Valenciennes bekampte opnieuw Marseille.

Op 20 mei 1993 vond op de 36ste speeldag de wedstrijd Valenciennes-Marseille plaats, die uiteindelijk zou uitmonden in een van de grootste schandalen uit de Franse voetbalgeschiedenis. Vorige zaterdag speelden de Zuid-Fransen voor het eerst sinds die gebeurtenissen weer in het Nungesserstadion. Maar daar wilde niemand al te lang bij stil blijven staan. In het clubblad deed voorzitter FrancisDecourrière (Valenciennes) een oproep aan de eigen fans : “Laat ons vooral geen oude koeien uit de sloot halen. Wat telt, is wat nu gebeurt. We hopen met dit duel gewoon vooral op een mooi voetbalfeest.”

Ondanks deze pogingen om de spanning uit de lucht te halen waren de zenuwen bij veel supporters van Valenciennes tot het uiterste gespannen. Telkens een speler van Marseille aan de bal kwam, werd hij onthaald op een striemend fluitconcert. Maar verder dan dat ging het gelukkig niet. “Natuurlijk moesten we hier niet verwachten in de bloemetjes te worden gezet,” reageerde voorzitter PapeDiouf van Marseille, “maar ergens anders is dat ook niet zo. Wij als club laten nu eenmaal niemand onverschillig. Anderzijds zien alle ploegen ons graag komen, want wij zorgen gegarandeerd altijd voor een mooie recette.”

Uiteindelijk eindigde het duel net als in 1993 op een scoreloos gelijkspel, waarop iedereen met gemengde gevoelens reageerde. “Het is een beetje het verhaal van het glas dat halfvol is of halfleeg”, filosofeerde Diouf.

“Voor ons betekende de wedstrijd van 1993 echt niet veel meer”, onderstreepte NicolasPenneteau (26), die bij Valenciennes onder de lat stond en net als in de wedstrijden tegen Rijsel (0-2) en Lyon (0-0) zijn netten ongeschonden hield. “Wij waren allemaal nog vrij jong toen.”

Valenciennescoach AntoineKombouaré glunderde. “In de heenronde haalden we tegen Rijsel, Lyon en Marseille 0 op 9, nu 5 op 9”, stelde hij. “Uiteraard zijn we daar zeer blij mee. Maar we zullen tot de laatste speeldag moeten strijden om ons van het behoud te verzekeren.”

Lyon is al volop bezig met volgend seizoen. Florent Malouda, Claudio Caçapa en Eric Abidal zouden vertrekken. Gérard Houllier, die onder vuur lag na de uitschakeling in de achtste finales van de Champions League, mag aanblijven als coach.

Gregory Tafforeau, de aanvoerder van Rijsel, sprak harde taal over het loonbeleid bij zijn club. “Waarom zou de club groeien zonder de spelers meer te betalen ? Vroeger hield iedereen hier altijd braaf zijn mond. Maar nu zeggen de spelers, zowel de ouderen als de jongeren, voor het eerst allemaal samen waar het op staat”, verklaarde hij aan Journal du Dimanche. Naderhand werd hij naar aanleiding van die uitspraken bij de voorzitter geroepen.

In de wedstrijd van Nantes op Saint-Etienne kwam Dimitri Payet in de 62ste minuut op het veld, maar hij werd na 80 minuten alweer vervangen. Volgens zijn trainer was hij een beetje ziekjes, maar volgens de furieuze speler was daar helemaal niets van aan.

Grégory Coupet (Lyon) stond een paar jaar geleden op het punt om te verhuizen naar Marseille in een ruil met Vedran Runje. Dat blijkt alvast uit de getuigenis van de voormalige voorzitter van Marseille, Christophe Bouchet aan Dauphiné Libéré. “Was er geen perslek geweest, dan was het wellicht zover gekomen.”

Auxerre speelde afgelopen weekend zijn duizendste wedstrijd in de Franse eerste klasse.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content