Een goeie 15.000 abonnementen telt Standard momenteel, waarvan één derde uit Vlaanderen. Dat zijn er 2900 meer dan vorig seizoen. Alleen Anderlecht, Club Brugge en Genk doen beter. Twee jaar geleden waren het er slechts 9000. Een seizoenkaart werd door de gemiddelde fan niet als een noodzaak gezien. Die wist dat het stadion na twintig jaar lang mindere resultaten toch zelden vol liep : op de wedstrijd tegen Anderlecht na was er altijd plaats. Tegenwoordig ligt dat al enigszins anders.

Op 4 april 2001 werden alle Vlaamse en Franstalige supportersclubs met enkele beheerders van de club verenigd in La Famille des Rouches, onder leiding van voormalig vakbondsman en cdH-politicus Louis Smal. La Famille des Rouches heeft in het stadion een eigen supporterslokaal onder Tribune I. “Zonder dat initiatief waren Vlaamse en Waalse supporters vandaag gesplitst”, zegt Smal, die probeert de malaise in de Luikse regio om te zetten in positieve energie. “Sclessin is weer een hel in een troosteloze omgeving, waar jongeren zich afvragen of ze morgen nog werk zullen hebben, eens de staalindustrie plaatsgemaakt heeft voor de dienstensector. Ik denk van wel, maar in afwachting hebben ze het recht om zich vragen te stellen via het voetbal. Ik wil ze helpen om hun enorme energiestroom te kanaliseren. Ik praat met ze. Dat helpt. Ik herinner me dat na een nederlaag de harde kern de auto’s van de spelers met remolie wilde overgieten. Ik kon ze overtuigen om tarwebloem te gebruiken. De boodschap kwam over, maar de schade bleef beperkt.”

In Vlaanderen telt Standard veertien officiële fanclubs. Vijf komen uit Limburg, vijf uit de provincie Antwerpen, twee uit Vlaams-Brabant, twee uit Oost-Vlaanderen. Daarnaast zijn er nog de Euro-Reds uit West-Vlaanderen. Oost- en West-Vlaamse supporters ver-enigden zich in Les Rouches de Flandre. Voor 1996 reed uit beide provincies geen enkele bus meer naar alle uit- en thuiswedstrijden van Standard. Via een oproep in het clubblad verzamelden op 26 mei 1996 geïnteresseerden zich in een café in Nazareth bij Gent. Nu tellen de Rouches de Flandre al 200 leden. De bus, bij thuiswedstrijden een dubbeldekker, vertrekt in Nazareth om half vijf en stopt nog eens in Aalst.

Langs Franstalige zijde zijn er 50 supportersclubs over heel Wallonië, tot in Brussel, Ath en Tubeke. Zoals Anderlecht ook niet het merendeel van zijn supporters uit Brussel haalt, zo komen de meeste fans van Standard ook niet uit de stad Luik. Op de lijst van officiële fanclubs staat er zelfs één uit China. Van de qua ledenaantal zes grootste supportersverenigingen bevinden er zich drie in Vlaanderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content