Atalanta Bergamo viert een speciale verjaardag.

Mooie naam gaven de stichters in oktober 1907 hun club mee, genoemd naar de Griekse nimf die té snel liep voor haar mannelijke bewonderaars. De clubkleuren (zwart en wit) veranderden in 1920 toen de vereniging samensmolt met de blauw-witte Societa Bergamasca di Ginnastica e Scherma. Het wit verdween, en blauw-zwart verscheen.

In 1937 verscheen de club uit de industriestad in Lombardije (140.000 inwoners) voor het eerst in de Serie A, maar verdween al weer na één jaar. Atalanta is nationaal kampioen inzake promoties. Niemand anders promoveerde elf keer naar de Serie A. Brescia en Bari komen ‘maar’ aan tien promoties. De laatste dateert van vorig jaar. Afgelopen seizoen eindigde Atalanta achtste.

Kampioen werd het nooit. Een vijfde plaats in 1948 was het beste resultaat ooit in de clubgeschiedenis. In 1962 en 1989 werd het zesde. Eén prijs prijkt op het palmares : in het seizoen 1962/63 won het de allereerste bekerfinale waar het aan deelnam, tegen Torino. In 1987 degradeerde het voor de zoveelste keer, maar het haalde wel de bekerfinale tegen kampioen Napoli. Dat was te sterk. Maar omdat de ploeg van Diego Maradona aan de slag kon in EC I mocht Atalanta als tweedeklasser deelnemen aan de Beker voor Bekerwinnaars. Daar sneuvelde het in de halve finales tegen KV Mechelen. Een paar weken later keerde het terug naar de Serie A. In het seizoen 1995/96 haalde het voor de derde keer de bekerfinale (verloren tegen Fiorentina). Eén keer had het de nationale topschutter in huis : Filippo Inzaghi maakte in het seizoen 1996/97 liefst 24 goals. Vorige week trok de club Simone Inza-ghi aan, die sinds 1999 bij Lazio voetbalde maar door blessureleed in de laatste 22 maanden amper vijf matchen speelde.

Vorig jaar lanceerde Atalanta Christian Vieri toen die nergens anders nog een kans kreeg. Trainer in het jubileumjaar is Luigi Del Neri, vooral bekend als succescoach van Chievo. In het voorjaar werd een groot feest voor de honderdste verjaardag van de club afgelast, nadat de ultra’s bezwaar maakten tegen de aanwezigheid van een zanger die supportert voor Napoli. Uit solidariteit zegden prompt alle andere artiesten af.

Inter verhuurde Alvaro Recoba (31) voor één seizoen aan Torino. Het is de tweede keer dat de Uruguayaanse spits, die in 1997 toekwam, wordt uitgeleend. Enkele jaren geleden voetbalde hij al eens een half jaar bij Venezia. Adriano verhuisde naar AS Monaco.

Parma leent spits Bernardo Corradi (31) dan weer van Manchester City, waar hij in het seizoen 2005/2006 al eens speelde. Toen scoorde hij tien keer.

Silvio Baldini, trainer van Catania, werd voor vijf wedstrijden geschorst. Hij mag weer in de dug-out op 7 oktober tegen Livorno. Baldini, die al eerder in opspraak kwam wegens weinig voorbeeldig gedrag, gaf collega-trainer Domenico Di Carlo van Parma een trap onder de kont. Hij excuseerde zich wel ’s anderendaags.

Zondag werd na zeven maanden, na de zware rellen van 2 februari, nog eens gevoetbald in het Stadio Massimino van Catania.

Eén tweedeklasser overleefde de derde ronde van de Coppa. Na Genoa schakelde Ascoli (vorig jaar nog in de Serie A) met Atalanta een tweede eersteklasser uit, al had het daar wel verlengingen voor nodig. Bari (met Tony Sergeant negentig minuten op het veld) verloor met 3-0 bij Udinese. Triestina moest het na strafschoppen afleggen tegen Catania, Piacenza verloor van Reggina en Rimini (na verlengingen) van Torino. Napels schakelde Livorno uit, Juventus won van Parma en Cagliari van Siena.

In de achtste finales, eind december, treft Ascoli Fiorentina. Bekerhouder AS Roma speelt tegen Torino. Lazio neemt het op tegen Napoli. De andere duels zijn Inter-Reggina, Empoli-Juventus, Roma-Torino, Sampdoria-Cagliari, Palermo-Udinese en Milan-Catania.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content