Zo richt je je badkamer zo efficiënt mogelijk in

© FACQ

Is je badkamer aan renovatie toe, plan je een extra badkamer in je woning of een nieuwe woning tout court? Dit zijn de vier vuistregels voor de betere badkamer.

’s Morgens een heerlijke douche om de dag weer vol energie te beginnen, ’s avonds lekker languit relaxen in bad of op een zalige zondag heerlijk jezelf tot rust laten komen in alle privacy? In de ideale badkamer kan dat allemaal.

Waarop moet je letten bij de bouw of renovatie van een badkamer? Vier essentiële tips.

Spring slim om met ruimte

De gemiddelde woonoppervlakte slinkt de laatste jaren zienderogen. Woningen en dus badkamers worden steeds kleiner, maar met een slimme indeling kan je nog altijd zeeën van ruimte creëren. Daar hoort een zorgvuldige planning bij. En die begint met het respecteren van de ergonomische minimumafstanden. Zo voorzie je best minimum 55 cm open ruimte naast de badkuip om vlot te kunnen in- en uitstappen – maar het mag ook gerust een volle meter zijn. Aan de wastafel en de douche voorzie je minstens 70 cm bewegingsruimte. Is je badkamer zo klein dat dat niet lukt met alle badkamerelementen, overweeg dan om enkel een douche en geen bad te installeren.

Je kan ook heel wat ruimte besparen door maximaal voor hangoplossingen te opteren, zoals een hangtoilet. Zo kan je meteen ook veel makkelijker schoonmaken. Hetzelfde geldt voor hangkasten: de vloer blijft vrij zodat je extra ruimte creëert en je hebt toch de nodige bergruimte. Plan je ingrijpende verbouwingen of ga je voor nieuwbouw, overweeg dan te werken met een schuifdeur. Verbazend hoeveel ruimte je daarmee wint en het oogt nog lekker strak ook.

Je kan tenslotte ook een geweldig ruimtegevoel creëren door transparante elementen te gebruiken zoals glas en spiegels. Ga dus liever voor een glazen afscheiding aan de inloopdouche dan een muurtje.

Let op licht

Licht is een zeer sfeerbepalend element, dat ook een (extra) ruimtegevoel kan creëren. Idealiter stroomt er daglicht binnen in de badkamer, maar ’s morgens vroeg of ’s avonds laat is dat onvoldoende, zeker rond de spiegel.

Met één centrale plafondlamp of een enkel een lampje aan de spiegel laat je kansen liggen. Het is aangewezen om in de badkamer voor minstens drie lichtbronnen te opteren: algemeen licht, sfeerverlichting en spiegellicht. Altijd leuk ook als die lampen van een dimmer zijn voorzien.

Met een plafondlamp of -spotjes verlicht je de ruimte in zijn geheel. Wil je rustig een bad nemen, dan kunnen gekleurde ledlampen voor de nodige sfeer zorgen.

Voor de meest efficiënte spiegelverlichting kijk je best naar hoe professionals dat aanpakken. Om je gezicht en haar te verzorgen in optimaal belichte omstandigheden kies je voor armaturen zoals bij de betere kapper of in een theaterloge: naast én boven de spiegel. Natuurlijk werk je altijd met verlichting die specifiek gekeurd is voor gebruik in badkamers. Algemene binnenhuisverlichting hoort niet thuis in de badkamer.

Zo richt je je badkamer zo efficiënt mogelijk in
© FACQ

Lucht is leven

Na het sporten onder de hete douche en er net zo lang onder staan tot de badkamer in een stoombad is herschapen. Of lekker languit luieren in bad en steeds maar warm water bijvoegen. Misschien staat er wel een droogkast in de badkamer die warme lucht binnen blaast. Veel vocht en de nodige warmte dus, en dat vraagt om een goede ventilatie. Zeker in een huis dat aan de huidige isolatie- en comfortnormen is aangepast en dus luchtdicht is gemaakt.

Een raam openzetten volstaat doorgaans niet en is in koudere periodes ook niet meteen een optie. Je bent beter af met mechanische ventilatie. Even wat vakjargon: je hebt de keuze tussen simple flux en double flux. Bij simple flux werkt de ventilatie in één richting. Een ventilator zuigt de vochtige lucht weg uit de badkamer via verluchtingsgaten. Met double flux stroomt de lucht in twee richtingen. Vervuilde lucht wordt afgevoerd door het ene kanaal, terwijl het systeem ook verse lucht van buiten aanvoert die wordt opgewarmd en in de kamer verspreid. Dat is de beste, maar ook iets duurdere optie.

Less is more

Een laatste goede raad? Stop je badkamer niet vol met meubels en spullen, hou het zo zen en minimalistisch mogelijk.

Een van de meest gemaakte fouten is te veel bergruimte voorzien. Is het echt nodig dat je hele handdoekenvoorraad in de badkamer ligt? Wellicht ben je beter af met een (ingemaakte) kast in de gang en enkel je weekbehoefte aan handdoeken in de badkamer zelf.

Ook met kleuren geldt dat minder doorgaans beter is. Beperk het aantal kleuren in de badkamer en kies bij voorkeur voor lichte en heldere tinten.

Te clean en leeg is natuurlijk ook niet goed. Een paar rake accenten maken het verschil: een plant, een vintage meubeltje of een ander leuk accessoire zoals een fraaie badmat of een mooi glazen potje voor je badparels.

Zin om te ontdekken hoe jouw perfecte badkamer er zou kunnen uitzien? Maak zelf je eerste ontwerp met de Bathroom Planner.