Zware wateroverlast in Antwerpen en West-Vlaanderen

Wateroverlast aan Berchem-Station © BELGA

De hevige en aanhoudende regenval boven de stad Antwerpen heeft tot het afkondigen van de operationele coördinatiefase van het rampenplan geleid. Er viel zoveel water in korte tijd dat in vele districten de riolen het water niet meer konden doen wegvloeien.

Het water stond op sommige plekken meer dan een halve meter hoog. Onder meer onder meer de kelders van een school in de Paleisstraat, serviceflats aan de Balansstraat en het administratief centrum van de stad, ‘Den Bell’, stonden lange tijd onder water.

De brandweerzone Antwerpen rondde maandagavond de kaap van 1.500 ontvangen oproepen voor wateroverlast. “Dat is een uitzonderlijk hoog aantal”, zegt men daar. “De werkzaamheden zullen nog de hele nacht en wellicht ook de komende dagen doorgaan.

Zowel de stadsdiensten als de Civiele Bescherming en de naburige Brandweer Zone Rand hebben bijstand geleverd met extra (zware) pompen.” De grootste hinder was er maandag in de binnenstad, maar ook in de omgeving van het station Antwerpen-Berchem en in de districten Wilrijk en Deurne heeft de brandweer lange tijd water moeten wegpompen.

Ook in de buurt van het Sportpaleis en aan de Sinksenfoor moest de brandweer ingrijpen. Verspreid over de hele stad liepen enkele honderden kelders van huizen en garages onder water.

West-Vlaanderen

De overlast beperkt zich niet tot de stad en de provincie Antwerpen. West-Vlaanderen werd ook getroffen. In Brugge waren er oproepen na wateroverlast en zwaarder getroffen waren Roeselare en Zonnebeke waar het gemeentelijk rampenplan van kracht werd na overstromingen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content