Zo kreeg Leonarda haar eigen stukje landbouwgrond

© Thomas De Boever

Guatemala is een paradijselijk land in Zuid-Amerika. Maar niet voor iedereen, want er is ook serieus wat mis. De landbouwgrond is er in handen van een elite van grootgrondbezitters, waardoor heel wat boeren honger lijden. Lees nu hoe Leonarda (47) wél haar eigen avocado’s en bananen kan oogsten!

Avocado’s en mango’s in plaats van maïspap en een kop koffie

Kijk naar de foto en je ziet het meteen: die Leonarda, da’s een doorzettertje.

Ze woont en werkt tussen de groene heuvels van La Florida, het hart van de koffieregio in Guatemala. Tot voor kort was ze arbeidster op de plantage van een grootgrondbezitter. Ze verdiende nauwelijks 1,70 euro per dag, en met dat karige inkomen kon ze amper voor haar gezin zorgen. De eigenaar verbood haar zelfs om gewassen te telen of dieren te houden. ‘Vaak aten we niets anders dan maïspap met een kop koffie’, zegt Leonarda. Toen na de koffiecrisis in de regio veel plantages kwamen leeg te staan omdat de bezitters er geen heil meer in zagen, zag Leonarda haar kans schoon. Ze verenigde zich samen met andere boeren en ging onderhandelen met de lokale overheid om te pleiten voor een veel eerlijker grondverdeling. Dat deed ze samen met Plataforma Agraria, een van de organisaties waar Broederlijk Delen mee samenwerkt. En met succes! Leonarda verwierf een eigen stukje landbouwgrond. Haar kinderen eten nu drie keer per dag, en ook veel gevarieerder, van avocado’s en bananen tot mango’s. Ze heeft zelfs voedsel over, dat ze op de lokale markt kan verkopen. Dat zorgt elke maand voor een mooi extraatje.

Leonarda plukt met een eigen stuk grond de vruchten van al haar inspanningen. Haar ex-collega César heeft nog een hele weg te gaan.

Boer zonder akker

Leonarda is het levende bewijs dat lef en doorzettingsvermogen loont. Haar ex-collega César (34) heeft nog een hele weg te gaan. Jarenlang werkte deze boer-zonder-grond samen met haar op een koffieplantage, maar nu zijn hun levens totaal verschillend. Voorlopig moet hij het stellen met het piepkleine lapje grond van zijn schoonvader. Door de ongelijke verdeling van de grond is er op het platteland veel voedselonzekerheid. Bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed. Dat is een van de hoogste cijfers ter wereld. ‘Elke dag maak ik me zorgen over het leven van mijn kinderen’, zegt César.

César met zijn vrouw en jongste kind
César met zijn vrouw en jongste kind© Thomas De Boever

Grond is leven

Guatemala heeft nochtans genoeg vruchtbare grond om de hele bevolking te voeden. Alleen is de grond vreselijk ongelijk verdeeld. Samen met 30 andere families en met de lokale Broederlijk Delen-partnerorganisatie strijdt César er nu voor om eigenaar te worden van de leegstaande koffieplantage La Mina. De plantage is volledig verwaarloosd, en de boeren willen ze bewerken zodat ze weer vruchtbaar wordt. Ze willen er allemaal kleine akkers van maken, zodat iedereen binnenkort aan de slag kan op z’n eigen stukje landbouwgrond. Zo kan de hele gemeenschap de vruchten plukken van die inspanningen. ‘Met een stuk grond geef ik zonder problemen mijn kinderen te eten’, zegt César. ‘Met wat ik zo kan sparen, kan ik hen zelfs de kans geven om naar school te gaan en te studeren’.

In Guatemala betekent grond niets minder dan: léven.

Help de boeren met een gift

Broederlijk Delen sensibiliseert ook de Europese Unie en België voor rechtvaardige handelsrelaties. Wil je boeren in Guatemala zoals Leonarda en César direct steunen, dan kan dat ook. Met een gift van € 24 help je een gezin al aan een startpakket voor eigen grond. Met € 56 bezorg je het een kleine landbouwkit met zaden, planten en materiaal om groenten en fruit te telen. En met € 98 schenk je een familie naast eigen grond en planten ook de nodige opleidingen om hun inkomsten te verbeteren. Doe een storting op rekeningnummer BE 12 0000 0000 9292, of doe een online gift

César
César© Thomas De Boever