TYPE-ELFTAL : 4-5-1 Doel

Milojevic diende op 35-jarige leeftijd, door een aanslepende heupblessure, midden maart definitief af te haken. Lazic is sterk op de lijn, maar te weinig communicatief en geen echte puntenpakker. De Vroe kende tegen Westerlo zijn gloriemoment, door bij een invalbeurt een penalty van Ogunsoto te stoppen.

Verdediging

Panandetiguiri blijft te impulsief. Van Hoey stelde op rechts of links nooit teleur. Diallo kwam op het einde van het seizoen weer in beeld. Doll blijft een leider en organisator, Chaves durft zich wel eens te bezondigen aan te veel willen uitvoetballen. El Mouataz is hard en snel, maar toonde te weinig regelmaat.

Middenveld

Camara Mbaye schitterde alleen thuis tegen Club Brugge. Kristinsson werd van nummer tien omgevormd tot verdedigende middenvelder, waardoor Hasi en Vukomanovic op de bank terechtkwamen. Overmeire en Mbayo zorgden voor een meerwaarde. Filipovic presteerde teleurstellend, net zoals Dufer.

Aanval

Maznov bleek helemaal niet de targetman, die goed kaatste en vlot scoorde. Armoumen kan zeker iets, maar zat met een conditionele achterstand en mist opportunisme. Alleen Tambwe toonde op het einde van het seizoen zijn toegevoegde waarde. Kovalenko kreeg geen volwaardige kans.

TOPKillian Overmeire

Een lichtpunt, samen met Marcel Mbayo. Moest tot begin maart wachten op een basisplaats onder Muslin, maar de 21-jarige middenvelder toonde in de laatste duels van het seizoen zijn klasse. Ook vanop rechts showde hij kwaliteiten : rust aan de bal, een groot loopvermogen en spelen met bijzonder veel flair.

flOPPredrag Filipovic

Werd vorig seizoen nog gevreesd omwille van zijn rushes én assists vanop links, maar kon die status niet waarmaken. Er ging geen dreiging meer uit van zijn acties, al te vaak liep hij verloren. Probeerde zijn falen goed te praten door te zeggen dat zijn beste plaats linksachter is. Een veel te flauw excuus.

StatistiEKEN Speeldagen

10de speeldag Na het 4-1-verlies bij Westerlo en de eerdere bekeruitschakeling bij de tweedeklasser R. Antwerp FC (4-1) wordt Ariël Jacobs, na een teleurstellende tien op dertig en één punt uit de laatste vijf duels, ontslagen.

11de speeldag Interimtrainer Rudi Cossey debuteert met een 3-2-stuntzege tegen zijn oud-club Club Brugge. De oud-verdediger heeft dat te danken aan een sterke collectieve prestatie, met AboubacarCamara Mbaye als uitblinker.

33ste speeldag Door een 1-1-gelijkspel bij Zulte Waregem, het vijftiende (!), is Lokeren zeker van het behoud in de eerste klasse. Voorzitter Roger Lambrecht praat met Beveren over een fusie.

ACHTERAF : Runar Kristinsson

Jullie ontsnapten maar net aan de eindronde met de tweedeklassers. Hoe kon het zover komen ?

Runar Kristinsson : “Na vorig seizoen verloren we met Drulic, Bouchouari en Bancé niet alleen zeventig procent van ons scorend vermogen, maar met Gretarsson ook ervaring én een rustbrenger. Dat gemis kan je niet zomaar met een vingerknip oplossen. Het is duidelijk dat jongens als Tambwe en Maznov niet onmiddellijk klaar waren voor het grote werk. Hun aanpassingsperiode duurde veel langer dan voorzien. Wie niet kan scoren, pakt ook moeilijk punten. Maar dat Tambwe talent heeft en opportunisme, toonde hij jammer genoeg alleen maar in de slotfase. Hij had duidelijk tijd nodig om te ontploffen.”

Jullie stapelden de draws op, de meeste van alle eersteklassers ?

“( grijnst) Het meest pijnlijke was dat we vaak genoeg kansen konden creëren, maar ze gewoon niet afmaakten. Dan moet je niet met de vinger wijzen naar de spitsen, maar naar de hele ploeg.”

Wat overheerst dan : opluchting of toch eerder ontgoocheling ?

“Ach, ik had me mijn afscheid van het Belgisch voetbal wel enigszins anders voorgesteld. We mogen tevreden zijn dat we nooit echt in acuut degradatiegevaar verkeerden. Gelukkig bleef de onrust beperkt tot een trainerswissel.”

Maar zelfs wonderdokter Slavoljub Muslin vond het juiste medicijn niet echt om jullie er snel bovenop te helpen ?

“Nee, maar hij beschikte niet echt over het juiste spelersmateriaal. Om goed voetbal te brengen, moet je kwaliteit in handen krijgen. We misten gewoon klassevoetballers met routine, maar ook opportunisme voor doel.”

TRAINER :Slavoljub Muslin

Het werd een mislukt tweede huwelijk tussen voorzitter Lambrecht en wonderdokter Muslin. Er waren toppers beloofd tijdens de winterstop, maar uiteindelijk moest de Franse Serviër zich tevreden stellen met targetman Armoumen, samen met de huurlingen Dufer (Club Brugge) en Kovalenko (Standard), die hij niet wilde en al snel opzij werd geschoven. Muslin keerde terug naar een vast speelsysteem (4-5-1) en bracht beter voetbal. Alleen was de puntenoogst nooit in verhouding tot het spel. Even onbegrijpelijk bleken zijn keuzes om de eigen jongeren, en dan vooral Overmeire, naast Van Hoey, De Winne en Clappaert, pas na veelvuldig aandringen opnieuw (speel)kansen te geven. Hield te vaak het hand boven het hoofd van pseudovoetballers als Vukomanovic, Filipovic en de jonge Stojanovic.

Tendensen Toeschouwers (slecht)

Het aantal abonnees zakte van 3200 naar 3100. Er werd gestreefd naar 3500 tot 4000. Het gemiddeld aantal toeschouwers daalde van 6200 naar 6000. Het blijft de bedoeling dat aantal op termijn te verhogen tot 7000.

Entourage (heel slecht)

Slavoljub Muslin vertrekt, net als doelmannentrainer Aleksander Stojanovic. Rudi Cossey wordt volgend seizoen hoofdcoach bij OH Leuven. Alleen Wlodek Lubanski blijft in principe over, tenzij hij voorzitter van de Poolse voetbalbond wordt. Er is nog geen vervanger voor Paul Mortier, die stopt als jeugdcoördinator.

Spektakel (slecht)

Bij Ariël Jacobs ondermaats, bij Cossey al iets beter. Muslin probeerde opnieuw combinatievoetbal, maar dat lukte alleen goed tegen de topploegen.

Financiën (gemiddeld)

Er werd alsnog break-even gedraaid, want de club haalde 5,5 miljoen euro aan inkomsten. De commerciële opbrengsten, via evenementen uit de feestzaal, bleven gelijk.

Transfers (slecht)

Een positief rapport voor Mbayo en Tambwe. Armoumen kon bij momenten overtuigen. Dufer en Kovalenko kregen te weinig kansen. Maznov, Diedhiou en Jovanovic ontgoochelden, ook Stojanovic kon zich niet doorzetten.

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content