bergen op een vierde plaats geklasseerd.

ACHTERAF : Hocine Ragued

Bergen werd vooraf tot de degradatiekandidaten gerekend. Ik neem aan dat je terugblikt op een geslaagd seizoen ?

Hocine Ragued : “Persoonlijk kende ik de Belgische competitie niet. Ik had de kwaliteit van het kampioenschap onderschat.”

Heeft de kwaliteit van de groep je verrast ?

“Ik praatte veel met de trainer. Het viel me meteen op dat we over een goede groep beschikten. De staf heeft zijn werk keurig uitgevoerd.”

De heenronde verliep nochtans moeizaam …

“We misten ervaring, tal van spelers kende de Belgische competitie amper. Aanvankelijk leken we dan ook veroordeeld tot een overgangsjaar, maar tijdens de heenronde vond ik ons meteen goed spelen. Alleen bleven de punten uit. We kregen telkens vijf of zes kansen om de wedstrijd te beslissen, maar we scoorden te moeizaam. De versterkingen betekenden de ommekeer. Als de competitie twee maanden langer had geduurd, speelden we voor de Europese plaatsen !”

Wat misten jullie tijdens de heenronde ?

“Vertrouwen.”

Wat zijn de sterke punten van Bergen ?

“Elke linie beschikt over techniek. Onze verdediging vond ik vooral tactisch sterk optreden. We hebben ook gewoon een erg goeie groep, op en naast het veld. De resultaten kwamen er mee door die sfeer tussen de spelers.”

Welke gebreken heeft jullie kern ?

“We blijven onervaren. In de heenronde kregen we veel goals tegen op stilstaande fasen. Onze start ging de mist in. Het pleit voor de ploeg dat we ons herpakten.”

TRAINER :José Riga

De Luikenaar vervulde zijn contract door Bergen snel van een verlengd verblijf in de hoogste afdeling te verzekeren. Nochtans pleitten Riga’s gebrek aan ervaring, op een rol als hulptrainer bij Standard na, en een sterk gewijzigde spelersgroep niet in zijn voordeel. De heenronde verraste waarnemers door geanimeerd voetbal, duidelijk de verdienste van de trainer. Helaas volgden de punten niet meteen.

De komst van Benjamin Nicaise, Ilija Stolica en Adriano Duarte gaf Riga meer ademruimte. Ze compenseerden het tekort aan fysieke slagkracht in de kern. Het pleit voor Riga dat hij nooit, zelfs niet toen hij op de wip zat, afweek van zijn aanvallend spel.

Tendensen

Toeschouwers (gemiddeld)

In vergelijking met Bergens periode in de tweede klasse, waar het gemiddelde 2880 bedroeg, verhoogde het toeschouweraantal. 3550 toeschouwers per wedstrijd blijft nochtans erg pover voor een eersteklasser.

Entourage (gemiddeld)

De verstandhouding tussen de bestuursleden verliep niet altijd vlekkeloos. Het probleem van de voorbije jaren blijft : te veel mensen bemoeien zich met de sportieve gang van zaken. DominiqueLeone lijkt nochtans geleerd te hebben uit het verleden. Hij behield zelfs het vertrouwen in zijn trainer, die steeds gesteund bleef door zijn sportieve staf en zijn spelers.

Spektakel (goed)

Bergen legde dikwijls technisch verfijnd voetbal op de mat, het team miste voor de winterstop alleen efficiëntie.

Financiën (goed)

De club krikte het budget op van 4 naar 5,5 miljoen euro. Bergen lijkt financieel stabieler te worden en springt bedachtzamer om met transfers.

Transfers (gemiddeld)

Enkele spelers integreerden met glans ( Dalmat, Jay, Nicaise, Duarte, Ragued, Wiggers). Anderen faalden ( Wansi, Diafutua, Soufiani, Wamberto, Zèbre).

door Stéphane Vande Velde

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content