Ontdek de beste tips van koffie-expert Tom Cools

Klassieke zwarte koffie, latte, espressso, cappuccino, ristretto… De opties zijn eindeloos in koffiebars. Soms ook eens jaloers op het vakmanschap dat de barista vertoont? Tom Cools, barista en koffiekenner, klapt uit de biecht en verklapt een handige truc voor baristawaardige resultaten in de eigen keuken.

Van boon tot barista

Tom Cools, gedreven barista, kent de kunst van de perfecte koffie als geen ander en verrast graag met de meest uiteenlopende en originele koffierecepten. Maar de cruciale basis van elk koffierecept is dezelfde: “Een kwaliteitsvolle koffieboon en een gepast brandproces zijn essentieel, aangezien die zorgen voor de smaak en aroma van de koffie.” En dat is het gebied van Jens, bevlogen koffiebrander uit Kessel-Lo met zijn eigen koffiemerk MOK. Hij kan Tom perfect uitleggen welke koffieboon zich het best leent voor al zijn verschillende koffierecepten.

Ontdek in deze video hoe Tom een heerlijke affogato zet:

Welke boon en roast?

Er zitten heel wat smaakverschillen in koffiebonen. Zo zijn er verschillende bonensoorten, waarbij de Arabica en Robusta het meest gekend en gebruikt zijn. Daarbij speelt ook het gebied waarin die bonen werden geteeld een grote rol in de smaaknuance. Maar de koffieboon haalt uiteindelijk het merendeel van zijn smaak uit het brandproces. De koffiebrander heeft hier, afhankelijk van het type boon, keuze uit drie verschillende roasts: een kortere en dus lichtere, een medium of een langere en dus donkerdere roast. Het verschil tussen die drie varianten? De lichtere roast bevat nog wat smaaknuances van de originele boon en bevat ook de meeste cafeïne van de drie. De donkere roast haalt zijn smaak dan weer uit het brandproces en leent zich daardoor uitstekend voor een espressobereiding.

Ontdek de beste tips van koffie-expert Tom Cools
© Karel Hemerijckx

Het echte werk

In het bezit van de juiste boon dankzij Jens, kan onze barista aan het echte werk beginnen. Dankzij zijn jarenlange ervaring kent het koffiezetten nog weinig geheimen voor hem. Maar uiteraard heeft niet iedereen die vakkennis en kan het wel eens mislopen als amateur-barista. Daarom raadt Tom het gebruik van een espressomachine aan dat een heerlijk resultaat garandeert. Zelf is hij vooral fan van twee modellen van het Italiaans familiebedrijf De’Longhi, een echte autoriteit op het gebied van koffie.

Barista in eigen keuken

Toms eerste favoriete toestel is de Maestosa, aangezien die twee aparte malers heeft. “Die functie is een absolute droom. Zo is het mogelijk om twee verschillende koffiebereidingen, die twee verschillende bonen vragen, tegelijk klaar te maken. En dat zonder het toestel tussendoor leeg te maken en opnieuw op te vullen.” Daarnaast is de Maestosa ook het perfecte toestel om koffievariëteiten met melk te maken. “De espressomachine bevat een LatteCrema-systeem, dat allerlei melkbereidingen in een handomdraai bereidt: een romige cappucino, een latte, of simpelweg een warme tas melk.”

Ontdek de beste tips van koffie-expert Tom Cools
© De’Longhi: de Maestosa

Bean Adapt Technology

Daarnaast valt ook de PrimaDonna Soul, het nieuwste toestel van De’Longhi, erg in de smaak bij Tom. “Met zijn Bean Adapt Technology past het toestel zijn instellingen volledig aan naar de gekozen boon. De technologie herkent automatisch de juiste maalgraad, dosis koffie en infusietemperatuur zodat de extractie volledig aan de koffieboon is aangepast.” Ook bij dit toestel hoort bovendien een LatteCrema-systeem dat melkliefhebbers op hun wenken bedient. Met andere woorden, de PrimaDonna Soul is gewoon een baristawaardig toestel dat je elke dag een andere koffiebereiding kan voorschotelen. Zin in een ijskoffie? Daar zorgt de brew over ice-functie voor. Of toch zin in een pot klassieke zwarte koffie? Het is allemaal mogelijk met de PrimaDonna Soul.

Ontdek de beste tips van koffie-expert Tom Cools
© De’Longhi: de PrimaDonna Soul

Zin om thuis ook heerlijke koffiebereidingen te maken? Bij elke aankoop van een toptoestel biedt De’Longhi gratis een welkomstpakket én een coffee workshop aan huis aan. Klik hier voor meer info.