TYPE-ELFTAL : 4-5-1 Doel

Moons, jarenlange aanvoerder, werd de wacht aangezegd en Bailly kreeg het vertrouwen. Hij vulde dat betrouwbaar én spectaculair in. Zijn nog jongere doublure Bolat kreeg de kans zich te tonen in het bekerduel op Anderlecht, maar pakte vroeg rood en kwam nadien niet meer van de bank.

Verdediging

Na één speeldag kwam met Caillet de leider die de defensie nodig had. Matoukou was een betrouwbaardere rechterhand dan Mikulic. Verdonck bleef uit beeld. Cornelis was outstanding en Pocognoli bevestigde zijn goede debuut van vorig seizoen.

Middenveld

Soetaers en Chatelle zorgden voor diep flankenspel. Centraal was De Decker de controlerende draaischijf, geflankeerd door Vrancken. Na de blessure van Bosnjak veranderde dat tweemansmiddenveld in een driehoek met Haroun erbij. Amper speelkansen voor Alex en Iakovenko.

Aanval

Vertrokken van het duo Vandenbergh-Bosnjak en geëvolueerd naar een éénmansvoorhoede met Ljubojevic. Een zware blessure sloeg Ogunjimi ver achteruit. Vossen, ook geblesseerd geweest, kwam veelbelovend piepen en overtuigde meer dan Coelho, vreemde eend in het Genkse kegelspel.

TOPWim De Decker

Van Beveren over AA Gent naar Germinal Beerschot, dan de stap naar de Belgische top gezet en in zijn eerste jaar bij RC Genk direct uitgegroeid tot de stabiele factor van het elftal. Omringd door allemaal offensief ingestelde ploegmaats, zorgde hij ten allen tijde voor het evenwicht. Cruciale pion.

flOPGert Claessens

Speelde maar één wedstrijd – op de openingsspeeldag – en werd vervolgens aan de kant geschoven voor Jean-Philippe Caillet. Voor hemzelf misschien een verrassing, voor insiders en kenners niet. Was lichamelijk niet meer fit en verborg dat achter alibivoetbal, wat zich tegen de ploeg dreigde te keren.

StatistiEKEN Speeldagen

8ste speeldagBosnjak is geblesseerd, maar met twee doelpunten trapt enige spits Vandenbergh Anderlecht zwaar in het thuisverlies (1-4).

26ste speeldag Drie dagen na de bekeruitschakeling met 6-0 tegen Anderlecht, loopt Genk in Bergen tegen een nieuwe vernedering aan (5-0).

28ste speeldag Tweede competitienederlaag in dik twee weken : 2-1 uit bij Germinal Beerschot. Genk is de koppositie kwijt aan Anderlecht.

ACHTERAF : Tom Soetaers

Wat onthoud je van het seizoen ?

Tom Soetaers : “Vooral de turbulente voorbereiding. Zelden meegemaakt, zó slecht. Maar tegen Zulte Waregem klikte het ineens. We wisten : het was erop of eronder. Wonnen we, dan waren we vertrokken ; verloren we, dan gingen we misschien de dieperik in. Na vier, vijf matchen in de terugronde ben ik in de titel beginnen geloven. Tot Anderlecht op kop is gekomen. Toen wist ik het wel.”

Wat verklaart jullie sterke kampioenschap ?

“Zoals al zo vaak gezegd : de goede sfeer. We zijn één groep geworden. Dat is volgens mij het grote verschil met andere jaren hier, toen het niet zo rustig was. Vlaming of Waal, Belg of buitenlander, jong of oud : het was gedaan met de kliekjes. Dat heeft ons sterker gemaakt. Kwalitatief wisten we dat we het één voor één moesten afleggen van de spelers van Anderlecht.”

Het succes was het succes van het collectief.

“Dat is zo. Niemand heeft het verschil gemaakt en dat moeten we goed onthouden. Ik hoop dat er gericht zal worden ingekocht én dat daarbij rekening zal worden gehouden met de kleedkamer en er niemand bijkomt die zich boven de groep plaatst. Ik denk dat Genk verder moet bouwen op jong en Belgisch. Op dat vlak hebben wij, samen met Standard, propaganda gemaakt.”

Hebben jullie je beste voetbal gespeeld met één spits ?

“Ik denk vooral dat je moet kunnen variëren. Je hebt sowieso twee, drie spitsen nodig die in verschillende systemen passen, zeker als je ook in Europa wil doorgaan. Misschien dat we met vijf op het middenveld op ons best waren, maar als je twee spitsen in vorm hebt, is het zonde om met maar één te spelen.”

TRAINER :

Hugo Broos

Een slechte voorbereiding na een teleurstellend eerste seizoen deed twijfels rijzen over Hugo Broos, maar Willy Reynders maakte schoon schip in de kleedkamer en plots stond er een hechte, jonge en grotendeels Belgische groep. Hongerige voetballers en geen verwaande pseudovedetten waar Broos het vaak moeilijk mee heeft. De trainer bloeide op, beleefde een late tweede jeugd en er groeide een warme band tussen hem en de spelers. In alle rust werkte hij aan zijn herkenbare 4-4-2 en stuurde dat soepel bij naar 4-5-1 toen Ivan Bosnjak uitviel. Ook dat handhaafde hij nadien vrij consequent. Broos coachte actief tijdens de wedstrijden en greep gepast in wanneer nodig. Hij is de eerste in Genk die Kevin Vandenbergh door zijn selectiebeleid duidelijk maakte dat hij er geen toekomst meer heeft.

Tendensen Toeschouwers (goed)

Gemiddeld 22.500, een toename tegenover vorig seizoen, vooral dankzij de losse ticketverkoop. Vooral na de winter zat het Fenixstadion meestal vol.

Entourage (heel goed)

Ex-vooriztter Jos Vaessen trok zich terug in de coulissen en het werd rustig. De nieuwe technisch directeur, Willy Reynders, bewees zijn waarde en Genk trok een community manager aan.

Spektakel (goed)

Vaak spectaculair openingskwartier mét doelpunten, rustig middenstuk en doeltreffende speldenprikken in de slotfase. Naar het einde ging het steeds moeizamer.

Financiën (heel goed)

Genk sluit het budget af met winst, onder andere wegens meer toeschouwers en niet gebudgetteerde bekerwinst. De uitbouw van het stadion wordt gefinancierd door de seathouders, die voor drie jaar moesten intekenen en 50 procent vooruit betalen.

Transfers (goed)

Wim De Decker en Wouter Vrancken waren voltreffers, maar ook Ivan Bosnjak en Jean-Philippe Caillet. Alex Da Silva en Sasha Iakovenko kwamen weinig aan de bak. Alleen Jaja Coelho mislukte.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content