A thing of beauty is a joy forever

AGA Dual Control. © AGA

Madonna heeft er een. Jamie Oliver ook. En Colin Firth. Cristiano Ronaldo. Sharon Stone. Ze koken ermee, koesteren zich in zijn warmte, laten hun blik genietend over zijn retrodesign glijden… Maar ook gewone stervelingen vallen en masse voor een AGA-fornuis.

Het wordt stilaan een curiositeit in deze wereld van massaproductie: vervaardiging in één en dezelfde gieterij, volgens technieken van 70 jaar terug. AGA draait er zijn hand niet voor om. Kwaliteit laat zich niet gieten aan de lopende band, wel met liefde en vakmanschap. Daarom wordt elk AGA-fornuis gefabriceerd in het Engelse Coalbrookdale, in een historische gieterij die door de Verenigde Naties tot Werelderfgoed werd uitgeroepen. En werken soms meerdere generaties van dezelfde familie vol trots en toewijding aan de machines. Het is de Zweedse ingenieur Gustaf Dalen die aan de basis lag van het fornuis. Toen hij, na het binnenrijven van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1912, zijn zicht verloor bij een onfortuinlijk experiment, bleef hij niet bij de pakken zitten: hij wendde al zijn wetenschappelijke kennis aan om het fornuis van zijn echtgenote te verbeteren. Pas 17 jaar later was zijn uitvinding ‘voor het gewone volk’ klaar, en het succes volgde direct!

A thing of beauty is a joy forever
© AGA

Waarom geniet AGA overal ter wereld zo’n grote populariteit? Misschien wel omdat AGA uitmunt in iedere kookstijl. Van pizza tot soufflé, van wokgerecht tot het braden van een flink uit de kluiten gewassen kalkoen, met de AGA is eenvoudigweg elk gerecht mogelijk. De gietijzeren kern van het fornuis houdt de warmte stevig vast en geeft die door aan de ovens en kookplaten. Door die gedoseerde warmte behouden gerechten beter hun smaak en sappen. En dat is wel zo handig als je lekker wil koken. Gewoon het isolatiedeksel van de kookplaat lichten, en je kan aan de slag: de thermostaat zorgt immers voor een constante temperatuur zodat het fornuis altijd klaar is voor gebruik. Geen paniek voor de energiefactuur: met de nieuwe AGA Dual Control kunnen de warmtestraling en verbruikskosten flink verminderd worden, want de twee kookplaten kunnen onafhankelijk van elkaar worden aan- en uitgezet. Niet alleen werden de ovens met een lage energiestand uitgerust, ze kunnen zelfs volledig worden uitgeschakeld.

De verschillende grote ovens – sudder-, bak-, warmhoud- en braadoven – bieden een uitgebreid scala aan culinaire mogelijkheden. Bovendien bestaat voor elk type keuken wel een AGA, van losstaand tot ingebouwd model. Neusje van de zalm zijn de prachtige gietijzeren behuizing en de continue warmte die het fornuis uitstraalt: beide doen heerlijk gezellig aan. Begrijpelijk dus dat eigenaars praten over hun AGA als over een levend wezen: onderdeel van de familie, niet meer weg te denken uit hun bestaan. Geen enkel ander huishoudapparaat blijkt zo geliefd…

Eigenaars praten over hun AGA als over een levend wezen, niet meer weg te denken uit hun bestaan.

Dat AGA geeft om zijn klanten, bewijst het door veelvuldig kookdemonstraties te geven en een team van specialisten samen te stellen voor onderhoudsbeurten, informatieverstrekking, enzovoort. Het merk geeft ook om het milieu: voor elke nieuwe AGA wordt 70% recyclagemateriaal gebruikt. De prachtige behuizing wordt samengesteld uit versnellingsbakken, goten, putdeksels, lantaarnpalen en zoveel meer. En ook oude AGA-fornuizen, welja. Maar in veel mindere mate: een AGA-fornuis gaat immers een leven lang mee. Weinig kans dus dat u ooit een AGA in het containerpark zult aantreffen!