analyse: HAKIM BOUCHOUARI

Slavoljub Muslin verliet tijdens de winterstop halsoverkop Lokeren voor Rusland, maar zorgde wel voor vernieuwing en een goede klassering. Was er meer mogelijk geweest in het eindklassement mocht hij gebleven zijn ?

Hakim Bouchouari : “Mits wat minder blessures waren we nu zeker bij de eerste vijf geëindigd. Merkwaardig dat we op een bepaald moment met een elftal geblesseerden toch nog zo goed bleven voetballen. Het zat allemaal goed in mekaar en we brachten fris aanvallend voetbal met veel beweging. Zijn verdiensten waren dus groot. Jammer dat alles afbrokkelde naarmate er meer pionnen wegvielen.”

Rudi Cossey nam na het afhaken van Aimé Anthuenis over. De ideale ver- vanger ?

“Jawel. Hij zit al acht of negen jaar bij de club, is gemakkelijk in de omgang en kent elke speler karakterieel. De clubleiding speelde daar perfect op in. Bijkomend voordeel was dat Aristide Bancé een gedaanteverwisseling onderging. Hij ging anders en slimmer voetballen, werd dé man van de terugronde. Een goede en sterke spits, die elke club kan gebruiken. Rudi Cossey had onder Muslin goed opgelet en maakte zijn huiswerk zoals het hoorde. Hij greep terug naar zijn trainingen en speelwijze, iets wat de groep snel weer oppikte.”

Moeten er veel nieuwkomers aan de kern worden toegevoegd ?

“Afhankelijk van wie er allemaal vertrekt. Het is een troef dat we weer op een volledig fitte Gunter Van Handenhoven kunnen rekenen. Hij was in het begin mijn begeleider, bracht mij op een hoger niveau omdat we mekaar op en naast het veld perfect vinden.”

TYPE-ELFTAL 4-4-2 DOEL

Milojevic raakte na amper vier speelda- gen geblesseerd, maar kwam op de negentiende speeldag weer in de ploeg. Haalde tegen Club Brugge, Standard en Anderlecht topniveau en toonde zich bijna onklopbaar. Lazic, een sterke lijnkeeper, bleek een waardige vervanger.

VERDEDIGING

Panandetiguiri wisselde hoogtes met laagtes af, maar werd gelukkig vaak gesteund door de ervaring van Doll. Chaves was lange tijd geblesseerd en had wat moeite om constant te presteren. Van Hoey deed het als rechtsvoetige aardig als linksachter.

MIDDENVELD

Na het vertrek van kapitein Vidarsson en de blessure van Vukomanovic kwam jong talent Overmeire aan de zijde van de routiniers Kristinsson, Hasi en Filipovic in de ploeg. M’Baye fungeerde meestal als supersub.

AANVAL

Bouchouari ontpopte zich al snel tot een kwelduivel, maar kende een terugval na zijn blessure. Drulic toonde zich een gevaarlijk heerschap onder Muslin. De bevestiging volgde niet nadien. Bancé ontplofte pas helemaal na de winterstop.

STATISTIEKEN 7de speeldag

Lokeren gaat met 0-1 winnen op Club Brugge. Het neemt een afwachtende houding aan, maar is bijzonder dreigend bij de uitbraken. Club vindt geen antwoord op de stevige verdedigende organisatie.

18de speeldag

Slavoljub Muslin verlaat de Belgische competitie met een 2-2-gelijkspel op RC Genk. Een opmerkelijk resultaat, want hij mist maar liefst elf (geblesseerde) spelers.

23e speeldag

Aimé Anthuenis moet wegens gezondheidsproblemen afhaken en wordt op de invallersbank vervangen door Rudi Cossey. Lokeren verliest na een zwakke wedstrijd met 1-2 van Sint-Truiden.

TRAINER: RUDI COSSEY

Toonde zich de ideale overgangsfiguur om na het vertrek van Slavoljub Muslin (naar Lokomotiv Moskou) en Aimé Anthuenis (door gezondheidsproblemen) de ploeg met goed voetbal naar een plaats in de subtop te voeren. Rudi Cossey is niet de man van de grote woorden, maar staat bekend als de harde werker die graag in de schaduw functioneert.

Was bijzonder gecharmeerd van de voetbalaccenten van Muslin en probeerde die verder uit te werken. Dat betekent : pressing op de helft van de tegenstander, combinatievoetbal over de grond en bijzonder veel beweging in de ploeg. Lag samen met assistent-trainer Wlodek Lubanski aan de basis van de revival van Aristide Bancé, door veel met de Burkinees te praten en hem vertrouwen in te pompen.

TOP: ARISTIDE BANCé

Slavoljub Muslin had het niet echt op hem begrepen, maar Aristide Bancé kreeg een nieuwe kans van zijn vertrouwenspersoon Rudi Cossey en greep die voluit. De Burkinees werd een gevaarlijke targetman, die met zijn krachtig afstandsschot en zijn kopbalsterkte voor een pak doelpunten en assists zorgde.

FLOP: STJEPAN JUKIC

De Kroatische spits werd aangekondigd als de man met de gouden linker die vlot scoort. Viel al tijdens de voorbereiding geblesseerd uit en kon daarna nooit zijn reputatie echt waarmaken. Behalve op vrije trappen, waarbij hij uitpakte met een goed gerichte en staalharde trap, kon StjepanJukic niet overtuigen.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GEMIDDELD)

Het aantal abonnees bleef met 3200 ongeveer gelijk. Er werd gestreefd naar 3500 tot 4000. Het gemiddeld aantal toeschouwers steeg van 6000 naar 6200. Het blijft de bedoeling dat aantal op termijn te verhogen tot 7000.

ENTOURAGE (GOED)

Ariël Jacobs wordt hoofdtrainer, Rudi Cossey weer assistent. Roger Vandenbossche blijft als doelmannentrainer.

SPEKTAKEL (GOED)

In de heenronde, onder Slavoljub Muslin, bracht de ploeg goed combinatievoetbal. Cossey zette dat voort met sterke prestaties tegen de topploegen.

FINANCIëN (GOED)

Voor de commerciële inkomsten, die voornamelijk worden gehaald uit evenementen in de feestzaal, en de opbrengsten uit de ticketing is er nog een kleine stijging mogelijk. Door de intrede van Belgacom TV steeg het budget naar 5 miljoen euro.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Een positief rapport voor Bouchouari, Hasi, Vukomanovic, Drulic en Filipovic. Voor verbetering vatbaar : Correia, Kielo Liezi, Jovanovic en El Mouataz. Vielen tegen : David Vidarsson en Jukic. Moeilijk te beoordelen wegens vroege blessure : Van Handenhoven en Bouab.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content