Cadeautjestijd? Kies voor een digitaal envelopje!

Niet zelden wordt je kind bij diverse gelegenheden overladen met cadeautjes en speelgoed. En dan lijkt ‘een centje’ een betere keuze. Volgens financieel experte Silke de Valck is contant geld nochtans niet altijd een goed alternatief. Want, hoe goed ook bedoeld, je doet met die enveloppes jezelf als ouder noch je kind een cadeau.

Als er een verjaardag of feestdag nadert, dan krijg je als mama of papa geregeld van familie en vrienden de vraag ‘wat je kind graag zou hebben’ of ‘waarmee ze je kind een plezier kunnen doen’? Dat is op zich geen verkeerde vraag, want je kind krijgt een cadeau en je hebt als ouder nog inspraak ook.

Maar of je op die vraag altijd een pasklaar antwoord hebt? Voor elke verjaardag, kerst of nieuwjaar, communie- of lentefeest… ‘Dan geven we maar een centje’, oordelen oma en opa en ooms en (suiker)tantes. Zo kan het kind zelf kiezen wat het koopt en tot zo lang houden mama en papa de munten of briefjes veilig bij. Of ze belanden in het spaarvarken.

Wie gaf wat?

Als het feestgedruis weggeëbd is, wil het kind de balans maken. Het speelgoed en de boeken of kledij dat het kreeg, daar bestaat geen twijfel over. Maar wie gaf nu wat in centen? Stopten meter en peter hun bijdrage in het spaarvarken of gaven ze het aan mams of paps, om bij te houden (en vooral niet verliezen!)? En alle ooms en tantes, waar is hun enveloppe gebleven?

Silke De Valck: “Bovendien zijn na het feestje de banken al potdicht. En je komt er niet elke dag tijdens de openingstijden voorbij. Dus best wel een gedoe hoor, de centen van de kinderen in contanten naar de bank brengen en op de juiste rekening(en) storten. Je vergeet trouwens geheid die ene verfomfaaide enveloppe in de zijkant van je handtas. Tot een maand na het feestje.”

Digitaal is beter

Als kinderen centjes krijgen, gebruik je het best een digitaal spaar- en beleggingsplatform. Dan gebeurt alles online via pc, tablet of smartphone. Ouders kunnen met hun kinderen oordelen wat ze van de gekregen centjes aan een cadeau opmaken en wat ze laten aangroeien voor later. Via het digitale platform Yongo nodig je zelfs vrienden en familie online uit om een centje bij te dragen voor een specifiek geschenk of voor de financiële toekomst van je kinderen. Online, interactief, eenvoudig en veilig.

Met een digitaal platform leren kinderen spelenderwijs sparen en beleggen.

Met een digitaal platform leren kinderen spelenderwijs sparen en beleggen. Ze kunnen geld opzij zetten voor de fiets of spelcomputer die ze nu willen; of voor een belangrijkere uitgave als ze ouder zijn, een verre reis of het begin van de aankoop van een huis. Welke centen naar welk doel gaan kiezen ze zelf, in overleg natuurlijk met mama of papa. Zo leren ze de waarde van geld kennen.

Een app is best wel tastbaar

“Dat centen op een digitaal platform niet tastbaar zouden zijn, is een misvatting, zegt nog Silke de Valck bij AG Insurance. “Een app is even tastbaar en bovendien veel overzichtelijker. Trouwens, het digitale behoort nu helemaal tot de leefwereld van het kind en de jongere. Waarom zou je als het om sparen en beleggen gaat, een stap terugzetten in de tijd en de ontwikkeling van technologie?”

Bovendien kunnen vrienden en kennissen of oma en opa hun storting zelf ook via de app volgen. Met de enveloppes in de handtas van mama en de beduimelde briefjes in het spaarvarken is dat natuurlijk niet het geval.

Tijdig aan de centen denken

Yongo van AG Insurance is een innovatief spaar- en beleggingsplatform, waarmee je als ouder op lange en op korte termijn kunt bijdragen aan een betere toekomst voor je kinderen. Tegelijk biedt Yongo volop informatie, onder meer via een panel van onafhankelijke pedagogen en specialisten uit de financiële wereld. Die nemen vanuit hun kennis en ervaring alle aspecten van kinderen en geld onder de loep.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.