Zweedse uitlevering dreigt voor Wikileaks Assange

© epa

Een Londense rechter heeft het verzoek van de Zweedse justitie om Julian Assange uit te leveren goedgekeurd. De avocaat van de Australiër gaat in beroep.

De rechter van het Londense Belmarsh Magistrates Courts heeft een verzoek van de Zweedse justitie om Julian Assange uit te leveren goedgekeurd. De advocaat van de Australiër gaat in beroep.

Assange (39) is de oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, maar het aanhoudingsverzoek van Zweden komt voort uit een veronderstelde seksuele aanranding van twee Zweedse vrouwen.

De Australiër beweert dat er politieke motieven achter de rechtsgang zitten. Hij bestrijdt ook de aantijgingen die onder andere verkrachting omvatten.

Zijn advocaten hadden tevoren al aangekondigd in beroep te zullen gaan. De Britse justitie moet nu binnen de 40 dagen beslissen of het beroep al dan niet ontvankelijk is. Zeker tot dan kan Assange nog op Britse bodem blijven.

Op grond van het door Zweden uitgevaardigd Europese arrestatiebevel werd de voormalige hacker op 7 december in Groot-Brittannië gearresteerd. Hij verbleef negen dagen in de gevangenis alvorens op borgtocht vrij te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content