Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

analyse: DAVINO VERHULST

Hoe kijk jij terug op dit seizoen ?

Davino Verhulst : “Ik denk dat dit een zeer negatief jaar is. Vincent Dufour sprak bij de start de wens uit bij de eerste vijf te eindigen, maar dat is er nooit van gekomen. Daarnaast wilden we ook ver komen in de beker, maar dat is evenmin gelukt.”

Waaraan lag het ?

“Voor een stuk bij de mentaliteit van de jongens. Stuk voor stuk kunnen ze beter dan dit. Zeker de Ivorianen. Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat de besten zijn vertrokken, maar de rest had het moeten doen als ploeg en dat is ons niet gelukt. Sommigen, zo eerlijk moeten we zijn, halen ook niet het niveau van de eerste klasse. Ik denk dat vooral de trainer tegenviel. In het begin gooide hij elke week zijn ploeg door mekaar en zijn aanpak bleek niet de juiste te zijn voor de Ivorianen. Iedereen weet dat je hen moet laten voetballen, dan voelen ze zich het best. Hij probeerde ze voortdurend aan regeltjes te binden, zonder daar een duidelijke rechte lijn in te trekken.”

Hebben extrasportieve perikelen meegespeeld ?

“Ik denk het niet. Elk jaar is het financieel op het randje, dat zijn we inmiddels gewend. Het is gewoon zo dat er dit jaar niemand bovenuitstak. Vorig seizoen waren de vrije trappen van Romaric wel eens goed voor de drie punten, dat misten we dit seizoen.”

Positieve noot : jij toonde je klaar voor de opvolging.

“Als Copa vertrekt, word ik de eerste keeper. Blijft hij, dan moet ik wellicht nog een jaartje in de schaduw de stiel leren.”

DOEL

Na een moeilijk seizoen nam Copa zijn plaats weer in. Keepte sober. Toen Copa naar de Afrikacup ging en daarna even geblesseerd raakte, bewees Verhulst klaar te zijn om de rol over te nemen.

VERDEDIGING

Te veel fouten, zowel qua positiespel als individueel. Linksachter Mahan speelde zonder concurrentie een moeilijk seizoen. Diabis is sinds zijn beenbreuk fysiek niet meer dezelfde, Zito toonde zich nooit klaar als alternatief. Fontenette deemsterde na een degelijk 2005 helemaal weg en aanvoerder Joseph-Augustin pakte te veel kaarten.

MIDDENVELD

Marco Né kon door blessures zijn talent amper tonen. Junior nam zijn rol in de heenronde over, maar viel later door een blessure en transferbeslommeringen diep terug. Seka zakte door het ijs, de meest dreigende middenvelders bleken uiteindelijk Tokpa en Diallo.

AANVAL

Sanogo loste de beloften niet in, Kaiper en Zezeto evenmin. Uiteindelijk bleek Dissa de beste koop (tien doelpunten). Gervinho (zes doelpunten) heeft intrinsiek de meeste mogelijkheden, maar fysiek haalde hij op de knieën het einde.

STATISTIEKEN 12de speeldag

Een grillig presterend Beveren klopt thuis Zulte Waregem. Anders dan de voorbije seizoenen kan het geen enkele serie neerzetten.

16de speeldag

Winst bij Moeskroen op een ijspiste. Hoop op beterschap.

25e speeldag

Charleroi-Beveren 4-0. De positie van Vincent Dufour wordt onhoudbaar, hij vliegt buiten, net als zijn grote baas Jean-Marc Guillou.

30ste speeldag.

Winst met 1-0 tegen La Louvière, pas de tweede zege in 2006, brengt enige opluchting in het geel-blauwe huis.

TRAINER: EDY DE BOLLE

Een van de assistenten die dit seizoen promoveerde tot interim-hoofdcoach. Nam begin maart over van Vincent Dufour. De Fransman kon uitstekende analyses maken, maar was niet de geschikte man om in een competitie van knokkers een eerste elftal te leiden. Meer dan aan het resultaat hechtte hij belang aan het spelniveau van de eigen ploeg. Over de tactiek van de tegenstander werd vooraf met geen woord gerept, Dufour ging altijd uit van de eigen kracht. Een type-elftal was er niet, automatismen of looplijnen waren zijn dada niet en de vele regeltjes irriteerden mateloos de Afrikanen. Edy De Bolle probeerde in een eerste fase het spelplezier terug te vinden en ging wat meer de klemtoon leggen op mentaliteit, tactiek en fysiek.

TOP: MOHAMED DIALLO

Moeilijk om uit een zwak geheel een topper te halen. Toch een naam : Mohamed Diallo. Snelle en technische dribbelkont die in 2006 zijn rendement opkrikte. Hij speelde offensief iets meer lucide en begint ook te snappen dat hij ook moet functioneren bij balverlies. Maakte zeker qua positiespel vorderingen.

FLOP: VENANCE ZEZETO

Het was al bizar dat Jean-Marc Guillou hem na moeilijke seizoenen bij Gent en Brussels heropviste. De bedoeling was om hem in een ‘Ivoriaanse’ omgeving weer op peil te brengen. Dat mislukte compleet, fysiek noch mentaal toonde de spits enige weerbaarheid. Verhuisde in maart naar Metalurg Donetsk.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GEMIDDELD)

De topwedstrijden lokten iets meer volk dan vorig jaar, de andere wedstrijden iets minder. De kaap van 4000 werd met enige moeite gerond.

ENTOURAGE (SLECHT)

Een voorzitter die al een paar jaar ontslag wil nemen, maar geen geschikte opvolger vindt ; een ondervoorzitter die ruzie maakt met de technisch directeur ; een technisch directeur die meer af- dan aanwezig is en uiteindelijk wordt ontslagen, samen met de trainer ; onduidelijkheid over de toekomst en de verbouwingen van het stadion die maar niet van de grond komen. Kortom : het is crisis op de Freethiel.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

De Afrikanen toveren niet meer, meneer. Je kon het de voorbije maanden geregeld horen.

FINANCIëN (SLECHT)

De licentie kwam dit jaar uiteindelijk ook weer in orde. Maar onder voorwaarden. Voetbal in het Waasland is elk jaar goed voor een structureel tekort van 500.000 euro. Bij te passen via transfers.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Tja. De aanvoerlijnen uit Ivoorkust liggen grotendeels droog. Dan maar de steven naar Frankrijk gewend. Sommigen ( Dissa, Joseph-Augustin, Fontenette) konden mee, anderen ( Coco, Wamoubi, Bikinda) vielen tegen.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content