Yves Leterme: “Een echte regering is absoluut noodzakelijk”

© Reporters

De oplevende economie biedt België de mogelijkheid zijn overheidsfinanciën op een sociaal rechtvaardige manier gezond te maken. “We mogen die kans niet verkwanselen”, zegt ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei in een toespraak naar aanleiding van de invoering van het zogenaamd Europees semester, een nieuw Europees budgettair en economisch keurslijf, dat de draagwijdte ervan nog niet goed tot iedereen is doorgedrongen.

Yves Leterme: Dat valt me vooral op als ik met Belgische parlementsleden praat. Een enkeling heeft in de gaten welke feitelijke overdracht van bevoegdheden de invoering van dat Europees semester inhoudt, en hoe de politieke actieradius van Europa erdoor wordt vergroot, maar de overgrote meerderheid beseft het nog niet.

De politieke impasse blijft duren en de communautaire gesprekken hebben nog geen enkel resultaat gehad. Hebt u een déjà vu? Hebben we dit in 2007 niet al eens meegemaakt?

Leterme: Er zijn gelijkenissen en verschillen. Maar het Vlaamse communautaire eisenprogramma is natuurlijk wel gelijk gebleven. Al moet ook die gelijkenis worden genuanceerd, want vandaag staat men op het vlak van staatshervorming, zeker wat de financieringswet betreft, veel verder dan in 2007. De nota van Johan Vande Lanotte was een verdienstelijke poging om een nieuwe financieringswet uit te werken, en voor mij zeker een aanvaardbare tekst.

Waarom heeft uw partij die nota dan niet aanvaard als basis voor verdere onderhandelingen?

Leterme: Het hoofdstuk over de financieringswet was maar één onderdeel van de nota van Vande Lanotte. Meer wil ik daar niet over zeggen.

De koning heeft u gevraagd een begroting te maken en te doen wat nodig is om onze welvaart te waarborgen. Is er bij ’s lands politici voldoende verantwoordelijkheidszin om inderdaad alles uit de kast te halen om de welvaart van de Belgen te beschermen?

Leterme: Het is niet eenvoudig, maar ik probeer de collega’s ervan te overtuigen dat we dankzij het begrotingsbeleid van de laatste jaren en dankzij onze gunstige economische groei een uitgelezen kans hebben om de overheidsfinanciën opnieuw gezond te maken op een sociaal rechtvaardige manier, en zonder schade te hoeven toebrengen aan ons economisch weefsel. De Britse premier David Cameron moet de hakbijl boven halen om zijn begroting op orde te zetten. Het zuiden van Europa wordt met negatieve groeicijfers geconfronteerd. België zit goed qua begroting en economische groei. We mogen deze kans niet verkwanselen door een non governo.

Houdt u er soms rekening mee dat u in 2014 nog altijd aan het hoofd van deze regering staat?

Leterme: Geen sprake van. Al had ik aan de andere kant ook nooit gedacht dat ik hier vandaag nog zou zitten.

Ook niet indien, gesteld dat informateur Didier Reynders zou mislukken, uw regering alsnog tot een echte noodregering wordt opgewaardeerd?

Leterme: Daar geef ik geen commentaar op. Maar men moet toch op een gezonde manier met de democratie omgaan. De uitslag van de verkiezingen moet politiek worden vertaald. Deze toestand kan niet blijven duren. Een echte regering die normaal bestuurt, is absoluut noodzakelijk.

(HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content