Zoniënwoud op weg naar Unesco-erfgoed

Een wandeling in het bos vergt voor veel mensen een flinke expeditie. © Belga

Het Zoniënwoud zou vanaf 2017 wel eens Unesco-natuurerfgoed kunnen worden. De drie gewesten dienden voor de erkenning van een tiende van het woud een aanvraag in.

De drie gewesten hebben een formele aanvraag ingediend om een tiende van het Zoniënwoud te laten klasseren als Unesco-natuurerfgoed. Dat berichten Le Soir en de Sudpresse-kranten. Een beslissing wordt niet voor 2017 verwacht.

Het Zoniënwoud, meer dan 4.400 hectare groot, strekt zich uit over de drie gewesten. Op dit moment is al 43.000 hectare primair beukenwoud geklasseerd door Unesco, in Roemenië, Slovakije, Oekraïne en Duitsland. Als het stukje Zoniënwoud erkend wordt, mogen daar geen “beheerswerkzaamheden” meer uitgevoerd worden. Enkel veiligheidsingrepen, zoals het kappen van bomen die de veiligheid op de wegen bedreigen, zijn dan nog toegelaten. Er wordt verwacht dat de aanvraag ontvankelijk wordt verklaard in januari 2015 en dat ze behandeld wordt in 2016. Verschillende internationale experts brengen dan een bezoek ter plaatse. Een eventuele klassering zou voor 2017 zijn. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content