TYPE-ELFTAL : 4-4-2 Doel

Hoewel hij in het begin van het seizoen heel wat kritiek te verwerken kreeg, trok Renard zich daar niks van. Zelfs de geruchten over de komst van een buitenlandse keeper deerden hem niet. Hij werkte als een paard en nam met een sterke terugronde alle twijfel weg : de ex-keeper van Udinese is het Standardtruitje waard.

Middenveld

In deze sector greep de jeugd zijn kans. Defour arriveerde op zijn negentiende en verbeterde beetje bij beetje zijn spel. Fellaini verrichtte titanenwerk op het middenveld. Witsel is de nieuwste ontdekking op Sclessin. Allen profiteerden ze van de mentaliteit van Geraerts en de ervaring van Conceiçao.

Verdediging

De Luikenaars vonden niet makkelijk stabiliteit in dit compartiment. Na het vertrek van Onyewu duurde het tot de komst van Dante (ex-Charleroi) voor alles op zijn plooi viel. Op links depanneerde Dupré (rechtsback) tot Oussalah zich manifesteerde.

Aanval

Terwijl Boskamp nog droomde van een ingebeelde 4-4-3, opteerde Preud’homme voor een realistische 4-4-2 met een pivot ( De Camargo of Lukunku) en een diepe spits : Jovanovic. Dat was zeer naar de zin van voorzetspecialisten Conceiçao en Rapaic.

TOP: Marouane Fellaini

Vorige zomer was Fellaini nog een nobele onbekende. Omdat de Luikenaars vooral gestalte misten in de centrale as, spoorde D’OnofrioBoskamp aan om de boomlange jongeling op te stellen tegen Steaua Boekarest. Hij bleek al snel onmisbaar en klopte zelfs bij de Rode Duivels al op de deur.

flOP: Junior

De ex-verdedigende middenvelder van Anderlecht arriveerde op een slecht moment bij Standard. De jonge speler, die overkwam van Stoke City, kon geen enkele keer een basisplaats bij de Luikenaars afdwingen : Fellaini en Dembele bleken te sterk. Zijn toekomst ligt alleszins niet in Luik.

StatistiEKEN Speeldagen

4de speeldag Standard mist zijn start compleet. Het 1-1-gelijkspel tegen Zulte Waregem is de doodsteek voor Johan Boskamp.

16de speeldag Een uur lang onder de voet gelopen, kan Standard in het Jan Breydelstadion een 4-1-achterstand nog ombuigen in 4-4.

33ste speeldag Tegen Club Brugge kan Standard de drie punten thuishouden (1-0) en verzekert zich zo van de derde plaats en het bijbehorende UEFA Cupticket.

ACHTERAF : Milan Jovanovic

Hoe beoordeel je je eigen seizoen hier bij Standard ?

“Als het seizoen geslaagd is, is dat vooral de verdienste van de hele groep. Ik weet wat ik aan deze club moet : vertrouwen geven. Ik heb me volledig gegeven om aan ieders verwachtingen te voldoen. Ik heb mijn eigen stijl. Ik zorg voor heel wat infiltraties en dan is het mogelijk dat ik door vermoeidheid wat frisheid voor doel mis. Ik heb er zin in om volgend jaar mee te spelen in de Champions League. Dat is het doel van elke jonge, ambitieuze speler. Ik weet wat ik wil. Op mijn positie ben ik de beste van België. En ver daarbuiten.”

Je hebt nog een contract voor twee jaar, maar Standard is niet geplaatst voor het kampioenenbal. Is je vertrek dan onvermijdelijk ? Heb je al contacten met grote clubs die tussen de drie en vier miljoen willen uitgeven aan jou ?

“De beide partijen moeten er beter van worden. Ik weet dat mijn handtekening mij nog twee jaar vasthoudt bij Standard. Mijn verlangen om andere lucht op te snuiven wil niet zeggen dat ik twijfel aan de kwaliteiten van Standard. De club heeft sinds 1993 geen trofee meer gewonnen, maar ze is op goede weg. Ik ben gelukkig om daarbij te kunnen helpen. Uiteraard heb ik contacten.”

Je bijnaam in de groep is “Bisou”. Waar vind je nog zo een warme sfeer als bij Standard ?

“Sclessin is uniek. Voetbal, dat is emotie. Ik verberg mijn emoties niet op een terrein. Als ik gelukkig ben, deel ik mijn vreugde met iedereen.”

TRAINER :Michel Preud’homme

De oud-sportief directeur ruilde met succes pak en das voor het trainingspak van Standard. Na al zijn zorgen bij de Profliga en de Belgische Voetbalbond, vond hij een nieuwe uitdaging in Luik : Johan Boskamp vervangen. Die stond met Standard na vier speeldagen onderaan het klassement geparkeerd. Door zijn grote talenkennis beschikte Preud’homme over een groot voordeel ten opzichte van zijn voorganger. Hij kende ook perfect het team dat hij zelf hielp samenstellen. Al snel kon hij de perfecte mix brouwen om het team uit het slop te halen : een steeds secuurder spelende verdediging, een krachtig en technisch middenveld en een snelle aanval. Uiteindelijk kon Standard zijn doel nog bereiken : een Europees ticket.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (heel goed)

Standard trekt steeds meer supporters aan. De club telt vandaag 18 000 abonnees. Gemiddeld volgden 22 778 toeschouwers de wedstrijden op Sclessin.

Entourage (goed)

De stafwissel draaide positief uit. Alle spelers benadrukken de kwaliteitsvolle infrastructuur. Bovendien zal de spelersgroep volgend seizoen in de Robert-Louis Dreyfus-academie kunnen trainen.

Spektakel (goed)

Michel Preud’homme keerde terug naar de roots van het Luikse voetbal. Het technische surplus van zijn team berustte op een stevige atletische basis.

Financiën (goed)

De Standard-directie beheert haar jaarlijks budget van 16 miljoen euro als een goede huisvader. Op Sclessin denkt men toekomstgericht door de spaarcenten in de jeugdwerking te investeren.

Transfers (gemiddeld)

De anciens spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de jongeren. Een minpunt : de Standard-kern telde bij de seizoensaanvang te veel middelmatige spelers. JohanBoskamp wilde ze doorsturen, uiteindelijk werd de coach zelf het eerste slachtoffer.

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content