Zware regenval: Vijftien rivieren treden uit oevers, geen woningen bedreigd

Regenweer in België © BELGA

Vijftien rivieren in het oosten en het centrum van Vlaanderen zijn uit hun oevers getreden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) spreekt van een waakstand, waarbij er geen bedreiging is voor woningen.

Vijftien rivieren in het oosten en het centrum van Vlaanderen zijn uit hun oevers getreden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) spreekt van een waakstand, waarbij er geen bedreiging is voor woningen. ‘Een waakstand betekent dat de waterlopen gezwollen staan en buiten hun oevers treden, maar dat er geen huizen bedreigd worden’, verduidelijkt Katrien Smet van VMM. ‘Op verschillende plaatsen kunnen niet-kritieke overstromingen optreden, wat betekent dat weilanden en akkers onder water kunnen lopen.’

Sinds maandag viel er verspreid over Vlaanderen 20 tot 30 liter regen per vierkante meter. ‘Het gaat dinsdagnamiddag nog regenen, 20 tot 30 liter water per vierkante meter, maar het is onzeker waar de meeste regen zal vallen,’ aldus Smet.

VRT-weerman Frank Deboosere berekende dat er tussen 25 en 26 augustus tussen de 500 en 1.000 miljard liter regenwater uit de lucht viel.

Geen gebouwen bedreigd, misschien wel wateroverlas via rioleringen

De VMM verwacht niet dat gebouwen bedreigd zullen worden, hevige buien kunnen wel lokaal wateroverlast via rioleringen veroorzaken.

Waar waakstand?

In Vlaams Brabant kreeg de Dijle in Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle een waakstatus, net als de Leigracht (Neerijse), de Barebeek (Elewijt) en de Molenbeek.

Dat geldt in de provincie Antwerpen voor de Benedenvliet (Aartselaar), Kleine Aa (Essen en Wuustwezel), Mark (Minderhout) en Aa (Turnhout).

In de provincie Limburg heeft de Dommel in Neerpelt een waakstatus, net als de Grote Laak (Tessenderlo), Mangelbeek (Lummen), de Demer (Spalbeek/Hasselt) en de Gete (Budingen).

In West- en Oost-Vlaanderen kreeg dinsdagvoormiddag geen enkele rivier een waakstatus.

Sneller water afvoeren in kanaal Gent-Terneuzen

Om water sneller af te voeren in het kanaal Gent-Terneuzen, spuide de middensluis in Terneuzen dinsdag continu tijdens het laagtij tussen 07.30 en 09.30 uur en spuide de westsluis tussen het schutten door.

(belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content