Wouter Beke opnieuw onder druk na nieuw schandaal binnen kinderopvang

Wouter Beke (CD&V) op 23 februari 2022. © Belga

Oppositiepartijen Vooruit en Groen reageren furieus op het feit dat een vrouw ook na een veroordeling voor kindermishandeling haar crèche kon blijven uitbaten. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemt de kwestie ‘onbegrijpelijk’.

Oppositiepartij Vooruit reageert scherp op het verhaal van een Antwerpse vrouw die vorig jaar werd veroordeeld voor mishandeling van kleine kinderen en die toch haar crèche kon blijven uitbaten. ‘Dit is het zoveelste geval waaruit blijkt dat de Vlaamse overheid faalt in haar kerntaak: het beschermen van de meest kwetsbaren’, reageert Vlaams parlementslid Hannes Anaf. Hij wil over de kwestie een actuele interpellatie indienen.

Het Laatste Nieuws schrijft vrijdag over een nieuw verontrustend verhaal in een Vlaams kinderdagverblijf. Een Antwerpse vrouw die vorig jaar werd veroordeeld voor mishandeling van kleine kinderen kon nadien zonder problemen haar crèche blijven uitbaten. De ouders wisten tot begin deze week van niks, zo schrijft de krant.

‘We hebben nog maar net de hele discussie over ’t Sloeberhuisje gehad, er zijn de verhalen over de woonzorgcentra en dan duikt dit schrijnende verhaal op’, reageert Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. ‘Als een overheid er niet meer in slaagt om de meest kwetsbaren, onze ouderen en kinderen, te beschermen, dan is dat heel ernstig’, aldus Anaf. Hij wil over de kwestie een actuele interpellatie indienen, een parlementair instrument dat wordt ingezet bij dringende kwesties met het nodige gewicht.

De inspanningen die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) eerder heeft aangekondigd, gaande van een actievere openbaarheid van inspectieverslagen tot een audit bij Kind & Gezin, komen volgens Anaf niet alleen te laat, maar gaan ook niet ver genoeg.

Politieke verantwoordelijkheid

Ook oppositiepartij Groen wil dat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke tekst en uitleg geeft. ‘Hoeveel schandalen moeten er nog uit de kast vallen waaruit blijkt dat de Vlaamse regering kleine kindjes in hun kinderdagverblijven niet beschermt, eer de minister zijn verantwoordelijkheid neemt?’, vraagt Vlaams parlementslid Celia Groothedde zich af. Net als haar Vooruit-collega Hannes Anaf dient zij een actuele interpellatie in over de kwestie.

‘Dat kleintjes veilig zijn in de kinderopvang is wel het allerminste wat je als ouder mag verwachten. We hebben de problemen in de sector zo vaak aangekaart in het parlement, maar blijkbaar kan de minister met zijn huidige normen en handhaving de veiligheid niet garanderen. Dat er bovendien niet meteen stappen ondernomen worden bij ernstige verdenkingen, is een groot probleem. Ik verwacht antwoorden van minister Beke’, reageert Groothedde.

Groen wijst op de ‘politieke verantwoordelijkheid’ van Beke. ‘De minister is er politiek verantwoordelijk voor dat ouders hun kleintje met een gerust hart in de opvang kunnen achterlaten en de opvang zelf behoorlijk werk kan doen. Dit is de zoveelste alarmbel, dat is heel verontrustend’, stelt Groothedde.

Maar ook de houding van Kind & Gezin is volgens Groen ‘problematisch’. ‘Opnieuw zien we dat Kind & Gezin pas overgaat tot sluiting nu er schandalen komen. Er schort grondig iets aan de minister zijn beleid als er pas actie wordt ondernomen wanneer het zo ver komt. Minister Beke zal dit moeten uitleggen in het parlement’, besluit Groothedde.

Kind en Gezin zegt vrijdag dat ze extra voorwaarden had opgelegd aan de crèche in Schoten waarvan de uitbaatster veroordeeld was voor mishandeling van kleine kinderen. ‘In 2021, na de veroordeling in beroep, werd een handhavingstraject opgestart dat nog altijd loopt’, aldus woordvoerster Nele Wouters.

Wouter Beke: ‘Onbegrijpelijk’

‘Het is onbegrijpelijk dat iemand met een contactverbod met kinderen nog een opvang kan uitbaten’, zo reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. Beke herhaalt ook dat hij een ‘sterker juridisch kader’ wil om beter te kunnen optreden.

Ook minister van Welzijn Wouter Beke verwijst naar die uitspraak van het hof van beroep die bepaalde dat de vrouw nog wel deel mocht nemen aan de uitbating van het kinderdagverblijf, maar zelf geen rechtstreeks contact meer mocht hebben met de kinderen.

Beke verwijst naar zijn beslissing om na de gebeurtenissen bij ’t Sloeberhuisje een aantal opvanglocaties, en zeker de locaties waar een handhavingstraject loopt, opnieuw te screenen. ‘Daardoor wordt deze opvang nu geschorst, zeker nadat ook nieuwe elementen aantonen dat er onvoldoende zekerheid was over de veiligheid en gezondheid van de kinderen in deze opvanglocatie’, aldus Beke.

De CD&V-minister herhaalt ook dat er de opdracht is gegeven ‘om voorstellen te doen die ons een nog sterker juridisch kader geven om te kunnen optreden.’

Partner Content