Zwarte scholen: “Niet alleen sociale, maar ook totale mix”

© Belga

Het Gemeenschapsonderwijs wil een verplichte sociale, culturele en economische mix in alle scholen. De organisatie voor personen met een handicap wil het debat verbreden naar leerlingen met een handicap.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) wil dat het beleid een verplichte sociale, culturele en economische mix opneemt bij de hervorming van het onderwijslandschap. GO! rekent op het beleid om dit mee op te nemen in de hervorming van het secundair onderwijs en de omkadering van het basisonderwijs. “De politiek mag niet aan de zijlijn blijven staan”, aldus GO!.

Handicap Het GRIP, de organisatie voor “Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap”, pleit niet enkel voor een sociale, maar voor een “totale mix”. “Het wordt tijd dat het diversiteitsdebat ook over handicap gaat en dat we de scheiding tussen leerlingen met en zonder beperking in vraag stellen”, luidt het.

Volgens GRIP schiet het decreet van Gelijke Onderwijskansen tekort voor leerlingen met een handicap. “Als verklaring voor witte en zwarte concentratiescholen haalt Minister Smet geografische redenen aan. Maar kinderen met een handicap wonen wel verspreid over heel Vlaanderen. Het is toch absurd dat ze dagelijks urenlang onderweg zijn of op internaat moeten, om allemaal bijeen te zitten in een concentratieschool. Want dat is wat het buitengewoon onderwijs is”, zegt de organisatie nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content