Zelfmoordlijn constant bezet op zondag

© Getty Images/iStockphoto

De Standaard en Het Nieuwsblad kregen van een man te horen dat hij afgelopen zondagmiddag urenlang telkens de bezettoon te horen kreeg toen hij de lijn belde. Ook via de website zelfmoord1813.be kon de man geen hulpverlener bereiken.

‘Altijd bemand’

Het recent door de Vlaamse overheid in het leven geroepen noodnummer past in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, dat strijdt tegen de hoge zelfdodingscijfers in Vlaanderen. “Het nummer 1813 is wel degelijk dag en nacht bemand, ook op zondag”, zegt directrice Kirsten Pauwels van de Zelfmoordlijn in de krant. “Er zit altijd minstens één vrijwilliger klaar om oproepen te beantwoorden. ’s Avonds, tussen 19 uur en 1 uur ’s nachts, zijn het er meerdere. We zetten ook extra volk in als er veel media-aandacht is voor zelfdoding of als er zich een incident heeft voorgedaan.”

Crisisgesprek

Maar Pauwels geeft toe dat het best mogelijk is dat een beller op een gewone zondagmiddag een bezettoon te horen krijgt. “Een gemiddelde oproep duurt 23 minuten. Als het een crisisgesprek is, kan het langer dan een uur duren. Wanneer dat op zondagnamiddag voorvalt en er dient zich een tweede oproeper aan, dan kan die inderdaad niet meteen geholpen worden. Het advies dat wij geven, is om later op de dag opnieuw te proberen. Op ons antwoordapparaat verwijzen we ook naar Tele-Onthaal.” De organisatie zegt altijd op zoek te zijn naar meer vrijwilligers. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content