1. Christophe Lepoint

ChristopheLepoint stond op 26 december recht tegenover LucasBiglia tijdens de wedstrijd tussen AA Gent en Anderlecht. “Ik heb al twee keer tegen Biglia gespeeld”, herinnert Lepoint zich. “De eerste keer was nog met Moeskroen. Toen speelde Anderlecht in een heel ander systeem, met Biglia als meest verdedigende van de drie centrale middenvelders. JanPolák en GuillaumeGillet speelden toen veel hoger dan Lucas en daardoor was zijn offensieve inbreng beperkt. Nu speelt hij als meest aanvallende van de twee centrale middenvelders en is hij ook veel gevaarlijker. MichelPreud’homme gaf me voor de wedstrijd de opdracht mee om de passlijn naar Biglia af te snijden. Anderlecht kwam daardoor in de problemen omdat Biglia nu meer dan ooit hun draaischijf is. Het is heel moeilijk om hem de bal te ontfutselen: hij is technisch enorm goed, heeft een goede pass in de voeten en ook een fantastisch schot. Hij is gewoon een heel goede speler die trouwens merkelijk sneller geworden is.”

2. Marc Degryse

Als voormalige aanvallende middenvelder is MarcDegryse goed geplaatst om Biglia te beoordelen: “Heel Anderlecht speelt momenteel met veel vertrouwen, maar voor Lucas is dat zeker het geval. Hij zet constant druk op de tegenstander en recupereert enorm veel ballen, zelfs op de helft van de tegenstander. Toen hij als verdedigende middenvelder speelde, had ik de indruk dat hij te snel tevreden was. Hij stond veel te vaak stil en bracht zijn ploegmaats daardoor in de problemen. Tegenwoordig is hij niet meer blij met een simpele breedtepass, maar zoekt hij steeds de meest virtuoze oplossing. Hij is echt een lust voor het oog geworden. Heeft hij in België leren verdedigen? Dan is zijn verblijf bij Anderlecht een goede carrièrezet geweest want tegenwoordig moet je als middenvelder wel heel veelzijdig zijn. En Biglia is goed op weg om zo’n complete speler te worden. Ook fysiek gezien is hij er enorm op vooruitgegaan. Ik weet nog goed dat PaulVanHimst hem in het begin wel eens op zijn Brussels ‘dikke’ noemde. Daar is nu helemaal geen sprake meer van.”

3. Paul Van Himst

“Dat kan ik niet ontkennen”, lacht de viervoudige Gouden Schoen. “Dat heb ik van ConstantVandenStock. Als er iemand een beetje was bijgekomen, zei Constant altijd: ‘ Joenge, aw gat is te dik.’ Is hij vier kilo afgevallen? Dat verbaast me niet want hij oogt inderdaad wel een stuk scherper. De Biglia die ik nu zie, bevalt me heel erg. Hij speelt hoger en dat gaat hem duidelijk beter af. Hij verliest zelden de bal en hij strooit de assists in het rond. Hij heeft te veel klasse om ‘maar’ als verdedigende middenvelder te spelen. Hij was, om tal van redenen, een tijdje minder, maar vandaag is hij weer zijn geniale zelf.”

4. Mario Innaurato

Dat de Argentijnse middenvelder een trainingsbeest geworden is, horen we uit de mond van zijn conditietrainer MarioInnaurato. “Als Lucas zegt dat hij door de zware trainingsarbeid vier kilo is afgevallen, dan is dat in eerste instantie een compliment voor de club en de begeleiding. Maar de eer komt uiteraard ook Lucas toe omdat hij de juiste ingesteldheid heeft en voor alles openstaat. Hij zal eerder te veel dan te weinig doen. Het is altijd leuk werken met iemand die zich ook naast het terrein optimaal verzorgt. We proberen zo individueel mogelijk te werken met de spelers, vooral met spelers die terugkeren uit blessure. Voor Biglia was dat het geval na de kuitblessure die hij in Lyon opliep, en nadat Lepoint zijn enkel lelijk toetakelde.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content