TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

Alexandre Martinovic moest na de Intertoto wegens te nonchalant zijn plaats laten aan Bojan Jorgacevic. Jorgacevic, minder goede voeten, maar betere reflexen op de lijn én een profmentaliteit, stond er. Derde doelman Stijn Van der Kelen tekende bij Zulte Waregem. Middenveld

Thijs, Grondin en op het eind De Roeck losten elkaar af als verdedigende middenvelders. Maric zorgde voor agressiviteit en balans op rechts, Ruiz en Fadiga voor creativiteit op links. De Beule (lang geblesseerd) en Azofeifa vielen in, Grégoire en Stoica vertrokken.

Verdediging

Aan de winterstop kwam met Suler de pure snelheid die de verdediging centraal nodig had. Tijdens Smojes revalidatie waren Grncarov, Svetlicic, De Roeck of occasioneel Thijs stand-in. De flanken waren te zwak voor het Solliedsysteem. Aanval

Bryan Ruiz links, Dominic Foley centraal en Adekanmi Olufade/ Marcin Zewlakow (tot zijn vertrek) rechts was de standaardopstelling, die bij afwezigheid hoofdzakelijk werd ingevuld door Admir Haznadar links, Zlatan Ljubijankic (lang geblesseerd) centraal en Gil Vermouth rechts.

Bryan Ruiz

Werkkracht, fantastische dribbels, scorend vermogen, overzicht en zelfs een lange pass. Het zorgde ervoor dat hij van links in de spits naar het eind van het seizoen toe en bij afwezigheid van Fadiga ook werd uitgespeeld op het middenveld. Een speler voor een hoger niveau.

Gil Vermouth

Moet met zijn technisch vermogen beter tot zijn recht komen als linker middenvelder in een 4-4-2 dan als aanvaller in de 4-3-3 van Sollied. Schoot bij zijn invalbeurten en schaarse kansen in de basis te kort qua loopvermogen, meeverdedigen en duelkracht. Maakte wel een fraai doelpunt in de beker.

StatistiEKEN

2de speeldag

AA Gent behaalt zijn grootste overwinning: 5-0 tegen Genk. Op basis daarvan worden de club grootse ambities toegeschreven.

28ste speeldag

AA Gent lijdt zijn pijnlijkste nederlaag: 4-0 tegen Bergen. Van grootse ambities is geen sprake meer, wisselvalligheid is troef.

34ste speeldag

AA Gent haalt Europees voetbal omdat het de bekerfinale speelt tegen de tweede, Anderlecht. Zo haalt Sollied toch nog een prijs.

ACHTERAF : Jonas De Roeck

Was dit het seizoen dat je van AA Gent verwachtte?

Jonas De Roeck: “Ik denk dat we onszelf iets hoger hadden gezien. We hebben veel punten laten liggen tegen tegenstanders waarvan we hadden moeten winnen. Vooral op verplaatsing zijn we veel punten kwijtgeraakt. Daardoor staan we onder onze waarde geklasseerd in verhouding tot onze kwaliteiten. Maar we zijn altijd uitgegaan van onze eigen kracht.”

Wat heeft Gent zo wisselvallig gemaakt: de door blessures vaak gewijzigde opstelling en het gebrek aan automatismen of de losse aanpak van Sollied en de onervarenheid van een groot deel van de groep om zichzelf scherp te houden?

“Een beetje van alles. Veel nieuwe spelers, nieuwe trainer, het was wat zoeken. Deze groep heeft vooral technische kwaliteiten. Op bepaalde momenten hebben we niet volwassen, niet georganiseerd en in de afwerking niet rustig genoeg gespeeld. Tegen Bergen bijvoorbeeld waren we echt slecht. In een ander opzicht heeft het halen van de bekerfinale veel goedgemaakt.”

Was er sprake van gelatenheid toen bekend raakte dat Trond Sollied naar Heerenveen zou gaan?

“Neen. We hebben getraind zoals altijd en we wisten tijdens het seizoen al dat de kans groot was dat hij vertrok. Maar we wisten dat die beker heel belangrijk ging worden. Je voelt in de club dat het 24 jaar geleden is. Misschien lag er daardoor meer gezonde druk op de groep in de beker dan in de competitie.”

TRAINER :Trond Sollied

Trond Sollied kon met zijn geijkte 4-3-3 niet zoveel indruk maken als tijdens zijn eerste passage in Gent. Zijn ploeg speelde wisselvallig. Wel kan hij een trits blessures als deel van de verklaring inroepen. Vooral centraal in de verdediging speelde dat het elftal parten: de nul houden lukte amper een tiental keer. Het eindklassement blijft hoe dan ook onder de verwachtingen. De 5-1-bekerblamage op Kortrijk werd thuis rechtgezet met een 4-0-overwinning. Het was de wisselvalligheid en tegelijk koelbloedigheid van Gent en zijn trainer ten voeten uit. Halverwege de terugronde raakte bekend dat Trond Sollied en Chris Van Puyvelde volgend seizoen Heerenveen trainen.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Gemiddeld 10.500 supporters betekent een toename van 2000 per wedstrijd. De abonnementen stegen van 5800 naar 7300.

Entourage (gemiddeld)

Ivan De Witte, Michel Louwagie en Trond Sollied konden het beurtelings niet nalaten ongepast uit te halen naar de arbitrage. Ook verweten de bestuurders openlijk ploeg en trainer wisselvallige resultaten. Cedo Janevski zorgde, omdat hij Sollied niet mag opvolgen, in een interview voor de meeste beroering.

Spektakel (goed)

Soms was het alles, soms niets. Trond Sollied koos wel altijd consequent voor de aanval, wat in het Ottenstadion als een verademing werd ervaren.

Financiën (goed)

Het budget van 10,4 miljoen euro haalde Gent probleemloos. De financiële toestand is onder controle: voor het eerst in achttien jaar onder Louwagie móét Gent niet verkopen.

Transfers (gemiddeld)

Lombaerts, Stoica, Grégoire, Gillet en Zewlakow waren de belangrijkste vertrekkers; Maric, Suler, Ljubijankic, De Roeck, Grncarov, Grondin, Jorgacevic, Moia, Rosales, Vermouth, Mutavdzic, Thijs en Fadiga de voornaamste komers. De backs werden onvoldoende vervangen, in de spits ontbrak een echte afwerker.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content