Het beste van mens en machine in één portefeuille

© Getty Images

Emoties spelen bij veel beleggers een sterke rol. Soms een té sterke rol, vindt Geert Van Herck, Chief Strategist bij KEYPRIVATE. “Natuurlijk is het psychologische aspect van beleggen belangrijk, maar wanneer emoties de bovenhand krijgen op de rede, loop je het risico potentiële winst te laten liggen of op het verkeerde moment met verlies te verkopen.”

Als de beurs boomt en het lijkt alsof de bomen tot in de hemel kunnen groeien, kopen veel beleggers terwijl ze de risico’s uit het oog verliezen. Omgekeerd geldt ook: als beurzen zware klappen krijgen en iedereen pessimistisch gestemd is, verkopen ze vaak. “We zagen dat heel duidelijk eind 2008, begin 2009 bij het begin van de financiële crisis”, zegt Geert Van Herck. “Veel beleggers hebben toen op het verkeerde moment de handdoek in de ring gegooid en met verlies verkocht. Vanuit psychologisch standpunt is dat heel verstaanbaar. Als je ziet dat iedereen op de beurs zit, wil je meedoen. Wanneer iedereen het op een lopen zet, wil je eveneens volgen – terwijl in realiteit net die momenten van lage noteringen het meest interessant zijn om in te stappen.”

Door technologie in te schakelen kun je die emotionele overreactie rationeel bijsturen, indien nodig. Dat is wat KEYPRIVATE, het online vermogensbeheer van Keytrade Bank, dan ook doet: een slimme combinatie van technologisch vernuft en menselijk inzicht. KEYPRIVATE legt zich toe op beursgenoteerde indexfondsen, de zogenaamde trackers, die vier activaklassen volgen: aandelen, obligaties, grondstoffen en cash.

Geert Van Herck: “Geen mens kan wat technologie vermag. Niemand haalt het van de machine als het aankomt op de analyse van gigantische hoeveelheden data op basis van relevante indicatoren. De technologie waarmee wij werken is gebaseerd op de ‘moderne portefeuilletheorie’ van Markowitz – die daar overigens de Nobelprijs voor economie mee won in 1990.” Het uitgangspunt van Markowitz: investeerders hebben een zekere risicoaversie en aanvaarden enkel een hoger risico bij een hogere rendementscurve. “Die technologie is redelijk ingeburgerd, maar wij voegen er bijkomende functies en algoritmes aan toe.”

Het beste van mens en machine in één portefeuille

Blind op technologie vertrouwen, is echter ook niet dé zaligmakende oplossing om irrationele emotionaliteit uit het beleggen te halen. Dat is meteen ook de reden waarom bij KEYPRIVATE vijf financiële experts onder leiding van Geert Van Herck de markt op de voet volgen en waken over de balans van elke portefeuille. “Ons investeringscomité komt elke maand samen. We kijken vooral naar trends in de markt. Daar hebben we een aantal indicatoren voor. Als we zien dat een trend verzwakt, komen we tussen in het model en anticiperen we door, bijvoorbeeld, een sterkere cashpositie op te bouwen. De afgelopen jaren zien we dat we voor die trendanalyse toch nog altijd ietsje sneller kunnen zijn dan het computermodel.”

Het beste van mens en machine in één portefeuille

Die specifieke manier van handelen, waarbij het beste van mens en machine wordt gecombineerd, bewees ook tijdens de coronacrisis zijn nut. “Eind maart stond de gemiddelde index op -30 procent, terwijl onze meest agressieve profielen -19 procent lieten optekenen. We hadden tijdig onze cashposities verhoogd om die schok op te vangen. Dezelfde strategie gebruiken we om het juiste moment te vinden om onze cashpositie af te bouwen en weer in te stappen als de markt opnieuw opveert”, besluit Geert Van Herck.

Ontdek alles over KEYPRIVATE op www.keytradebank.be/nl/investeren/keyprivate/

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten.