DE 33-JARIGE MIDDENVELDER VAN DE BUFFALO’S IS IN HET BEZIT VAN EEN NIEUW CONTRACT TOT 2014, LIJKT ONMISBAAR OP HET TACTISCHE BORD VAN COACH TROND SOLLIED EN KIJKT HOOPVOL VOORUIT NAAR DE START VAN PLAY-OFF 1.

1 Welk gevoel bekruipt jou als je langs de E40 of de R4 het nieuwe Arteveldestadion, dat speelklaar moet zijn in de zomer van 2013, in de steigers ziet staan?

“Zeker als je ziet hoe snel het nu vooruitgaat, dan bezorgt dat je een heel goede stemming. Het is ook echt nodig dat die andere bestemming er komt, want het oude onderkomen barst wat uit zijn voegen. In het Ottenstadion zitten we aan het absolute maximum, zeker qua supportersaantallen en ook waarschijnlijk commercieel bekeken. Natuurlijk wordt het sowieso leuk om in een nieuw stadion te kunnen spelen, met meer comfort voor iedereen. Voor de doorgroei van de club naar de top is dit ideaal. Meer inkomsten genereren zorgt voor een extra push, waardoor we met die bijkomende middelen nog korter bij de echte Belgische topclubs kunnen komen.”

2 Waarom moet er volgens voorzitter Ivan De Witte absoluut nog een groepsgesprek plaatsvinden net voor de start van play-off 1?

“Misschien heeft hij wel een motivatiespeech in gedachten? Gewoon om even de puntjes op de i te zetten en te zeggen waar het straks allemaal concreet om draait. Ik denk niet dat wij over een groep beschikken die zich erg bezondigt aan egoïsme en individualisme. Je hebt natuurlijk altijd spelers die denken dat ze na twee goede prestaties de beste ter wereld zijn. Maar je mag ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. Hannes Van Der Bruggen is helemaal niet zo. Een welopgevoede jongen, een intelligente kerel, iemand die beseft dat er nog een hele weg valt af te leggen. Een goed voorbeeld voor de rest van de jeugd. Qua collectiviteit staan we sterk, de wil om mekaar te helpen is er. Iedereen zal ondertussen wel beseffen hoe belangrijk play-off 1 is.”

3 Jij vond het na je buikgriep en blessure zelf niet verantwoord om te spelen tegen Bergen, alhoewel Trond Sollied verklaarde dat je fit was. Een kwestie van eerlijkheid?

“Ik gaf gewoon tijdens de week aan dat ik me niet in staat voelde te spelen. Naderhand gezien was het de meest logische beslissing. Risico’s nemen heeft in die omstandigheden geen enkele zin. Als je terugkomt, moet het altijd de bedoeling zijn om de ploeg sterker te maken. Op mijn leeftijd voel je je lichaam perfect aan. Dat is toch normaal? Ik weet ondertussen heel goed wat ik moet doen om honderd procent top te zijn.”

4 Als jij meedoet, wint AA Gent zeventig procent van zijn wedstrijden. Hoeveel belang hecht jij zelf aan die statistieken?

“Goh, ik ben daar eigenlijk totaal niet mee bezig. Vooral journalisten willen daar iets speciaals van maken. Ik weet wel hoe belangrijk ik kan zijn voor deze ploeg en wat ik inzake ervaring kan bijbrengen. Mijn kwaliteiten? ( grijnst) Iedereen kent die, hé. Helpen en bijsturen waar nodig, door een goede communicatie. Zorgen voor balvastheid en rust, temporiseren of versnellen, die zaken zitten er ook bij. Ik kan alleen maar hopen dat de andere spelers hier mijn raad oppikken.”

5 Hoe erg is het dat jullie rendement ook afhangt van een andere dertiger, Tim Smolders, die jij graag omschrijft als alleskunner?

“Ik vind dat helemaal niet erg, integendeel. De leeftijd maakt toch niet uit. Of je nu 31 bent of 20, de beste moet altijd spelen. Zo simpel is het. Ik vind het vreemd dat daar altijd vraagtekens bij worden geplaatst. Tim en Jesper (Jørgensen, nvdr) hebben een groot loopvermogen, komen gemakkelijk voor de goal maar verdedigen ook goed mee bij balverlies. Zij zorgen voor een meerwaarde door hun techniek, spel-inzicht en scorend vermogen. Het middenveld blijft de allerbelangrijkste sector van een ploeg.”

6 Waarom verliest die andere belangrijke pion van jullie driehoek in het midden, Jesper Jørgensen, zo veel van zijn mogelijkheden wanneer hij controlerend moet spelen?

“Hij kan dat, maar het lijkt me een kwestie van willen. Vooral mentaal dus, hij doet het niet met volle plezier en het bezorgt hem wat meer frustraties. Jesper voelt zich beter in een meer offensieve rol. Daar kan hij zich ten volle uitleven. Zijn infiltraties in de zestien meter van de tegenstander zijn gevaarlijk, hij zwerft liever in plaats van constant positie te kiezen voor de verdediging.”

7 Jullie draaien mee in de top drie en hebben het moeilijk tegen de topzesteams (10 op 27). Wat is dan het verschil met vorig seizoen?

“Maar toch konden we ditmaal winnen tegen Club Brugge, RC Genk en Standard. We hebben wel degelijk een stap vooruit gezet, want nergens werden we weggespeeld. Alleen op Anderlecht gedurende een korte periode. Geen enkel team kan dertig duels op hetzelfde hoge niveau acteren. Daarom was het vrij normaal dat wij net na de winterstop iets minder goede resultaten boekten. Zelfs Real Madrid kent weleens een dipje in de Spaanse competitie, maar die lossen zoiets misschien op met een flits van iemand. Ik maak me er alleszins geen zorgen over.”

8 Wat kan AA Gent betekenen in play-off 1?

“Europees voetbal is en blijft de doelstelling. Ik zou ook niet weten waarom we die moeten bijstellen. We staan er op dit moment heel goed voor, via de tweede of derde plaats. Ik denk niet dat iemand hier ooit het woord titel uitsprak. Het zou ook onverstandig zijn om onszelf die extra druk op te leggen. Want je weet dat de echte kandidaten voor het kampioenschap over grotere budgetten beschikken en individueel meer ervaring hebben om op de cruciale momenten top te zijn. De afgelopen drie weken werden er tijdens de trainingen op fysiek vlak prikken ingevoerd, om tegen de play-offs op scherp te staan.”

9 Bestaat er eigenlijk een gebruiksaanwijzing om de mentaal fragiele El Ghanassy, tot de play-offs uit met klierkoorts, te sturen?

“Dat moet vooral bij hemzelf beginnen. Het is een goede jongen met een gouden hart, maar Yassine moet nu dringend volwassen worden. Vooral in de transferperiodes, dan gaan er dingen in zijn hoofd spelen waardoor hij vaak volledig het noorden kwijtraakt. Hij moet dat zelf kunnen beheren. Yas-sine vervalt nog te vaak in die slechte gewoonten. Maar hij is een speelvogel, hé. Klierkoorts is niet om te lachen. Het zou mooi zijn, mocht Yassine met zijn bevliegingen en klasse ons een meerwaarde kunnen geven tijdens de play-offs.”

10 Jij verlengde onlangs met twee jaar. Waar reken je nog op met AA Gent?

“Ik zal proberen mijn huidige niveau te behouden of te verbeteren. In dit tactische systeem kom ik goed tot mijn recht. Het is de bedoeling om bovenaan te blijven meestrijden en voor de prijzen te gaan. Dit is de bevestiging van het goede gevoel aan beide kanten. Ik verzorgde me altijd zoals het hoorde, misschien pluk ik daar nu gewoon de vruchten van.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Ik denk niet dat iemand hier ooit het woord titel uitsprak.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content