TYPE-ELFTAL: 4-3-3 Doel

Tot de winterstop stond Vaesen in de Lierse schiettent, af en toe vervangen door Van der Jeugt. Nadien was Moons de onbetwiste titularis achter een iets meer stabiele verdediging dan voorheen.

Middenveld

Van het viermansmiddenveld waarmee Trost de competitie aanving ( Mujanovic-De Witte-Vandenbroeck-Elberkani), was na Nieuwjaar niemand meer op het Lisp. Rekdal koos voor een driemansmiddenveld met drie nieuwkomers : twee verdedigende ( Kums en Janssens) en één aanvallende speler ( Miller).

Verdediging

Pas in januari haalde Lierse met Thompson een specifieke linksachter. De enige overlevende van vorig seizoen, Andic, was de vaste rechtsachter. Van het centraal duo BlessingVerheyen werd laatstgenoemde in februari opgevist. Blessing werd eerst vervangen door Claessens en na diens uitvallen door de piepjonge Frans.

Aanval

Tussen Mrdja en Peeters klikte het niet. Pas op het einde speelde Lierse met het voorziene aanvalsduo Peeters -Snelders. Meestal koos Rekdal voor drie spitsen. Tijdens Peeters’ blessure schoof de trainer Jarju een rang naar voor als balvaste, diepe spits, met Snelders en Ernandes als flankspelers.

TOP: Kristof Snelders

Geblesseerd aan het seizoen begonnen, maar door de fans verkozen tot speler van het jaar. In de terugronde was Sven Kums uitblinker, maar over een heel jaar haalde alleen Kristof Snelders een aanvaardbaar en bij momenten goed niveau.

flOP: Dragan Mrdja

Na de eindronde nog de redder van Lier, maar na een maand al verkast naar Zulte Waregem, waar hij evenmin in beeld kwam. Werd na zijn terugkeer naar het Lisp amper nog gebruikt.

StatistiEKEN Speeldagen

12de speeldag Na de 4-0-pandoering op STVV, de tiende nederlaag in twaalf matchen, ziet trainer René Trost het niet meer zitten en wordt, met 2 op 36, vervangen.

17de speeldag Tegen een zwak Lokeren wint Lierse in december voor het eerst (1-0).

30ste speeldag Na een week vol spanning tussen trainer en spelers grijpt Lierse de laatste strohalm en haalt uit bij Germinal Beerschot (2-3) zijn eerste uitzege.

ACHTERAF: Kristof Snelders

Wat waren dit seizoen jullie hoogte- en dieptepunten ?

Kristof Snelders : “Bij dieptepunten denk ik vooral aan de 4-0-nederlaag op Sint Truiden, toen de sfeer in de kleedkamer aan het nulpunt zat. Een tweede dieptepunt vond ik de verwijzing van een aantal spelers naar de B-kern. Hoogtepunt vond ik de uitzege op Germinal Beerschot.

Wat heeft je het meest verbaasd bij Lierse ?

“Ik had nooit gedacht dat we in het begin van de competitie zo weinig punten zouden halen, ook al wist ik na de voorbereiding dat het moeilijk zou worden. Zes punten na de heenronde is fenomenaal weinig.”

Wie is van dit seizoen beter geworden ?

“Enkele jonge spelers die van eerste mochten proeven, deden dat niet slecht : Buyens in de eerste ronde, Frans in de tweede ronde. Er zit kwaliteit in de jeugd van Lierse, is in deze moeilijke omstandigheden gebleken.”

Wat leer je uit dit seizoen ?

“Dat een goede voorbereiding onontbeerlijk is om goed gewapend de competitie in te gaan. En dat het ook in de eerste klasse heel snel kan keren. Dat je ondanks een achterstand van twaalf punten tot de laatste minuut meedoet voor het behoud, hoewel we het onderweg zelfs nog een paar keer zelf uit handen gaven.”

Waarom haalde Lierse in extremis nog de eindronde ?

“Omwille van de transfers in de winterstop. Kums en Miller brachten extra voetballend vermogen, Janssens werkkracht. Met deze ploeg aan de aftrap van de competitie staan we nooit zestiende of lager, maar ergens bovenaan de rechterkolom.”

TRAINER:Kjetil Rekdal

Na twaalf speeldagen werd de mirakelman van vorig jaar, René Trost, met 2 punten op 36 doorgestuurd. Zijn vervanger, Kjetil Rekdal, legde er op training de pees op. De spelers hadden na de warme, open aanpak van Trost moeite met de afstandelijke, nonchalante, norse Noorse no-nonsense benadering waarmee Rekdal wel eens de indruk gaf dat het hem allemaal niet veel kon schelen. De nieuwe trainer startte met een vast systeem met meer zekerheid (5-4-1, met libero en twee mandekkers) en haalde zo voor Nieuwjaar nog zeven punten. Met de inbreng van verse krachten en extra voetbalvermogen koos de Noor in de terugronde voor een 4-3-3. Ondanks de strubbelingen met de spelers en een paar sportieve inzinkingen hield Rekdal Lierse totaal onverwacht tot de laatste speeldag in de running voor een plaats in de eindronde.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (goed)

Geen speeldag weg van de laatste plaats, maar nooit minder dan 6602 (tegen Charleroi) kijkers : straffe aanhang, daar in Lier. Gemiddeld woonden 7637 toeschouwers de thuiswedstrijden bij, tegenover 6600 vorig jaar en 6950 twee jaar geleden.

Entourage (slecht)

Na twaalf speeldagen werd René Trost doorgestuurd en vervangen door Kjetil Rekdal. Voor de match op Germinal Beerschot werd hulptrainer Eric Van Meir op non-actief gezet en vervangen door jeugdcoördinator David Brocken.

Spektakel (heel slecht)

Vier thuiszeges brachten enig soelaas na 3 op 48. De Liersesupporters genoten dit seizoen vooral van voetbalstaaltjes van de tegenstander.

Financiën (slecht)

Lierse bespaarde flink in de uitgaven en bracht de lonen terug naar 45 procent van het budget maar kreeg het na Nieuwjaar lastig om de spelerslonen tijdig uit te betalen en het budget van 5,5 miljoen euro rond te krijgen.

Transfers (slecht)

Van de twaalf aanwinsten van de voorbije zomer deden er amper vijf de competitie uit. De transfers in de winterstop (goeie Kums, strijdbare Miller, Janssens, degelijke Moons) hielden Lierse sportief in leven.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content