Schoollopen kost niet niks

Het is niet bepaald je eerste zorg, hoeveel je schoolgaande kind kost. Toch kan het geen kwaad om daar een idee van te hebben. Zo voorkom je al te grote verrassingen en kan de schooltijd onbezorgd verlopen. De kosten voor de kleuterklas en die voor middelbaar of hoger onderwijs verschillen natuurlijk grondig. De Gezinsbond houdt alles nauwlettend bij.

We hebben met z’n allen, ook kinderen, ongeveer dezelfde soort basisbehoeften. Denk aan voeding, kleding, vervoer, verzorging, water, energie, onderdak en verzekeringen. Zijn de ouders vaak de deur uit, dan komt daar ook nog opvang en babysit bij.

Volgens de Gezinsbond kost alles bij elkaar voor een kind van 0 tot 5 jaar ca. 300 euro per maand; voor een kind van 6 tot 12 jaar neemt het bedrag toe tot ca. 400 euro per maand; en voor een jongere van 12 tot 18 wordt dat ca. 500 euro. In de drie gevallen omvat het bedrag ook al een gedeelte van de huur of afbetaling.

Sowieso is de eerste schoolmaand, september, traditioneel een dure maand. Dan is het tijd voor een nieuwe boekentas, schoolboeken, schriften, kaftpapier, stiften en potloden, pennenzak… Maar ook nadien kost schoollopen geld.

Beperkte schoolkost tot 12 jaar

Dan is er de school. Je kinderen voor gesubsidieerd kleuter- en lager onderwijs inschrijven is gratis. De gemeenschap betaalt alles wat nodig is om de eindtermen en ontwikkelingsdoelen te bereiken – de zogenoemde kostenloosheid.

Maar schooluitstappen of andere activiteiten zijn wel voor rekening van de ouders. Al zijn die kosten geplafonneerd of wettelijk begrensd. Tot maximum 45 euro per jaar voor kleuters en tot 85 euro voor kinderen in de lagere school. Opgepast: de kost van voor- en naschoolse opvang is niet begrensd.

Vallen de schoolkosten voor de lagere school nog mee, dan kunnen ze in het middelbaar flink oplopen.

Middelbaar wordt duurder

Vallen de schoolkosten voor de lagere school nog mee, dan kunnen ze in het middelbaar flink oplopen. Want van kostenloosheid of maximumfactuur zoals in het basisonderwijs is dan geen sprake meer.

Zo ben je voor zoon- of dochterlief in het middelbaar meer dan duizend euro per jaar kwijt bent. Het bedrag evolueert van gemiddeld ca. 1.000 euro in de eerste graad, over ca. 1.200 euro in de tweede graad, tot ca. 1.400 euro in de derde graad (cijfers van de Gezinsbond).

De genoemde bedragen zijn gemiddelden, want er bestaan ook studierichtingen, waar de kinderen meer materiaal nodig hebben. Denk aan een technische opleiding of kunstonderwijs. En dan kan je kind nog logopedie of bijles nodig hebben, nu en dan of geregeld. Best wel wat ouders moeten financieel toch wat oppassen, willen ze hun kinderen op school alle kansen geven.

Hogeschool of unief

Veel kinderen studeren na het middelbaar verder. Is de hogeschool of universiteit redelijk bij de deur, dan kunnen de studenten thuis blijven wonen. Sommigen zoeken het verder of gaan liever op kot, maar een kotstudent kost twee keer zoveel als een thuisstudent.

Andere kosten, zoals de inschrijving, de cursussen en boeken of een laptop zijn voor alle studenten gelijk, of ze nu thuis wonen of op kot gaan. Kosten voor internet kunnen naargelang de aanbieder variëren.

Je merkt het: schoolgaande kinderen kosten geld. Gelukkig moet je niet alle kosten vermenigvuldigen met het aantal kinderen: ze wonen onder hetzelfde dak, gebruiken weleens kleren en boeken van elkaar, gaan samen in de auto naar school… Maar het kan best wel oplopen.

Tijdig aan de centen denken

Yongo van AG Insurance is een innovatief spaar- en beleggingsplatform, waarmee je als ouder op lange en op korte termijn kunt bijdragen aan een betere toekomst voor je kinderen. Tegelijk biedt Yongo volop informatie, onder meer via een panel van onafhankelijke pedagogen en specialisten uit de financiële wereld. Die nemen vanuit hun kennis en ervaring alle aspecten van kinderen en geld onder de loep.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.