TYPE-ELFTAL: 4-4-2 Doel

Nys trok zijn handschoenen opnieuw aan. Voor de thuiswedstrijd tegen Anderlecht verving de 38-jarige doelman Cordier tussen de palen. De ancien zou titularis blijven tot de verzekering van het behoud, op drie speeldagen van het competitieslot. Nys besloot om na dit seizoen definitief te stoppen, maar met hem weet je nooit…

Middenveld

Meestal koos Cartier voor een vier- of vijfmansmiddenveld. Op de flanken opteerde de coach voor variatie : Gorius, Zola en Citony wisselden mekaar af. Cartiers beste opstelling was met de Congolees Matumona achter de spitsen, geflankeerd door de ervaren Culek en nieuwkomer Le Postollec, die erg sterk presteerde in de terugronde.

Aanval

Met 36 gemaakte doelpunten, waarvan 6 tegen Roeselare, is Brussels een van de minst productieve ploegen van de competitie. Bangoura, die kwam tijdens de winterstop, kon het scoringsprobleem niet verhelpen. Ook Bouchouari, sukkelend met de knie, betekende geen meerwaarde.

Verdediging

Brussels speelde zelden met dezelfde verdediging. Blessures en laattijdige transfers zijn daarvoor de reden. Colpaert betekent de enige constante factor in de Brusselse defensie. Petö verschoof van de linksback naar het centrum, waar hij vervangen werd door Atte-Oudeyi of Owona. Neva, een andere nieuwkomer, verschoof van het centrum naar de rechtsback.

TOP: Zola Matumona

Sinds trainer Albert Cartier hem in steun van de aanval posteerde, achter één of twee spitsen, kwam het talent van de Congolese international tot uiting. Hij wierp zich op als een vaardig regisseur en toonde zich bovendien doeltreffend op afstandsschoten.

flOP: Hakim Bouchouari

Bouchouari kwam tijdens de winterstop op huurbasis over van Standard, maar de Belgische Marokkaan loste nooit de verwachtingen in. Kleine nuance : hij miste de voorbereidingen tijdens zowel zomer als winter. Bovendien kwam Bouchouari toe in Brussels met een blessure.

StatistiEKEN Speeldagen

4de speeldag Brussels neemt een droomstart en haalt 10 op 12. Voorzitter Johan Vermeersch is fier op de prestatie van zijn team.

17de speeldag Op het einde van de heenronde behaalde de fusieclub een magere 16 op 51. In het klassement staan ze dan zestiende. De ploeg behaalde amper zes punten (zes gelijke spelen) in dertien speeldagen. Een teleurstelling.

29ste speeldag Brussels doet een grote stap richting behoud na een 6-2-overwinning tegen Roeselare. Het is de hoogste score sinds de heroprichting van de club in 2003.

31ste speeldag Via 2-0-winst tegen Beveren verzekeren de Brusselaars het behoud.

ACHTERAF: Steve Colpaert

Hoe blik je terug op het seizoen ?

Steve Colpaert : “We vatten de competitie snedig aan. Die 10 op 12 was voornamelijk de verdienste van enkele hongerige jongeren. Ze wilden absoluut hun kwaliteiten etaleren. Het is logisch dat zo’n gasten een dipje doormaken, de opeenvolging van de wedstrijden bleek te zwaar. Het verklaart waarom de club zo fel terugviel in het klassement. 6 punten op 39 is erg matig na een veelbelovende start. Gesteld dat een gelijkspel 50 procent van de punten – en niet eenderde – oplevert, zag het seizoen er voor ons helemaal anders uit. We betaalden ons gebrek aan overwinningen cash. De terugronde liep met een sterk gewijzigd elftal beter. Mede doordat er extra ervaring in het elftal kwam, werd uiteindelijk het behoud verzekerd.”

De voorzitter voorspelde vooraf dat jullie 50 of 52 punten zouden sprokkelen. Is het behoud dan geen karige beloning ?

“Je moet ook de middelen hebben om 50 punten te halen. Ondanks die mooie start besefte iedereen op de club dat de ambitie van de voorzitter te hoog gegrepen was. We wisten dat Brussels geen ploeg had om te zakken, maar anderzijds realiseerden we ons ook dat de linkerkolom onbereikbaar was. Ik denk dat we uiteindelijk op een plaats gestrand zijn die de intrinsieke waarde van onze ploeg weerspiegelt. Als men volgend seizoen meer wil, dan moet de clubleiding een inspanning leveren om de goede spelers te behouden. Bovendien moet er dan al bij het seizoensbegin een strijdlustig elftal staan. Dat was dit jaar niet meteen het geval.”

TRAINER: Albert Cartier

De Franse coach zorgde voor een terugronde die iets beter was dan de teleurstellende heenronde. Cartiers troepen beëindigden de eerste ronde met 16 punten, het gevolg van een 10 op 12 uit de eerste matchen en een daaropvolgende 6 op 39. Tijdens de tweede seizoenshelft werden de punten beter verdeeld, toch tekende het team opnieuw voor enkele uitschieters. De 6-2-overwinning tegen Roeselare vormde een hoogtepunt, de ontstellende 6-0 op Anderlecht het dieptepunt. Het is de verdienste van Cartier dat hij het behoud verzekerde, ondanks een altijd weer wijzigend elftal. Heel wat spelers vielen geblesseerd uit. Anderen waren niet meteen inzetbaar, omdat ze pas tijdens de winterstop kwamen. Laatkomers waren onder meer Sambegou Bangoura, Hakim Bouchouari en Christian Negouai.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (slecht)

Voor het tweede jaar op rij ziet de club het toeschouwersaantal teruglopen. Het cijfer zakt van 6000 naar 5500 supporters. Als de club de grote wedstrijden buiten beschouwing laat, draait men op een pover gemiddelde van rond de 4000 toeschouwers.

Entourage (gemiddeld)

Tijdens de winterstop kwamen er enkele spelers bij die zich moeizaam aanpasten aan hun nieuwe werkomgeving. Dat veroorzaakte spanningen. Ook voorzitter Johan Vermeersch schoot af en toe met scherp.

Spektakel (slecht)

Niet het sterke punt van Brussels, dat het natuurlijk moet stellen met beperkte middelen. De gebrekkige amusementswaarde verveelt de directie. De clubleiding klaagt dat investeerders hun interesse in Brussels verliezen door de spektakelarme wedstrijden.

Financiën (goed)

Het budget van 3,5 miljoen euro zou voor volgend seizoen tot 4 miljoen euro worden opgekrikt.

Transfers (gemiddeld)

Spelers zoals Hakim Bouchouari of Sambegou Bangoura kwamen niet volledig fit naar de club, ze losten de verwachtingen dan ook niet in. De komst van Flavien Le Postollec daarentegen is een voltreffer. Zonder zijn blessure zou ook Michaël Citony een revelatie zijn.

door Bruno Govers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content