Zo merkt u dat het dreigingsniveau in België op niveau 3 ligt

Politie in de Antwerpse Diamantwijk © Belga
Trui Engels Journalist Knack.be

De komende uren, dan wel dagen, zullen militairen in het straatbeeld verschijnen als gevolg van het optrekken van het algemeen dreigingsniveau in ons land. Ook de volgende maatregelen zullen niet onopgemerkt voorbijgaan.

Leger

Er staat een peloton van 150 militairen klaar om vanaf de komende uren of dagen specifieke beveiligingsopdrachten uit te voeren. Zo wordt het leger zaterdag vanaf 7 uur ingezet in Antwerpen voor de bewaking van openbare gebouwen. ‘Er komen concreet enkele tientallen paracommando’s naar Antwerpen’, zei De Wever aan Radio 2 Antwerpen. De politie behoudt wel de bevoegdheid voor de beveiliging. ‘Defensie komt in ondersteuning, defensie neemt het hier niet over. We zijn geen belegerde stad, we zijn alleen een stad waar we graag proberen alle voorzorgsmaatregelen te nemen om onze burgers te beveiligen en hun een veilig gevoel te geven’, aldus De Wever.

Ook in Brussel wordt momenteel onderhandeld om het leger in te zetten bij de bewaking van enkele joodse instellingen.

De inzet van het leger was voorzien in het regeerakkoord, op voorwaarde dat het algemeen dreigingsniveau in ons land zou worden opgetrokken tot niveau 3. Dat is dus nu het geval.

Openbaar Vervoer

Bij NMBS is er een verhoogde waakzaamheid met zichtbaar aanwezige politieagenten in de grote stations. Ook De Lijn houdt contact met het crisiscentrum, al is er ‘geen indicatie voor een dreiging bij het openbaar vervoer’.

Thalys meldt dat er instructies gegeven zijn, maar kan niets zeggen over wat die instructies inhouden. Bij Eurostar klinkt het dat er alvast geen hinder zal zijn voor het treinverkeer.

Politie en justitie

De veiligheidsmaatregelen in Brussel werden opgevoerd.
De veiligheidsmaatregelen in Brussel werden opgevoerd.© Belga

Politie- en gerechtsgebouwen worden extra beveiligd. Zo was het aan het Brusselse justitiepaleis urenlang aanschuiven voor de veiligheidscontrole. Het politiecommissariaat in Halle zal tot nader order gesloten zijn tussen 22.00 uur ’s avonds en 07.00 uur ’s ochtends. Een aantal commissariaten van de Brusselse politie zal dan weer enkel open zijn tijdens de kantooruren, en sluiten op zaterdag en zondag. Ook in de politiezone Brussel West worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen.

In Antwerpen staan er bij de ingangen van het justitiepaleis aan de Bolivarplaats twee zwaarbewapende politiemensen. Hetzelfde geldt voor het hof van beroep aan de Waalse Kaai en voor het oude justitiepaleis aan de Britse Lei. De geplande nieuwjaarsreceptie van het openbaar ministerie en de rechtbank die normaal gezien vrijdag om 16 uur zou plaatsvinden in het justitiepaleis wordt geannuleerd. ‘De procureur en de voorzitter van de rechtbank hebben dat gezamenlijk beslist. Er is geen concrete dreiging naar het personeel of naar het gebouw geuit, maar gelet op de algemene context is die beslissing genomen’, zegt parketwoordvoerder Ken Witpas.

Europese instellingen

Ook de Europese instellingen hebben hun veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Zowel bij de Europese Commissie als bij de Raad wordt de toegang strenger beveiligd. Aan de ingang van het Berlaymontgebouw, waar de Commissie zetelt, staan borden met de melding dat ‘alarmcode geel’ er van kracht is. De tassen van bezoekers worden doorzocht nog voor ze het gebouw binnengaan. Zonder badge komt niemand erin. Ook aan de overkant van de straat worden alle bezoekers gecontroleerd. In het Justus Lipsius-gebouw moeten tassen zoals altijd door de scanner gaan, maar anders dan vroeger moet iedereen die naar binnen wil al op straat zijn badge tonen. Een woordvoerster van de Commissie legde uit dat ze ‘in permanent contact met de Belgische autoriteiten’ staan. ‘We zijn niet op de hoogte van specifieke dreigingen tegen de Europese instellingen’, maar na de verhoging van het dreigingsniveau in België ‘hebben ook wij beslist om ons dreigingsniveau te verhogen’. De woordvoerster benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

Autosalon Brussel

Zo merkt u dat het dreigingsniveau in België op niveau 3 ligt
© Kevin Van der Auwera

De biker parade die zaterdag georganiseerd zou worden in de marge van het autosalon van Brussel, is geannuleerd. De politie kan niet instaan voor de begeleiding van dit evenement, waarbij 500 motorrijders in groep van het Jubelpark naar het autosalon aan de Heizel zouden rijden. De huidige terreurdreiging eist alle politieaandacht op.

Febiac laat ook weten in samenspraak met de bevoegde veiligheidsdiensten ‘de nodige maatregelen’ getroffen te hebben in het kader van de verhoogde waakzaamheid die van kracht is. ‘Wij doen het nodige om de veiligheid en het comfort van onze exposanten en bezoekers te garanderen zoals we dat elk jaar opnieuw doen, maar zullen hierover geen verdere verklaringen afleggen’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content