TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

Jorgacevic’ inzet en spectaculair ogende reflexen maken hem tot een publiekslieveling, maar op vrije trappen, hoekschoppen en in het uitvoetballen valt nog wel enige verbetering aan te brengen.

VERDEDIGING

Rechts achteraan was het behelpen tot Myrie aan- en ingepast raakte. Thompson kreeg op links concurrentie van Hanstveit. Centraal bracht de komst van Wils naast De Roeck rust na een paar dramatische wedstrijden met Suler. Smoje (achillespees afgescheurd) haalde nooit meer zijn oude niveau.a

MIDDENVELD

Thijs leek zich onmisbaar te maken als verdedigende middenvelder, maar zijn positie werd tijdens zijn blessure probleemloos ingevuld door Grondin. Smolders, Maric en Azofeifa streden om de twee andere plaatsen. Rosales, rechtsmidden geworden in plaats van rechtsachter, raakte in de tweede seizoenshelft moeilijker in de ploeg.

AANVAL

Foley stelde teleur, maar werd goed vervangen door Ljubijankic. Door de winterstransfers van Leye en Custovic werd de geblesseerde en tactisch grillige Olufade amper gemist. Ruiz kon vanaf zijn favoriete linkerkant beslissender zijn dan ooit.

TOP: Bryan Ruiz

Links op het middenveld in een 4-4-2 dreigde Bryan Ruiz niet meer het niveau te halen van vorig seizoen, maar als linker- of zwervende aanvaller leefde hij terug op. De kapiteinsband deed hem goed.

FLOP: Adriano Duarte

Moest meer verdedigende stevigheid brengen, maar had de omstandigheden tegen. Depanneerde eerst als rechtsachter, speelde centraal naast de schutterende Suler en raakte dan geblesseerd.

StatistiEKEN

1e speeldag

AA Gent wint van Bergen met 5-0. De euforie is groot, maar de malaise bij Bergen nóg groter.

11e speeldag

AA Gent speelt 1-1 tegen Dender en begint aan een reeks van slechts 5 op 21 alvorens de winterstop in te gaan.

18e speeldag

AA Gent wint op Bergen met 1-2. De ploeg is in de winterstop met zeven inkomende transfers versterkt en begint aan een sterke terugronde.

24e speeldag

Lokeren – AA Gent wordt 0-1 en Gent zet een reeks neer van tien wedstrijden zonder nederlaag.

ACHTERAF: Christophe Grondin

Hoe evalueer je het seizoen van AA Gent?

Christophe Grondin: “De eerste ronde speelden we middelmatig, de tweede ronde was heel goed: we zijn vlak bij de koplopers gebleven. Het heeft in het begin van het seizoen alleen tijd gevergd om ons aan te passen aan de trainer en er is daarna intelligent getransfereerd, waardoor de ploeg atletischer is geworden. We stonden sterk in onderlinge duels en konden fysiek mee met de besten.”

Wat was jullie grootste kwaliteit?

“De mentaliteit. Ik mocht de houding van de groep wel: zelfs toen we tiende stonden, voelde iedereen dat we moesten reageren. We hadden niet voor niets een van de beste aanvallen uit de competitie. Offensief stonden we zeer sterk: we hadden, denk ik, vier spelers met elk om en bij de tien doelpunten, Olufade, Ruiz, Leye, Custovic … De ploeg heeft hard gewerkt en Ruiz kon individueel het verschil maken.”

De tweede ronde zaten jullie zelfs op titelkoers.

“Veel mensen zeggen dat, dus het is aan ons om dat volgend seizoen door te trekken. Waarom zouden we geen eerste ronde spelen op het niveau van de tweede ronde nu? Maar elk seizoen is anders, natuurlijk. We zullen vooral de kleine foutjes uit de eerste ronde moeten zien te vermijden. Gebrek aan concentratie heeft ons toen punten gekost.”

trainer: Michel Preud’homme

Probeerde in eerste instantie de ploeg te laten voetballen in 4-4-2, maar schakelde gaandeweg over naar 4-3-3. Had een hand in het transferbeleid tijdens de winterstop en zorgde ervoor dat zijn ploeg werd uitgebouwd met fysiek en mentaal sterkere spelers. Kreeg van het Gentse bestuur een contract van drie jaar en werd door dat langetermijnproject gevrijwaard van druk in zijn eerste seizoen. Viel op door onwelvoeglijk taalgebruik en hevige reacties tegen de arbitrage, maar bevestigde wat hij bij Standard als trainer had neergezet: een visie van voetbal met diepgang, zonder tierlantijntjes.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

AA Gent telde 8380 abonnees en laat er volgend seizoen maximaal 9000 toe om nog 1662 dagtickets te kunnen verkopen. Het gemiddelde aantal toeschouwers dit seizoen bedroeg 10.850.

Entourage (goed)

Volledig nieuwe technische staf (trainer, keeperstrainer, twee assistenten en een conditietrainer), nieuwe jeugdmanager en een betere onderlinge samenwerking. Een paar kritische uitschuivers naar de arbitrage.

Spektakel (goed)

Ondanks een mindere eerste seizoenshelft, altijd aanvallend ingesteld. Een van de meest scorende ploegen.

Financiën (goed)

Voor het budget van 12,5 miljoen euro was uitgegaan van een vijfde plaats. Doordat Gent hoger eindigde moet het voor de Europese kwalificatiepremie iets dieper in de buidel tasten. Voor de aanwerving van Leye en Hanstveit werd een berekend risico genomen, maar dat werd weggewerkt door de hogere klassering.

Transfers (goed)

Custovic, Leye, Hanstveit, Wils, Smolders, Myrie, Thompson en Boeckx deden wat van hen kon worden verwacht; Duarte, Sorokin en Nfor haalden om uiteenlopende redenen het niveau niet.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content