TYPE-ELFTAL: 4-2-3-1 Doel

In afwachting van zijn vertrek naar Cercle Brugge werkte Vandendriessche zijn zevende seizoen bij Moeskroen af. Daarin toonde hij zich nog altijd onvervangbaar – zijn verwijdering ten voordele van Martin tegen Standard verteerde hij moeilijk – en betrouwbaar, zij het minder op hoge ballen.

Middenveld

Na het vertrek van Dugardein miste Moeskroen een patron. Martic, langdurig geblesseerd, kon die rol niet overnemen. Noukeu was een revelatie, Sanchez D’Avolio toonde soms mooie dingen, Benajiba brak op het einde door, maar het was niet aan de jongeren om de ploeg te dragen.

Verdediging

Ondanks veel tegendoelpunten door individuele fouten was de defensie het sterkste onderdeel. Vooral de centrale as functioneerde degelijk met Teklak en Beloufa. Op links was Lorenzi een vaste waarde. Als rechtsback bleek Charlet snel maar vaak onbesuisd.

Aanval

Scoren was dikwijls het grote probleem : het vertrek van Mpenza en vooral Pieroni werd onvoldoende gecompenseerd. Zewlakow was moedig maar eenzaam. Siljak leek de zwaluw die de lente maakt, maar speelde te weinig. Geen enkele nieuwe speler kon in de spits overtuigen.

TOP Alexandre Teklak

Nadat hij onder Georges Leekens een moeilijk seizoen had beleefd, handelde Alexan- dre Teklak nu een van de sterkste campagnes uit zijn carrière af. Zijn technische beperkingen compenseert hij met een ruime dosis vastberadenheid. Getuigde het hele seizoen van een voorbeeldige vechtersmentaliteit.

FLOP : Ricardo Magro

Met uitzondering van Patrice Noukeu had elke getransfereerde speler zijn plaats in deze rubriek wel verdiend. Bij La Louvière weggekocht om doelpunten te maken, heeft Ricardo Magro weinig gespeeld, scoorde geen enkele keer en eindigde het seizoen geblesseerd. Een miskoop over de hele lijn.

StatistiEKEN

1e speeldag Tot algemene verrassing verslaat Moeskroen Anderlecht in de openingsmatch van de competitie. Ondanks de vele uitgaande transfers lijkt Excel de weg van het succes verder te zullen bewandelen.

Achteraf: Marcin Zewlakow

Hoe heb je dit seizoen beleefd ?

Marcin Zewlakow : “Het seizoen deed me bij momenten denken aan mijn eerste campagne bij Beveren. Ook daar hebben we ons pas op de voorlaatste speeldag gered en het is niet aangenaam om zolang onder druk te moeten voetballen. Gelukkig is het allemaal goed geëindigd.”

Had je je aan zo’n moeilijk seizoen verwacht ?

“Met al die mensen die vertrokken waren, vreesde ik wel dat we geen seizoen zoals onder Georges Leekens zouden meemaken, maar dat we tot de voorlaatste speeldag om het behoud zouden moeten strijden, had ik niet verwacht. Met een 11 op 15 waren we nochtans goed begonnen. Maar dan zijn belangrijke spelers zoals Tonci Martic uitgevallen en konden we nog amper twee opeenvolgende wedstrijden met dezelfde ploeg spelen. Dankzij een zes op zes, tegen Cercle en Bergen, kregen we in december weer wat ademruimte, maar na een nederlaag tegen ons zwarte beest Brussels zaten we weerom in slechte papieren. De geruchten over een faillissement tastten ook het mentale front aan. Toch duurde het nog tot in januari voor ik gewaar werd dat er ernstige problemen rezen : in die periode slaagden we er gewoon niet meer in om nog te winnen.”

In januari was je bijna weg en uiteindelijk hebben vooral jouw doelpunten Moeskroen gered.

“Er was sprake van een vertrek, dat klopt, maar ik wou niet per se vertrekken en zeker niet terwijl de club in nood verkeerde. De problemen ontvluchten, is niet mijn stijl. Misschien vertrek ik deze zomer, als er een mooie aanbieding komt. Maar dan zal ik met een gerust geweten kunnen opstappen en met het gevoel dat ik mijn plicht heb gedaan.”

TRAINER: Geert Broeckaert

Als gewezen speler van de club, waarvan hij de kleuren nog in tweede klasse verdedigde, was Geert Broeckaert gedurende negen jaar trainer van de B-kern. In maart werd hij aan het commando van het A-team geroepen toen Philippe Saint-Jean als eerste trainer van de eerste klasse aan de deur werd gezet. Broeckaert probeerde de trainingen en de tactiek eenvoudiger te maken en vroeg van de spelers meer agressiviteit en intensiteit. Na de eerste match die hij, bijna louter als waarnemer, verloor tegen Oostende, voerde hij zijn eerste wijzigingen door. Onder meer bracht hij met Yassine Benajiba een speler in die naar zijn beeld uit de voeten kon als stofzuiger op het middenveld. Twee overwinningen, tegen Westerlo en Lierse, leken Moeskroen uit het slop te halen maar vervolgens liep het weer fout en moest Moeskroen tot de zege tegen Bergen op de voorlaatste speeldag wachten om zich veilig te weten.

Tendensen

Toeschouwers : gemiddeld

Met uitzondering van wedstrijden tegen Anderlecht, Standard en Club Brugge bleef Le Canonnier vaak slechts voor de helft gevuld. En voorts blijft Moeskroen een van die ploegen die bij zijn uitwedstrijden weinig volk op de been brengt.

Entourage : gemiddeld

Philippe Saint-Jean had een adjunct, Jean-Louis Losfeld, meegebracht die samen met hem vertrok. Voorzitter Jean-Pierre Detremmerie zoekt naar een opvolger voor zichzelf. Misschien wordt dat André Olivier van meubelen Toff (sponsor).

Spektakel : gemiddeld

Behalve in het begin en bij de thuismatchen tegen Cercle en Bergen viel er zelden wat te zien. Naarmate het seizoen vorderde, kreeg het resultaat voorrang op het spektakel.

Financiën : gemiddeld

In december deed er zich een financiële crisis voor zoals de club er nog geen had gekend, maar de malaise werd vlug geneutraliseerd. Intussen heeft Moeskroen zijn licentie gekregen en lijkt de club weer op het goede pad.

Transfers : slecht

Uitgezonderd Patrice Noukeu, die zich als een revelatie aandiende, en de laat aangetrokken Ermin Siljak, die tekende voor drie levensbelangrijke treffers in twee wedstrijden, vielen alle nieuwe spelers op een catastrofale manier tegen.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content