‘Wraak tegenover PS is zo groot dat MR bereid is gok te wagen’ (Jacky Morael)

Jacky Moreal © Kaat Pype
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

‘Het revanchisme jegens de PS is dusdanig groot bij de MR, dat ze bereid zijn de gok te wagen’, aldus minister van Staat Jacky Morael. De éminence grise van Ecolo bespreekt in Knack de grote kamikazegok van de MR en zijn vriendschap met Didier Reynders.

De MR en de kamikazecoalitie, hoe ziet u dat aflopen?

Jacky Morael: “De MR neemt een gigantisch risico. Maar het kan natuurlijk ook gunstig kan uitpakken. Stel dat de economie weer aantrekt, dan kan de zittende meerderheid daar misschien de vruchten van plukken. Het revanchisme en de wraakgevoelens jegens de PS zijn bovendien dusdanig groot bij de MR, dat ze bereid zijn de gok te wagen.”

De liberalen hadden natuurlijk ook de verkiezingen gewonnen in Wallonië.

Morael: “Zeker, maar vergeet vooral niet dat de MR in Brussel en Wallonië al tien jaar in de oppositie zit. Sommigen in die partij houden het echt niet meer. Die willen ministers en ministeriële kabinetten. In de kamikazecoalitie zou de MR zeven ministerposten krijgen. Dat is dus de jackpot. Toch heb ik grote vraagtekens bij deze formule. Hoe gaat dat werken in de praktijk? Hoe zullen de machtsverhoudingen liggen? Wat met het feit dat er geen meerderheid is in de Franstalige taalgroep? In de vorige federale regering kwamen de Vlamingen in de Kamer twee zetels tekort in hun taalgroep. Maar in deze constructie zal de MR ultraminoritair worden in de Franstalige taalgroep. Ze zullen iedereen tegen zich krijgen: PS, PTB, Ecolo, CDH.”

Hoe kijkt de gemiddelde Waal aan tegen de Franstalige minderheidsregering?

Morael: “Dat hangt ervan af. Als jij een MR-kiezer bent, dan haat je de PS en ben je superblij, ook al is het dan in een regering met de N-VA, met het vooruitzicht dat die smeerlappen van socialisten straks federaal allicht in de oppositie zitten. De gemiddelde MR-kiezer is ook blij is dat er eindelijk een centrumrechts beleid komt. Zelf wil ik dat laatste nog wel eens zien, want als je tegelijk 17 miljard euro moet wegbezuinigen, hou je geen ruimte meer over om beleid te voeren.”

“Bij PS-kiezers, en ik tel er heel wat in mijn kennissenkring in Luik, zie ik twee soorten. Je hebt degenen die zeggen dat de liberalen klootzakken zijn en met om het even wie een regering zouden maken. En je hebt degenen die zeggen, laat ze maar doen, laat hen er maar het mes in zetten, wij zullen met de FGTB de straten van Brussel wel innemen en winnen de volgende verkiezingen.”

U komt uit Luik, net als MR-kopstuk Didier Reynders. Zou de MR het premierschap voor Reynders in die kamikazecoalitie moeten opeisen?

Morael: “De Franstaligen zullen zich hoe dan ook in een zwakke onderhandelingspositie bevinden tegenover drie Vlaamse partijen, waaronder de N-VA. Dat zal snel duidelijk worden in het dossier van de nachtvluchten. Wat gaat de MR daar doen? Wat gaan ze binnenhalen? Maar het is niet aan mij om te zeggen dat de MR het premierschap moet claimen. Ik weet ook niet wat de geheime plannen van Didier Reynders zijn.”

Het volledige interview leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack.

Partner Content