LOKEREN WIL VAN DE BEKERZEGE PROFITEREN OM ZIJN BUDGET OP TE KRIKKEN. DAT KAN OP TERMIJN DOOR HET STADION VERDER UIT TE BREIDEN. CLUB EN STAD PLEEGDEN DAARROND VORIGE WEEK OVERLEG, ZEGT VOORZITTER ROGER LAMBRECHT.
DAT KAN OP TERMIJN DOOR HET STADION VERDER UIT TE BOUWEN. CLUB EN STAD PLEEGDEN DAARROND VORIGE WEEK OVERLEG, ZEGT VOORZITTER ROGER LAMBRECHT.
1. Bent u al bekomen van de bekerwinst?
Roger Lambrecht: “Ik heb geen overdaad gedaan. Als je 80 bent, lukt meedrinken slechts een beetje meer. Vroeger dronken we de kuip mee leeg, maar die tijd is voorbij. ( lacht) Het was wel emotioneel, ja. Als je zo vroeg op de wedstrijd een speler uitgesloten ziet worden, denk je direct: de droom is voorbij. Het is een wonder als je dan alsnog kunt winnen. Een mooie bekroning voor het werk van een hele club. Ook al mag ik een groot deel van het werk voor mijn rekening hebben genomen, het zijn Peter Maes en Willy Reynders die deze ploeg hebben gemaakt. Je weet hoe de situatie hier was, Willy deed het eerst samen met de andere Willy ( Verhoost, nvdr), maar dat ging niet. Willy Reynders heeft altijd gezwegen, tot de andere weg was, en is daarna open-gebloeid. Hij heeft zijn lijst klaar – ik heb al gezegd: zo goedkoop mogelijk, probeer nog niet te veel in de kas te zitten. Fevang gaat weg, Deekman ook en voor De Roover moeten we een oplossing zoeken. Brave jongen, maar de duurste speler die ik heb en hij raakt niet meer in de ploeg. Willy heeft op zijn lijst een stuk of zes, zeven namen, waar hij nogal hoog mee oploopt. Remacle, Schouterden … We zien wel of die op de markt komen en of we dat aankunnen.”
2. Verwijt u zichzelf nu te lang op dat ene spoor van Afrikaanse import te hebben gewerkt?
“Drie jaar geleden hadden we een slecht seizoen en dat was het moment om eens samen te zitten en te zien waar we fout waren. Je laat je veel beïnvloeden door mensen bij wie je alle dagen zit. Wij zagen wel dat het niet meer te doen was: hier een groep Afrikanen, daar Belgen, ginder Oost-Europeanen. Wij werkten voor de club, maar dat deed niet iedereen, er waren er ook die werkten voor eigen profijt. Voor je zoiets gelooft, duurt dat toch een tijd. En ook al kwam ik elke dag langs, je beseft niet altijd welke puinhoop het binnen is. Wij konden nooit een goeie ploeg hebben. Tijdens de week sloegen ze op elkaars gezicht – daarvoor werden ze geschorst – maar op zondag moesten ze toch samen spelen. Dat blijft hangen. Nu zie ik pas hoe een groep wordt gesmeed.”
3. De bekerwinst heeft Lokeren een mooier imago gegeven.
“Er is weer perspectief, ook voor de jeugd. Die krijgt een kans, dat is het werk van Peter. Wij spelen goed voetbal. Daar houdt hij van, zelfs al volgen de resultaten niet direct, zoals bij het begin van het seizoen. Daar is geen half verkeerd woord over gevallen. Toen ik jonger was, was ik veel actiever, ik herinner me nog momenten dat ik naast de trainer op de bank zat. Nu zou ik dat niet meer doen. Maar nu hoeft dat ook niet. Peter is een persoonlijkheid, sinds hij er is ben ik nooit meer in de kleedkamer gekomen. Alles is al gezegd, wat zou ik daar als voorzitter aan moeten toevoegen? Peter … soms is hij een beetje … Voor Harbaoui vond ik hem bijvoorbeeld wat te hevig, je moest die jongen tijd geven. Maar goed, dat is opgelost.”
4. Naast het imago van handelaars in voetballers, had Lokeren ook een imago van trainerskerkhof. Vijftien in acht jaar zijn er gepasseerd.
“Misschien was dat terecht. Maar je moet niet overdrijven: sommigen zijn ook zelf weggegaan, Leekens, Muslin … Ik hoop dat Peter blijft. Stel dat Anderlecht hem vraagt … Als ze betalen, ben je de trainer kwijt, ook al heeft hij nog een contract van twee jaar. We hebben hem net een nieuw gegeven van drie jaar, maar dat kun je niet elk seizoen doen.”
5. De topploegen zuigen alle aandacht en geld naar zich toe. Hoe blijft u boven water?
“Dat gaat niet blijven duren, de marge met de top wordt steeds groter. Het laatste wat ik hier ga doen, is iets aan de structuur. De voetbalstructuur hebben we, nu moeten we de rest op poten zetten. De nieuwe manager komt niet uit de voetbalwereld, hij is bezig met het verzamelen van mensen die moeten maken dat we ons budget met 2 of 3 miljoen kunnen verhogen, tot 8 à 9 miljoen. Dan is Lokeren bedrijfseconomisch leefbaar. Zonder transfers. Nu zit ons budget op 6 miljoen en dat is te weinig. Veertig procent daarvan komt van tv. Dat is veel. Wij spelen voor 5000 à 6000 toeschouwers, zoals de meeste kleintjes. Dat betekent inkomsten uit tickets tussen 750.000 euro en 1 miljoen. Dat is 15 procent van je budget. Boven op de tv-gelden komt de sponsoring. Nu 2 miljoen euro. Dat zouden we naar 3 miljoen moeten heffen. Als vervolgens de inkomsten uit ticketing stijgen naar 1,5 miljoen zijn we bijna leefbaar. De verkoop van een speler zou de oorlogskas moeten zijn. Nu is de winst op een transfer er altijd om schulden weg te werken.”
6. Is zo’n stijging van het budget wel realistisch?
“Ja. We hebben daar nog nooit echt op gewerkt. Met de beker heb je iets waaraan iedereen zich kan optrekken. Die 16.000 van Brussel gaan volgend jaar niet op Daknam zitten, maar ik hoop toch op gemiddeld 7000 à 8000 man. En ik denk dat er mogelijkheden zijn bij sponsors. Ik schrik ervan hoeveel middenstanders er mee zijn gegaan naar Brussel. Hun namen hebben we, die gaan we nu eens allemaal bewerken.”
7. Uw relatie met de stad is ook verbeterd.
“Ik heb lang gedreigd met weggaan, we stonden dicht bij Beveren. Maar nu zie ik in dat je een kei niet kunt stropen. Deze stad heeft niks. Ze helpen waar het kan, we hebben op tien jaar tijd twee kunstgrasvelden gekregen. En wat we hier aan het stadion doen, is onze eigendom. Het is geschat op 8 miljoen euro, dat is iets. Op het veld loopt, zoals we nu spelen, een miljoen of 12 à 15. Als we dat morgen omzetten in een nv is er iets om op de markt mee te gaan.”
8. Is dat het volgende plan, ombouwen tot een nv en zo kapitaal aantrekken?
“Ik ga niet blijven leven. Alleen vind je niet snel mensen die bereid zijn om 1 tot 2 miljoen te investeren. Als je met buitenlanders werkt, zijn het negen op de tien keer mensen die geld willen verdienen. De meesten hangen af van een of andere groep makelaars en die werken niet voor de club, dat weet u ook. Als ik het nu zou doen, moeten investeerders in een eerste fase aanvaarden dat ze de minderheid krijgen. Maximaal 49 procent. Ik wil baas blijven, tot ik weet of ze effectief willen werken voor de club. Als dat zo is, mogen ze van mij de hele ploeg hebben.”
9. Gaat u investeren in de infrastructuur van Daknam?
“Dat is nu niet te doen. Ik heb een afspraak met de burgemeester: we moeten dringend de vergunningen hebben die ons de toelating geven delen te verkopen, ter waarde van de kostprijs van de bouw voor de club. Dat moet in evenwicht. Als de club zelf in stenen moet investeren, is het gedaan, je komt nu al niet toe in je exploitatie. Het plan ligt klaar, voor 3000 tot 4000 extra zitplaatsen achter de goal – op voorwaarde dat die overlopen in appartementen. Dit gebied is nu dagrecreatie, de bestemming moet worden gewijzigd. De stad heeft op papier al de toelating gegeven, ze moet het nu ook aanvragen en in Gent moeten ze het goedkeuren. Dan kunnen we er luxueuze serviceflats van maken, daar is een markt voor.”
10. Kunt u straks in Lokeren Europees spelen?
“Neen. Ik denk dat de Heizel de beste oplossing is. De UEFA verbiedt staanplaatsen, als we die wegnemen, kunnen we amper volk zetten. De zitjes ombouwen, met een verplichte rugleuning, is een inspanning van pakweg 130.000 euro, dat kan. Maar stel dat we Tottenham loten en die vragen om tickets … Waar gaan we die mensen zetten?”
DOOR PETER T’KINT
“De verkoop van een speler zou de oorlogskas moeten spijzen. Nu moet een transfer nog schulden wegwerken.”