Waarom het perfecte kopje koffie voor iedereen anders is

© Karel Hemerijckx

’s Ochtends een onmisbaar onderdeel van het ontbijt en ’s middags perfect in combinatie met een stukje taart: velen kunnen niet zonder hun dagelijkse dosis cafeïne. Maar wie kent ook de juiste water-koffieverhouding voor een perfecte ristretto? En wie weet hoe lang gebrande koffiebonen eigenlijk optimaal vers blijven? Ontdek de vele geheimen achter dat heerlijk dampend kopje koffie.

De boon, de oorsprong

Laat ons beginnen bij het begin: de koffieboon. Of die nu uit pakweg Guatemala, Brazilië of Kenya komt, de ene boon is niet per se beter dan de andere. Ook Arabica-bonen, geteeld in een gebied hoog boven zeeniveau, produceren geen betere koffie dan de lager geteelde Robusta-bonen. Wat een koffieboon perfect maakt, komt volledig neer op de smaak van de consument. Iedereen heeft andere smaakvoorkeuren, waardoor niet iedereen dezelfde bonen apprecieert. De boodschap hier is om veel verschillende variëteiten te proberen, om zo tot de favoriete boon (of zelfs bonen) te komen.

De roast: van light tot dark

Echte koffieliefhebbers weten dat een koffieboon op zich niet zo heel veel smaak bevat, maar dat die pas ontstaat tijdens het brandproces. En die smaak hangt sterk af van het soort roast: light, medium of dark. Liefhebbers van de lichtere roasts kiezen voor een aromatische ‘body’ waarin de smaaknuances van de koffieboon op te merken zijn, terwijl de donkere roasts voor een vollere ‘body’ en smaak zorgen die vooral tijdens het brandproces ontstaan. Waar vele consumenten niet aan denken, is dat de branddatum van koffiebonen enorm belangrijk is. Om een optimale smaak te bereiken, wordt het gebruik van de bonen aangeraden vanaf de vijfde dag tot een maand na branddatum. Voor die vijfde dag zijn nog te veel gassen aanwezig en na een maand beginnen de bonen hun smaak reeds te verliezen.

Welke koffieboon legt een goede basis voor een heerlijke maplecino? Ontdek het hier.

Door de molen halen

Vroeger werden koffiebonen handmatig met de koffiemolen gemaald, vandaag zit die molen vaak ingebouwd in espressomachines. Bij beide technieken geldt echter deze gouden vuistregel: maal de koffiebonen nooit op voorhand, maar altijd vlak voor gebruik. De betere espressomachines bevatten zelfs instellingen om de maalgraad te veranderen, waardoor fijnere of grovere korrels mogelijk zijn. Bij die verschillende maalgraden is het echter oppassen geblazen voor onder- of overextractie. Te grove korrels zorgen ervoor dat het water te snel doorloopt, waardoor niet alle voorradige smaak uit de bonen wordt gehaald. Die onderextractie zorgt vaak voor een te zure of zoute nasmaak. Te fijne korrels kunnen dan weer voor een te trage doorloop zorgen. Die overextractie veroorzaakt een eerder bittere nasmaak.

Water bij de koffie

Barista’s kennen ze gegarandeerd vanbuiten voor elke koffievariant: de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en water. Voor de meest geconcentreerde variant, de ristretto, mag de verhouding tussen 1:1 en 1:1,5 liggen. Die eerder bittere koffie, een gevolg van de dark roast, laat zich heel goed combineren met wat melk. De klassieke espresso varieert tussen 1:2 en 1:3, terwijl de lichtere lungo een verhouding van 1:4 vraagt. Espressomachines doen dat rekenwerk automatisch, maar de betere op de markt laten de consument wat spelen met die verhoudingen om de persoonlijke smaakvoorkeur nog meer tot zijn recht te laten komen.

Waarom het perfecte kopje koffie voor iedereen anders is
© Karel Hemerijckx

Gepersonaliseerde droomkoffie

Een simpel kopje koffie komt duidelijk niet zomaar op tafel: er moet over heel wat nagedacht worden. De slimste espressomachines helpen om dat proces zo makkelijk mogelijk te maken. De gloednieuwe PrimaDonna Soul van De’Longhi heeft bijvoorbeeld de meest geavanceerde technologie om jouw droomkoffie werkelijkheid te doen worden. De Coffee Link-App registreert jouw favoriete boon, waarna de Bean Adapt Technology automatisch alle nodige gegevens uitrekent: de beste maalgraad, dosering en extractietemperatuur. Meerdere favoriete bonen of gezinsleden met andere smaakvoorkeuren? Geen probleem, de machine kan de gegevens uitrekenen voor maar liefst 21 verschillende koffiebonen. Bovendien is het ook mogelijk om de automatische instellingen zelf nog aan te passen naar eigen voorkeur en smaak, waardoor hét ultieme kopje koffie voortaan elke ochtend beschikbaar is.

Waarom het perfecte kopje koffie voor iedereen anders is
© Karel Hemerijckx

Wilt u thuis ook heerlijke koffiebereidingen maken? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvangt u gratis een coffee workshop aan huis en welkomstpakket. Klik hier voor meer info.