Zaak Olivier Vandecasteele: Grondwettelijk hof spreekt zich vandaag uit

Betoging voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele op 25 december, in Brussel. © FRANCOIS WALSCHAERTS AFP

Het Grondwettelijk Hof spreekt zich vandaag/vrijdag uit over de controversiële Irandeal. Dat verdrag, dat de overdracht van gevangenen tussen Iran en België regelt, is van belang in de zaak van OIivier Vandecasteele, de Belgische hulpverlener die intussen al meer dan een jaar wordt vastgehouden in een Iraanse cel.

De Kamer van volksvertegenwoordigers zette voor de zomer het licht op groen voor een verdrag met Iran dat een gevangenenruil mogelijk moet maken. Het verdrag zou de vrijlating van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele kunnen faciliteren. De veertiger zit al meer dan een jaar opgesloten in Iran en zou daar tijdens een schijnproces veroordeeld zijn tot een celstraf van 40 jaar en 74 zweepslagen voor spionage. 

In ruil voor zijn vrijlating zou België de Iraanse schijndiplomaat Assadolah Assadi naar Iran kunnen overbrengen. Hij werd in 2021 in ons land veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in een – verijdelde – terreuraanslag in Parijs. Het verdrag is echter controversieel, omdat er geen garantie zou zijn dat Assadi in Iran het vervolg van zijn straf zal uitzitten.

De Iraanse oppositiebeweging NCRI, een Britse ngo en verschillende internationale bekende koppen zoals de Colombiaanse ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt trokken daarom naar het Grondwettelijk Hof.

Dat schorste in december een deel van de Irandeal om de overbrenging van Assadi te verhinderen. Als de Iraanse autoriteiten de man vrijlaten, zou dat volgens het Hof immers het recht op leven schenden van de personen die aan de geplande aanslag zijn ontsnapt. 

De uitspraak ten gronde van het Grondwettelijk Hof was aanvankelijk gepland voor 8 maart, maar is dus vervroegd naar vandaag. Hij wordt verwacht in de vooravond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content