De aanvoerders van de achttien eersteklassers geven hun pronostiek voor het komende seizoen.

1 : Wie strijdt voor de titel ?

2 : Wie zullen de verrassingen en de ontgoochelingen van het seizoen zijn ?

3 : Hoe zal je als aanvoerder het voorbeeld geven om de doelstellingen van de club te verwezenlijken ?

Pär Zetterberg Anderlecht Derde seizoen als aanvoerder

1″Hopelijk pakken wij de titel. De ploeg laat mij in ieder geval een goede indruk, maar er is een verschil tussen een goed gevoel en daadwerkelijk presteren. Ik denk dat we met de vertrouwde con- currenten zullen strijden. Club blijft altijd moeilijk te manoeuvreren, zelfs al verloren ze enkele spelers. Standard slaagde erin om zijn belangrijkste spelers te behouden en Genk eindigde vorig seizoen bijzonder sterk.”

2 “Elk jaar is er wel een ploeg die men niet verwacht en die hoog eindigt. Vorig seizoen was dat Charleroi, maar of die dat kunnen herhalen… Daarentegen kan je wel al met zekerheid zeggen dat de twee nieuwkomers in eerste serieus gaan moeten vechten. Zoals elk seizoen zal de degradatiestrijd tussen een vijftal ploegen gaan.”

3 “Ik zal proberen de groep in het gareel te houden, maar dat is niet enkel mijn taak. Ik kan gelukkig rekenen op andere ervaren mannen als Yves Vanderhaeghe en Bart Goor. Wanneer ik kwaad ben, trek ik mijn mond open, maar anders ben ik het type dat observeert. We verloren in het tussenseizoen slechts één speler (Aruna Dindane ,nvdr), ik denk dat de groep sterk genoeg is om op elk vlak mee te strijden.”

Joseph Augustin Beveren Eerste seizoen als aanvoerder

1″Ik denk dat Anderlecht, zoals gewoonlijk, zeker een favoriet voor de titel is. Ze beschikken over een compacte verdediging met Vincent Kompany als dirigent. Hij is een speler die ik enorm waardeer. Op de tweede plaats zie ik Club Brugge eindigen en op de derde, Genk.”

2″Er wordt veel over Lierse gepraat, maar ik hoop dat Beveren een verrassing kan zijn. Onze nieuwe trainer heeft voor sereniteit in de groep gezorgd en sowieso schuilt er heel wat techniek in de kern. Over ontgoochelingen kan ik moeilijk spreken, want ik kom pas toe. Zoals in alle competities zullen de pas gepromoveerde ploegen het wel lastig krijgen.”

3″Ik ben niet het type dat veel roept op zijn ploegmaats. Ik neem ze liever even apart om met hen een probleem aan te kaarten. Anderzijds, als er iets belangrijk op het veld gebeurt, moet ik wel mijn stem verheffen. Al is het niet altijd makkelijk om je verstaanbaar te maken in zo’n tumult. De bedoeling is de ploeg in de middenmoot te plaatsen en degradatiegevaar te vermijden.”

Alan Haydock FC Brussels Derde seizoen als aanvoerder

1″Standard is mijn favoriet. Ze hebben eindelijk eens hun ploeg bijeen kunnen houden. Ook Club heeft goede transfers gedaan. Anderlecht leek me nogal te twijfelen tijdens de oefencampagne. In defensief opzicht vond Frank Vercauteren zijn basis, maar op het middenveld en in de aanval zoekt hij nog naar een goede formule, denk ik.”

2″Ik zie Westerlo en Zulte Waregem wel als mogelijke verrassingen. Eén ding springt in het oog wanneer we Westerlo analyseren : ze hebben ervaring te koop. Ik denk niet dat ze hard zullen lijden onder het vertrek van Jan Ceulemans, Herman Helleputte bezit alle kwaliteiten om hem op te volgen. Als je in staat bent om met al die Ivorianen goed te werken, kan je zeker een ploeg als Westerlo laten draaien.”

3″Voor mij is de kapitein het belangrijkste verlengstuk van de trainer. Maar uiteindelijk was het ons enthousiasme dat ons in eerste hield. Dit seizoen vind ik Brussels beter gewapend dan vorig seizoen.”

Denis Viane Cercle Brugge Vijfde seizoen als aanvoerder

1″Anderlecht en Club Brugge zijn de twee beste teams van België, maar onder hen beide denk ik dat Anderlecht kandidaat nummer één is voor de titel. Met vijf nieuwe spelers die het dient in te passen, acht ik Brugge niet in staat om opnieuw kampioen te spelen. Als Standard goed start, kunnen we hopen, maar is het elk jaar hetzelfde. Ofwel missen ze hun start en realiseren ze een uitstekende tweede ronde, ofwel spelen ze een goed seizoenbegin en eindigen ze zwak. Genk zie ik niet mee doen voor de titel.”

2″Hier zou ik Zulte Waregem willen zetten. Een club die uit tweede klasse komt, maar die aangenaam voetbal brengt en die voldoende spelers telt die het klappen van de zweep kennen in de hoogste klasse. Gent heeft meer maturiteit dan vorig seizoen. Ze kenden een goede voorbereiding en in het tweede jaar onder Georges Leekens verwacht ik goede dingen van hen. Voor Sint-Truiden, Beveren en La Louvière vrees ik een beetje. Zonder Romaric bezit Beveren minder schotkracht en over de nieuwe Ivorianen is het altijd gissen. Sint-Truiden vind ik niet versterkt tegenover vorig seizoen.”

3″Ik ben amper 27, ik deel die verantwoordelijkheid dus braafjes met Harold Meyssen en Franky Vandendriessche. In een vriendengroep als de onze is het niet moeilijk om aanvoerder te zijn. Normaal moeten we proberen beter te doen dan vorig seizoen, maar het zal moeilijk worden.”

Frank Defays Charleroi Vierde seizoen als aanvoerder

1″De titelstrijd wordt voorspelbaar. Die zal gaan tussen Club Brugge en Anderlecht, mijn grote favoriet : ze deden de juiste transfers. Ik tip Anderlecht, maar ik hoop op Club, voor mijn goede vriend Grégory Dufer. Stilaan kruipt ook Standard steeds dichter bij die twee favorieten.”

2″Ik ga alle druk leggen op de andere ploegen zodat Charleroi daar van kan profiteren ( lacht). Ik vernoem dus Gent, Moeskroen en Zulte Waregem. Bij Moeskroen hebben ze, ondanks de problemen, de rust kunnen bewaren en ik heb de indruk dat ze daar weer een mooie ploeg bouwen. In die optiek is de terugkeer van Steve Dugardein goud waard. Zulte Waregem noem ik uit sympathie.”

3″Het gaat mij al beter af dan vorig jaar. Ik probeerde toen verschillende manieren uit om de groep te leiden en ik denk dat ik nu de juiste gevonden heb. In het begin trachtte ik streng te zijn, maar daar stuitte ik sommige spelers mee tegen de borst. Ondertussen koos ik voor een zachtere aanpak. Ik anticipeer op de gebeurtenissen en op die manier kan ik mij ook voldoende concentreren op mijn voetbal. Voor komend seizoen moet iedereen zich bewust zijn van de taak die ons wacht. Bevestigen is altijd moeilijk. We zijn niet sterker en niet zwakker dan vorig seizoen.”

Gert Verheyen Club Brugge Eerste seizoen opnieuw als aanvoerder nadat hij eerder al twee jaar kapitein was.

1″Het trio Club Brugge û Anderlecht û Standard zal dicht bij elkaar blijven. Moeilijk te zeggen wie van de drie het uiteindelijk zal halen. Ik denk niet dat Standard sterker is dan vorig seizoen, ook toen al haalden ze ons niveau. Ze hebben vorig seizoen gewoon hun start gemist en zijn dat nooit meer te boven gekomen.”

2″De clubs die pas promoveerden zullen het lastig krijgen. Ook Beveren en Brussels reken ik bij de degradatiekandidaten. Zoals het er bij Beveren aan toe gaat, dat kan niet blijven duren. Gent en Charleroi deden het vorig seizoen erg goed, maar wie had dat durven voorspellen voor aanvang ? Het volstaat om een goede start te nemen en een serietje neer te zetten. Alleen van Lierse kan ik echt zeggen dat ze sterker zijn dan vorig jaar.”

3″Omwille van de trainer moest ik vorig seizoen de kapiteinsband inleveren, dat is normaal gezien not done, maar kom… Timmy Simons vertrok en dus aanvaardde ik opnieuw die verantwoordelijkheid. Eigenlijk maakt het weinig uit, want ik maak gewoon deel uit van de groep. Ondanks de aanpassingen denk ik dat we de titel mogen beogen. Ons niveau is niet omlaag gegaan en we moeten er ons van bewust zijn dat de titel ons recht geeft op Champions League.”

Jan Moons RC Genk Tweede seizoen als aanvoerder

1″Ik verwacht dat Club en Anderlecht er met kop en schouders zullen boven uit steken. Zij twee vertrekken op gelijke voet en het seizoen zal zeer open zijn. Achter die twee kan je Genk, Standard, Gent en zelfs Lokeren tippen voor de Europese plaatsen. Het zal afhangen van details. Aan ons om daar van te profiteren – net zoals vorig seizoen – en geen domme punten te laten liggen.”

2″Gent kan een mooie revelatie worden. Zij beschikken over een sterkere groep dan vorig seizoen en dat bewezen ze onder meer in de Intertoto tegen Valencia. Ze steken blijkbaar al in vorm en mits ze een goede competitiestart kennen, kan dat voor vonken zorgen. Ook Standard kan verrassen. Bij hen verschilt dat van seizoen tot seizoen. Als ze een goed jaar kennen, kunnen ze zelfs kampioen worden. Over de ontgoochelingen kan ik moeilijk praten. Roeselare en Zulte Waregem zullen moeten wennen aan het niveau in eerste.”

3″Ik probeer mijn ervaring ten dienste te stellen, maar ik wil de groep niet leiden. Als iemand mij iets vraagt, zal ik voor hem wel de trainer aanspreken. Daarnaast organiseer ik enkele activiteiten om het groepsgevoel te verstevigen. Als we daardoor even goed kunnen doen als vorig seizoen, des te beter. We mikken op de topdrie en een ticket voor de Uefabeker.”

Frédéric Herpoel AA Gent Tweede seizoen als aanvoerder

1″Een van de grote drie zal wel kampioen worden. Maar wie ? Ik denk niet dat er andere ploegen zijn die zich in het titeldebat kunnen mengen. Ook niet Genk, dat wel een goede ploeg heeft, maar volgens mij tevreden zal moeten zijn met kwalificatie voor Europa. Hetzelfde voor Gent. Ik zie niet in hoe wij kunnen concurreren met Anderlecht, Club en Standard.”

2″In de eerste plaats denk ik aan Zulte Waregem. We speelden vorig seizoen een oefenpartij tegen hen en ze hebben het ons bijzonder lastig gemaakt. Ze komen bovendien net uit een goed seizoen en versterkten zich met spelers van niveau. Volgens mij zijn ze de linkerkolom waard. Daarbuiten kan ik moeilijk ploegen noemen. Net zoals voor de degradatiestrijd.”

3″Ik probeer mijn taak als aanvoerder zo simpel mogelijk te houden. Ik ben gewoon een doorgeefluik tussen spelers en trainer. We beschikken niet over dezelfde wapens als de grote clubs, wij moeten rekenen op onze collectiviteit om een even goed te doen als vorig seizoen. We wilden een behoorlijke beurt maken in de Intertoto en dat is ons toch al gelukt.”

Mario Cvitanovic G. Beerschot Eerste seizoen als aanvoerder

1″Op dit moment zou ik zeggen dat Anderlecht over de beste papieren beschikt, maar Club Brugge bezit meer cohesie en betere teamspirit. De sfeer in de kleedkamer van Anderlecht zal bepalen of ze dit seizoen kampioen spelen of niet. Op dit moment : 50-50.”

2″Standard heeft een sterke ploeg, en ook van Lierse verwacht ik iets. Over de tegenvallers spreek ik me liever niet uit.”

3″Germinal Beerschot moet het ritme en de stabiliteit vinden die het slot van vorig seizoen kenmerkten. Dat betekent : compact spelen en mooi voetbal brengen. Ik hoop dat we de eerste ronde van de Uefacup overleven en de poules bereiken. Dat verzekert ons van vier extra Europese ontmoetingen. Daar profiteren niet enkel wij, maar het hele Belgische voetbal van.”

Olivier Guilmot La Louvière Eerste seizoen als aanvoerder

1″Anderlecht en Standard bezitten een mooi uitgebalanceerde ploeg met een solide basis. Beiden konden ze hun beste spelers behouden. In tegenstelling tot Club Brugge, dat drie belangrijke pionnen verloor. Genk toonde zich gereserveerder op de transfermarkt, wat niet wil zeggen dat ze er niet zullen staan. Op het einde van de rit zullen het de regelmaat en de sterkte van de bank zijn die het verschil maken.”

2″La Louvière kan voor de verrassing zorgen. Wij hebben een nieuwe groep, bestaande uit allemaal spelers die zich willen tonen. In het begin was ik nogal sceptisch omdat ik niet goed wist waar het naartoe zou gaan na al die uitgaande transfers, maar afgaande op de oefenpartijtjes zie ik het positief in. Los daarvan was ik wel gecharmeerd door de prestatie van Gent in de Intertoto. Zeker tegen Valencia. Voor de clubs die er bij komen in eerste vrees ik een beetje. Maar in de euforie van hun promotie weet je maar nooit.”

3″Ik ben een discrete aanvoerder, niet het type dat veel roept. Ik toon mijn bereidwilligheid en ik ben de link tussen spelersgroep en staf, en tussen de anciens en de nieuwkomers. La Louvière wil zich in de eerste plaats van behoud verzekeren, maar ik denk dat we met de groep die we hebben hoger mogen mikken. De filosofie van de nieuwe trainer stoelt op balbezit, we bezitten de groep om zo te spelen.”

Yves Van Der Straeten Lierse Derde seizoen als aanvoerder

1″Anderlecht is favoriet omdat het zich niet kan permitteren weer een seizoen de mist in te gaan. Een beetje lager plaats ik Club Brugge û dat zich moet aanpassen aan een nieuwe trainer û, Standard en Genk. De Luikenaars lijken eindelijk stabiliteit gevonden te hebben, daar kunnen ze van profiteren. Gent zie ik op de vijfde plaats eindigen.”

2″Lierse ( lacht). Onze voorbereiding verliep goed. De twee promovendi gaan het moeilijk krijgen. Net zo voor La Louvière, Brussels en Beveren. Brussels deed geen grote transfers en in de oefencampagne kenden ze veel moeite tegen kleinere clubs. Beveren eindigde vorig jaar zestiende en verloor dan nog eens zijn beste speler, Romaric. De nieuwe Ivorianen halen niet het niveau van de generatie van Yapi Yapo en Yaya Touré.”

3″Ik moet de link zijn tussen Paul Put en de spelers. Ik ben de meest ervaren speler en ik moet de technische staf op tijd waarschuwen wanneer de groep moe is of wanneer er iets scheelt. Bovendien kan ik de buitenlanders opvangen want ik spreek Frans, Engels en Portugees. Met de groep die we hebben, moeten we zeker de linkerkolom ambiëren. Rond de zesde of zevende plaats moet kunnen.”

Arnar Vidarsson Lokeren Vierde seizoen als aanvoerder

1″Anderlecht schat ik veel sterker in dan vorig seizoen. Brugge is in principe ook sterker, maar het verloor wel Trond Sollied, daardoor zal het voor hen moeilijk worden om de vorige campagne te herhalen. Genk en Standard zullen strijden voor de derde stek.”

2″Roeselare en Zulte Waregem komen uit tweede en hebben alleen maar te winnen, niemand verwacht iets van hen. Je kan ook Gent tippen als revelatie, al denk ik dat ze hard hun best gaan mogen doen om beter te presteren dan vorig seizoen. Hetzelfde geldt voor Charleroi en La Louvière : zij kunnen enkel achteruit gaan. Het gebeurt zelden dat men twee schitterende seizoenen na elkaar speelt. En als Genk en Standard beter willen doen, moeten ze al in de toptwee eindigen.”

3″Ik motiveer mijn ploeggenoten zonder de baas te willen spelen. Ik tracht de dagdagelijkse probleempjes op te lossen en voor iedereen gelijk te zijn. Lokeren wil beter doen van vorig seizoen en mikt op de topvijf.”

Steve Dugardein Moeskroen Eerste seizoen als aanvoerder

1″Simpel, dezelfde van altijd : Anderlecht, Brugge en Genk. Standard niet. Anderlecht acht ik het sterkst over een heel seizoen. Club heeft na de voorbije tumultueuze zomer een overgangsjaar nodig.”

2″Ik hoop Moeskroen, want er werden goede transfers gedaan. Geen ronkende namen, maar gasten uit de Franse tweede klasse die zich willen profileren. Al is het met deze flink dooreen geschudde kern altijd afwachten of het wel klikt op het veld. Ook clubs als Gent en Charleroi zie ik een goed seizoen draaien. Maar in feite kan iedereen een verrassing zijn, dat is juist eigen aan het woord verrassing.”

3″Het is de eerste keer dat ik de aanvoerdersband mag dragen en ik moet toegeven dat ik daar best wel fier op ben. Moeskroen is mijn stad. Een rol van betekenis spelen zou mooi zijn, maar onze eerste opdracht is zo vlug mogelijk het behoud veilig stellen om een seizoen als het vorige te vermijden.”

Frederic Vanderbiest SV Roeselare Tweede seizoen als aanvoerder

1″Anderlecht kon zijn ploeg grotendeels bijeenhouden, ze zijn zelfs versterkt met een man als Bart Goor, die het huis kent. Aruna Dindane is wel weg, maar die was toch eerder individualistisch ingesteld. In Brugge daarentegen verloren ze met Trond Sollied hun spelfundament. Ik zie Standard nog boven hen eindigen.”

2″Ik verwacht veel van Westerlo. Met Nico Van Kerckhoven en Ronny Gaspercic haalden de Kempenaars twee ervaren mannen in die de competitie goed kennen. En op David Paas na verloren ze geen enkele essentiële pion. Als Gent zijn goede voorbereiding kan doortrekken, moeten we ook hen in het oog houden. Onderaan in het klassement zal Roeselare knokken voor behoud. Net als Zulte Waregem. En misschien ook Sint-Truiden, ze komen net uit een mager seizoen en deden weinig transfers.”

3″Ik aarzelde om bij te tekenen in Roeselare omdat ik twijfelde of ik het niveau in eerste wel aankon, maar het bestuur behield het vertrouwen in de groep van vorig seizoen. We tellen zeventien vertrouwde namen, plus de inbreng van Koen De Vleeschauwer en Wagneau Eloi. Iedereen tipt ons als degradant, maar op basis van kameraadschap hoop ik op de eindronde ( 17de plaats, nvdr).”

Peter Delorge Sint-Truiden Tweede seizoen als aanvoerder

1″De grote drie gaan een gezondheidswandeling maken. Brugge en Anderlecht zullen dit seizoen wel rekening moeten houden met Standard. Naast die drie zie ik geen enkele andere kandidaat.”

2″Ik hoop dat Sint-Truiden dat wordt. We komen uit een lastig seizoen, maar dat zal dit jaar niet meer gebeuren aangezien de groepsmentaliteit nu een stuk beter is. We bezitten vechtlust en techniek. Om een revelatie te zijn is het belangrijk dat je de competitie goed start. Toen we een sterk seizoen beleefden onder Jacky Mathijssen was dat dankzij onze goede start. En de problemen met Marc Wilmots ontstonden uit onze gemiste start. Los van ons beschouw ik Westerlo als een mogelijke revelatie, en Genk natuurlijk niet vergeten.”

3″Tot nu toe hoor ik enkel positieve dingen over mijn aanvoerderschap. Ik sta voor iedereen open en probeer altijd in te gaan op de noden. Samen moeten we werken aan een sereen seizoen, met af en toe eens een uitschieter tegen een van de topploegen. Sint-Truiden moet weer de hel van Staaien worden.”

Sergio Conceiçao Standard Eerste seizoen als aanvoerder

1″Het is moeilijk om buiten het viertal Brugge, Anderlecht, Standard en Genk te kijken. Anderlecht heeft heel goede spelers en sterke persoonlijkheden, Brugge bezit – ondanks alles – een compact team en Genk kan verder borduren op een goede basis. Standard kan dit seizoen kampioen spelen want we zijn zeker niet minder dan Anderlecht of Club. Het zal cruciaal zijn om onze competitiestart niet te missen en de groep bijeen te houden, want een ploeg bouw je niet op twee maanden.”

2″Ik houd niet zo van deze indelingen, want ik vind het een gebrek aan respect om een ploeg een verrassing te noemen. Dat betekent immers dat je ze niet goed kent. En het is niet omdat je met minder bekende spelers werkt dat ze minder waard zijn. Ik geloof niet in een verrassing voor de titel, tenzij Standard misschien. We hebben troeven genoeg, nu is het aan ons om dat op het veld te bewijzen.”

3″Stabiliteit wordt de sleutel tot dit seizoen. Toen ik hier aankwam, kenden de spelers elkaar niet zo goed. Die handicap is ondertussen weggewerkt. Porto werd Europees kampioen, maar dat was niet van de ene dag op de andere. Sommige spelers zaten al zeven tot tien jaar in dezelfde ploeg. Bij Standard zijn dat hoogstens tien maanden.”

Chris Janssens Westerlo Derde seizoen als aanvoerder

1″Zonder twijfelen : Anderlecht. Ze bouwden een nieuwe ploeg rond de spelers die bleven. De nieuwelingen zien er veelbelovend uit, zoals de Turk Serhat Akin. Brugge zal wat tijd nodig hebben om zich aan de nieuwe trainer, een nieuw systeem en nieuwe spelers aan te passen. Het wordt voor hen een overgangsjaar. Standard zal dit seizoen dichter aanleunen bij Anderlecht en Brugge. Genk volgt net onder dat trio.”

2″Westerlo wordt de revelatie van het seizoen. Een stabiele groep met een uitstekende mentaliteit. De verdediging is ons sterke punt en ons tussenseizoen werd gekenmerkt door een reeks goede transfers : Nico Van Kerckhoven, Bjorn De Wilde, Kristof Van Imschoot en een goede doelman, Ronny Gaspercic. We moeten ook Charleroi in het oog houden, misschien golven ze verder op het succes van vorig seizoen. Zulte Waregem en Roeselare, samen met La Louvière en Moeskroen, gaan een zwaar seizoen tegemoet.”

3″Ik probeer de ploeg te trekken in moeilijke momenten. Ik ga negentig minuten ten oorlog en dat werkt, want elk jaar laat Westerlo mooie dingen zien. Dit seizoen willen we positiever voetbal brengen en mikken we op de plaatsen vijf tot acht.”

Stefan Leleu Zulte Waregem Tweede seizoen als aanvoerder

1″Ik schat Anderlecht hoger in dan Brugge. Sporting wil revanche nemen na vorig seizoen. Ze haalden goede spelers binnen, vooral Silvio Proto en Bart Goor, en konden Vincent Kompany houden. Frank Vercauteren bewees al zijn kunnen en toonde aan dat hij de rust kan bewaren in de groep. Brugge kampt met verscheidene verliezen, met Timmy Simons en de trainer als voornaamste.”

2″Ik hoop Zulte Waregem. We deden met Tjörven De Brul, Matthieu Verschuere en Tim Matthijs goede transfers. Bovendien bewaarden we de kampioenenploeg uit tweede klasse. Daarbuiten gok ik op Standard, dat Sergio Conceiçao kon behouden en dat eindelijk eens aan een seizoen kan beginnen met een complete kern. Ik heb twee titelkandidaten genoemd, maar misschien moeten we ook praten over de drie outsiders. Genk beschikt, met het inhalen van Hugo Broos, over goede papieren. En Germinal Beerschot, zelfs al verloren ze Daniel Cruz, kan ook altijd voor de verrassing zorgen.”

3″Mijn rol bestaat erin de jongeren te begeleiden en goede sfeer te creëren in de kleedkamer. We willen in eerste blijven met goed voetbal, want de trainer heeft geen zin om in het defensief te kruipen.”

door Stéphane Vande Velde

‘De sfeer in de kleedkamer van Anderlecht zal bepalen of ze dit seizoen kampioen spelen of niet.’ (Mario Cvitanovic)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content