Zondag schakelen we weer over op wintertijd

© Thinkstock

Zondag 27 oktober wordt de klok weer een uur teruggedraaid. Om drie uur ’s nachts wordt het twee uur.

Vanaf zondag is het weer wintertijd. De klok wordt om 3 uur ’s nachts een uur teruggedraaid. De terugschakeling naar het ‘winteruur’ betekent een uur langer slapen. Mensen met nachtdienst hebben echter pech en moeten een uur langer werken.

Uur vroeger donker

Door de wintertijd wordt het ’s avonds ook een uur vroeger donker. Het systeem geldt vijf maanden. Vanaf de laatste zondag van maart wordt het weer zomertijd.

Uit ‘De grootste poll van Vlaanderen’ waarin de Vlaamse nieuwssites vorig jaar peilden naar de mening van de lezer over de wissel van zomer- naar winteruur, bleek vorig jaar nog dat 76,4 procent af wil van de wissel tussen zomer- en winteruur. 54,5 procent kiest voor een permanente zomertijd. 21,9 procent wil liever een permanente wintertijd.

Tegenstanders menen dat de omschakeling met zomer- en wintertijd onze biologische klok behoorlijk in de war kan brengen. Vooral de moeizame aanpassing ligt bij velen moeilijk.

Sinds 1977

Voorstanders zijn er van overtuigd dat de omschakeling meer voor- dan nadelen heeft. Ze wijzen dan op de energiebesparing. Dat was ook de reden waarom de zomertijd in 1977 in België is ingevoerd

In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden het systeem voordien al. België voerde het dus in 1977 in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content