Yolo en gangnamstijl nieuwkomers in Van Dale Online

© Reuters

De Dikke Van Dale Online is aangevuld met nieuwe woorden en aangepast aan de binnenlandse en buitenlandse actualiteit.

De Van Dale vernieuwt vaker de inhoud van het onlineaanbod. Daardoor kunnen bezoekers altijd en overal de meest actuele woordenschat raadplegen. “De Van Dale Online wordt minstens twee keer per jaar aangepast. Van zodra woorden steeds meer opduiken, worden ze in de onlineversie opgenomen.”, zegt Peggy Timmerman van Van Dale.

De woorden komen enkel in de onlineversie van Van Dale en niet in de papieren versie: “Voordat woorden in de papieren versie komen, moeten ze aan meer criteria beantwoorden. Het is immers onzeker of ze over tien jaar nog gebruikt worden.”, benadrukt Timmerman.” Dit zijn tien opvallende veranderingen in de Dikke Van Dale Online.

Chillax
Chillax betekent in de jongerentaal tegelijkertijd chillen en relaxen. Het voegt de Engelse woorden chill en relax samen.

Yolo

Yolo betekent “You only live once”. Jongeren zeggen yolo als excuus als ze iets leuks gaan doen zoals uitgaan in plaats van te leren voor school.
Vriendschapsbandje
Een vriendschapsbandje is een kleurrijk polsbandje dat vooral jongeren aan elkaar geven als teken van vriendschap. Er zijn geknoopte, gehaakte en gevlochten vriendschapsbandjes of bandjes met kraaltjes.
Gangnamstijl
Gangnamstijl is genoemd naar de grote muziekhit Gangnam Style van de Koreaanse hiphopartiest Spy. Het is een dansstijl waarbij je een ruiter imiteert en met het hele lichaam bouncet op hiphopmuziek.

Frietchinees
Frietchinees was in 2012 het Vlaamse woord van het jaar en doet ook zijn intrede in de Van Dale Online. Een frietchinees is het woord voor een Aziatische frituurhouder.

Koningsdag Koningsdag stond al in het woordenboek maar krijgt nog een extra betekenis. In België is koningsdag de feestdag ter ere van de koning op 15 november. In Nederland wordt koningsdag vanaf volgend jaar op 27 april gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van de nieuwe koning Willem-Alexander.

Buikmoeder

Een buikmoeder is de biologische moeder van een geadopteerd kind. Deze moeder heeft direct na de geboorte een kind afgestaan voor adoptie.

Instagrammen

De fotoapp Instagram telt meer dan 7 miljoen mobiele gebruikers en heeft nu ook een eigen werkwoord. Instagrammen betekent foto’s maken, bewerken en uitwisselen via Instagram.

Onderwaterhypotheek
Een onderwaterhypotheek is een hypotheek waarbij de schuld hoger is dan de marktwaarde van het onderpand.

Religiestress

U kunt volgens Van Dale Online last hebben van religiestress. Religiestress verwijst naar religieuze spanningen die optreden in een moderne samenleving. Onrust over hoofddoeken of rituele slachtingen zijn voorbeelden van religiestress. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content