TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Andrés Espinoza bespaarde Sclessin dit seizoen zijn gekke kuren, maar belandde in de terugronde toch op de bank. Standard wil geen speler uitstallen die zijn aflopende contract weigert te verlengen. De beloftevolle Sinan Bolat heeft rustig zijn kans gegrepen.

VERDEDIGING

Minder stabiel dan vorig seizoen. De transfer van Dante werd door Mulemo moeizaam opgevangen. Camozzato was minder aanwezig, terwijl Mikulic goed inviel voor de vaak geblesseerde Sarr.

MIDDENVELD

Defour nam de plaats van Fellaini met branie over. Voor Witsel maakt een 4-4-2 of 4-2-3-1 geen verschil uit. Kende een lichte terugval na de Gouden Schoen. Op rechts was Dalmat de revelatie en op links stak de jonge Carcela de neus aan het venster.

AANVAL

De Camargo speelde sterk tot zijn blessure in de interland België-Bosnië-Herzegovina. Benteke bleek een waardige vervanger. In het seizoenseinde werd teruggegrepen naar het spitsenduo Jovanovic-Mbokani van vorig seizoen.

TOP: Dieumerci Mbokani

De Congolese spits bevestigde probleemloos, zowel in de eigen competitie als in Europa. Speelde een versnelling hoger na de teleurstellende klassering in de Gouden Schoen.

FLOP: Marco Ingrao

Voorbeeldige linkspoot die misschien wel meer speelminuten verdient. Kans gemist om de positie van Dante over te nemen. Mag volgend seizoen andere oorden opzoeken.

StatistiEKEN

6e speeldag

Anderlecht bezorgde Standard tactische kopzorgen in de topper op Sclessin. Jovanovic schonk het thuispubliek in de laatste minuut een 2-1-overwinning.

16e speeldag

De verplaatsing naar Club Brugge werd een spektakelwedstrijd (1-4).

32e speeldag

Standard behaalt een brilscore op het veld van Zulte Waregem. De titeldroom van de Rouches leek uiteen te spatten aan de Gaverbeek, maar Anderlecht profiteerde niet tegen Tubeke (1-1).

ACHTERAF: Steven Defour

Had je in het begin van het seizoen gedacht dat Standard nog zo veel progressiemarge had?

Steven Defour: “Ik wist dat de titel op sommige spelers een positief effect zou hebben. Ieder aspect van het elftal is verbeterd en er werden nieuwe individuele en collectieve mogelijkheden ontdekt. Ik had snel door dat we als ploeg sterker waren dan vorig seizoen. Het bewijs werd geleverd in de Europese wedstrijden, maar ook in de Belgische topmatchen.”

Heeft het nieuwe en jonge middenveld van Standard jou niet verrast?

“Door het vertrek van Marouane Fellaini moest er gesleuteld worden aan de centrale as. Ik denk dat de nieuwe invulling op het middenveld een van de mooiste verwezenlijkingen is van de hele groep. Axel Witsel vond centraal zijn beste positie terug. Als ik dit seizoen meer defensief lijk te spelen, is dat mede dankzij de wisselwerking met Axel. Vorig jaar speelde ik eerder in dienst van Fellaini, terwijl dit seizoen Axel en ik de taken verdelen. De nieuwkomers en de vertrekkers zorgden ervoor dat de ploeg er niet meer hetzelfde uitziet en ook anders voetbalt.”

Was je verbaasd toen je jouw naam niet terugvond tussen de genomineerden voor Profvoetballer van het Jaar?

“Het is een mooie persoonlijke trofee. Ik weet dat ik de trainer, mijn teamgenoten, het bestuur, de supporters en alle anderen die mij vertrouwen gaven niet heb teleurgesteld.”

trainer: Laszlo Bölöni

De Roemeen kreeg de moeilijke taak om kampioenencoach Michel Preud’homme op te volgen. Bölöni zette het elftal meteen naar zijn hand. Hij verbaasde door Standard in een 4-2-3-1-opstelling te laten voetballen. FC Liverpool werd bijna opzijgezet op weg naar de Champions League, maar daarna werd schitterend gepresteerd in de UEFA Cup. Vormde Steven Defour om tot een defensieve middenvelder, Igor De Camargo tot hangende spits en maakte van Milan Jovanovic een linksbuiten. Bölöni liet Standard aanvallend voetballen en gaf talentvolle jeugdspelers een kans in het eerste elftal.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Meer dan 20.000 abonnees, waardoor het kolkende Sclessin vaak was uitverkocht. De supportersfederatie La Famille des Rouches levert goed werk.

Entourage (goed)

In de Académie Robert Louis-Dreyfus trainen de spelers in ideale omstandigheden. Enkel een nieuw stadion is nog welkom.

Spektakel (goed)

Laszlo Bölöni bleek de geknipte coach om Michel Preud’homme op te volgen. De ploeg bracht sensatie op de mat door collectief uit te blinken in Europese wedstrijden.

Financiën (goed)

Met de verkoop van Marouane Fellaini voor 20 miljoen euro stelt het bestuur de investering in de Académie veilig. De Europese recettes waren een mooi extraatje.

Transfers (goed)

Wilfried Dalmat, Benjamin Nicaise, Tomislav Mikulic, Sinan Bolat en Christian Benteke waren geslaagde transfers. Leon Benko overtuigde niet.

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content