Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

analyse: PETER DELORGE

Wat was het verschil tussen de eerste ronde met Herman Vermeulen en de terugronde met Thomas Caers ?

Peter Delorge : “Het geloof in eigen kunnen was groter na de winter. We zijn harder gaan werken en er is meer op gedrukt dat we wél kunnen shotten. Sommige jongens waren dat geloof helemaal kwijt. Herman Vermeulen heeft ook pech gehad : er waren veel nieuwe spelers, sommigen kwamen er pas helemaal op het eind bij, en anderen kwamen geblesseerd uit het vorige seizoen. Door dat alles hadden we nooit een type-elftal. We hebben ver onder onze mogelijkheden gepresteerd.”

Caers kwam en keek niet naar namen.

“Klopt, dat kan ik beamen. Hij heeft mij verplaatst naar de rechtsachter en nam er Nicky Hayen af, die toch iets heeft betekend voor de ploeg. Thomas keek alleen naar vorm en rendement. Dat is zijn grootste verdienste, want daardoor waren degenen die voordien naast de ploeg stonden, ineens ook weer gemotiveerd. Onze bank heeft nadien verscheidene keren het verschil gemaakt, zoals wanneer Jari Niemi soms inviel. Thomas is bijzonder ambitieus en doet het op zijn manier : erg gedreven.”

Wat moet er anders volgend seizoen om dit niet nog eens mee te maken ?

“Naar wat ik hoor, zal de trainer meer individueel trainen of per linie in groepjes. Door de moeilijke situatie waarin hij overnam, heeft hij dat niet direct ingevoerd, maar ik ben er wel voorstander van. Belangrijk is ook dat we weer naar een vast systeem toe groeien. De laatste weken speelden we weer in de 4-3-3 die Jacky Mathijssen hier heeft geïntroduceerd.”

DOEL

Belic kreeg door vermoedens van betrokkenheid bij het gokschandaal geen vertrouwen meer en werd vriendelijk naar de uitgang geleid. De jonge Boeckx bleek nog te groen voor het grote werk en dus trok STVV in de winterstop Deelkens aan. Na een aarzelende start stond hij er.

VERDEDIGING

Een echte rechtsback was er niet : ook Vermeulen wilde met Debroux naar het middenveld. Op links verdween Ramond na het gokschandaal stilaan geruisloos uit beeld. Centraal waren de plaatsjes duur.

MIDDENVELD

Deels door nog doorlopende contracten was het struikelen over de centrale middenvelders. Caers schoof Debroux een rij vooruit, verwees Delorge naar de rechtsachterpositie en vond na de tussentijdse aanwerving van Peeters zijn complementaire driehoek, met verder nog revelatie Simaeys.

AANVAL

Vermeulen evolueerde naar een tweespitsensysteem ( MbonabucyaStolica) omdat hij geen hoog spelende flanken meende te hebben. Volgens Caers waren die er wel : hij koos voor Mbonabucya als enige diepe spits. Nadat zijn naam viel in het gokschandaal, was Stolica nog slechts “een dood vogeltje”.

STATISTIEKEN 2de speeldag

STVV is de sterkere van Lierse, tot Dusan Belic naast de bal glijdt en Lierse gemakkelijk op voorsprong komt (1-0). In plaats van met 6 op 6 trekt STVV met een half gemiste start naar Standard, waar het verliest. Met 3 op 9 is de toon van een moeilijk seizoen gezet.

12de speeldag

STVV verliest thuis van een tot dan zwalpend La Louvière. Onder meer Belic maakt merkwaardige fouten. ’s Anderendaags wordt Sport/Voetbalmagazine getipt over hoge gokinzetten op de match in Azië.

26ste speeldag

Anderlecht wordt in een zinderende tweede helft met zware cijfers ingeblikt (3-0). Désiré Mbonabucya scoort twee keer en Staaien davert als vanouds.

TRAINER: THOMAS CAERS

H erman Vermeulen vond nooit een uitgebalanceerde veldbezetting en verschoof spelers naar posities waarvoor ze niet het profiel hebben. Na één speeldag in de terugronde werd hij ontslagen. Thomas Caers had het geluk te debuteren met een zuinige zege op Lokeren. In zijn selectie hakte hij knopen door, zonder voorkeursbehandeling voor spelers wier ploegmaat hij nog was geweest. Vooral centrale spelers met toch wat naam sneuvelden : Dimitri de Condé haalde niet eens nog altijd de bank. Niet de beste speelde, maar de beste op een bepaalde positie. Volgens Caers liet Vermeulen de ploeg te laag verdedigen, maar had hij niet de kwaliteiten om van achteruit op te bouwen. Dat te hebben veranderd, door druk te zetten naar voren, beschouwt hij als zijn grootste bijdrage aan de redding.

TOP: JEROEN SIMAEYS

Maakte zonder noemenswaardige moeite de sprong van de derde naar de eerste klasse. Stond meteen in de ploeg en bleef daar staan. Niet alleen benen, ook hoofd. Vormt samen met Sander Debroux en Rocky Peeters de driehoek op het middenveld waarrond STVV zijn ploeg voor volgend seizoen hoopt te bouwen.

FLOP: DUSAN BELIC

Werd al ter verantwoording geroepen na zijn blunder tegen Lierse. Werd vóór de veelbesproken STVV-La Louvière opnieuw apart genomen. Verdween dan met een klaplong uit de ploeg. Raakte het in de winterstop binnen de kortste keren eens over de verbreking van zijn nog anderhalf jaar lopende contract.

TENDENZEN TOESCHOUWERS (GOED)

Gemiddeld een kleine 8000, wat volgens de club een status-quo is met vorig seizoen. Gezien de slechte resultaten een groot succes. De derby tegen RC Genk lokte met 12.400 toeschouwers een meer dan vol huis.

ENTOURAGE (GEMIDDELD)

Na het vertrek van Marc Wilmots voerden commerciële man Geert Smets (financiën) en Guy Mangelschots (eindbeslissing) het sportieve beleid. Sinds februari deelt Mangelschots zijn taken met Thomas Caers.

SPEKTAKEL (SLECHT)

Tussen de 5de en de 26ste speeldag bleef de ploeg 21 weken zonder overwinning op Staaien. De fan werd niet verwend.

FINANCIëN (GOED)

Budget in evenwicht. Door aflopende contracten komen er middelen vrij om gerichte (top)transfers te doen. Voorzitter Roland Duchâtelet financiert persoonlijk de aanleg van een kunstgrasveld op het jeugdcentrum.

TRANSFERS (SLECHT)

Simaeys, Vanhoyweghen en Mbonabucya gelden als geslaagde transfers. De andere nieuwkomers mogen weg. In de winter was het ook plus ( Deelkens, Peeters) om min ( Lardenoit, Tankary). Sishuba, overgenomen van het gestopte Beringen Heusden-Zolder geldt als een ruwe diamant.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content