WK voetbal: de Rode Duivels anders bekeken

© BelgaImage
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Knack keerde de biografie van onze 23-koppige selectie binnenstebuiten en presenteert: wat Frank Raes u níét zal vertellen over de Rode Duivels.

Axel Witsel biedt privévluchten vanuit Deurne aan

Axel Witsel
Axel Witsel© BELGA

– De controleur op het Belgische middenveld droomt ervan piloot te worden. Hij studeert momenteel de theorie en wil na zijn carrière zo snel mogelijk zijn vliegbrevet. Witsel kocht een belang in vliegtuigmaatschappij LindSky Aviation, die privévluchten aanbiedt vanuit de luchthaven van Deurne. Die investering zou een rol hebben gespeeld bij zijn keuze voor de Chinese competitie.

– De vader van Axel Witsel komt uit Martinique. Als tiener kapte Thierry Witsel suikerriet met een machete. Hij verhuisde naar Parijs toen zijn moeder hertrouwde, later trok het koppel naar Luik. De wortels van Thierry Henry, hulptrainer bij de Rode Duivels, liggen ook in Martinique. Hij en Witsel converseren af en toe in het Creools.

De moeder van Eden Hazard is voetbalgek

Eden Hazard
Eden Hazard

– Statistische anomalie: in de basisploeg van de Rode Duivels hebben er drie een vader die Thierry heet. In tegenstelling tot Thierry Courtois en Thierry Witsel voedde Thierry Hazard er zelfs twee op. Moeder Carine Vanderbecq vergeleek de zwangerschap van haar eerstgeborene met het paradijs, vandaar de naam. Zij staat bekend als de meest voetbalgekke van het gezin, zonen inbegrepen.

– De 14-jarige Eden Hazard overtuigde de scouts van zijn eerste club Lille in een match die hij met 5-0 verloor tegen een team 18-jarige meisjes. Hazard plooide zich dubbel, ook toen duidelijk was dat zijn team een smadelijke nederlaag zou lijden. Naderhand toonde hij zich bijzonder sportief.

– Hazard is met voorsprong de rijkste Rode Duivel en kocht zich in bij een nog op te richten voetbalclub in San Diego. Net als De Bruyne wil hij zijn voetbalcarrière afsluiten in Amerika.

Is Marouane Fellaini samen met een Playboy-model?

Marouane Fellaini
Marouane Fellaini

– De nummer acht van de Belgen wordt door de Russische pers van nabij gevolgd: hij zou een koppel vormen met Playboy-model Victoria Bonya, over wie een bizar verhaal de ronde doet. Bonya werd in Amerika aangehouden op verdenking van spionage, al mocht ze wel het land verlaten.

– Vader Abdellatif Fellaini was een meer dan degelijke doelman voor wie een contract klaarlag bij Racing Mechelen, maar zijn club Raya Casablanca verzette zich tegen een transfer. Ontgoocheld stopte vader Fellaini met voetballen en werd wattman bij de Brusselse MIVB. Abdellatif heeft drie zonen, waarvan Marouane de middelste is. De Rode Duivel wordt vaak verward met zijn jongere broer Mansour, die als spelersmakelaar werkt.

– Hij raakte bevriend met Marcin Wasilewski in de praktijk van kinesist Lieven Maesschalck, toen de Pool daar revalideerde na de beruchte tackle van Axel Witsel. Standard en Anderlecht leefden destijds op voet van oorlog, de vriendschap moest geheim blijven.

Medicijnen zonder voorschrift nodig? Bel Courtois

Thibaut Courtois
Thibaut Courtois© BELGA

– De eerste doelman van België is rechtshandig én linksvoetig: een zeldzame combinatie. Het is hem ook niet aangeleerd om van rechts zijn dominante hand te maken, wat soms gebeurt bij geboren linkshandigen. Thibaut Courtois had er nooit bij stilgestaan, tot hij een keer Trivial Pursuit speelde. De keeper trok een vraag die – onterecht – poneerde dat rechtshandig en linksvoetig onmogelijk samengaan. De zus en de broer van Thibaut Courtois delen dit uitzonderlijke lichaamskenmerk.

– Vader Thierry, een Luikenaar die naar Limburg uitweek, is technisch directeur bij volleybaltopclub Noliko Maaseik. Hij beheert de investeringen van zijn zoon, met als klapstuk een apotheekwebshop, die medicijnen zonder voorschrift verkoopt.

– Als tiener maakte Courtois YouTube-filmpjes met zijn strafste voetbalstunts. Ze staan nog steeds online, op het kanaal ‘YardBrooz’.

Romelu Lukaku is fan van Tupac Shakur

Romelu Lukaku
Romelu Lukaku© BELGA

– De naam Romelu hebben de Lukaku’s zelf bedacht. Zijn vader heet Roger Menama Lukaku, de eerste twee letters van elk woord werden samengevoegd. Op school en bij zijn eerste voetbalclubs kennen ze de Rode Duivel als ‘Romeli’: dat vond zijn moeder zachter klinken.

– Het leven van de jong doorgebroken Lukaku was hectisch. Toch slaagde de spits erin om in het jaar dat hij Belgisch topscorer werd vier weken anoniem stage te doen bij Randstad, verplicht om zijn diploma PR & Communicatie te behalen. Rond die tijd werd ook de docureeks De School van Lukaku opgenomen. Eén keer stuurde Lukaku de cameraploeg weg: wanneer hij barstend van de zenuwen zit te wachten op zijn mondeling examen godsdienst.

– Muziekfan Lukaku neemt bij de nationale ploeg altijd zijn dj-deck mee. Hij heeft een haast encyclopedische kennis van hiphop uit de jaren negentig. ‘All Eyez on Me’ van Tupac Shakur was zijn eerste cd.

Toby Alderweireld wil de Tour niet missen

Toby Alderweireld
Toby Alderweireld© BELGA

– Alderweireld debuteerde bij Ajax in een oefenwedstrijd tegen Inter Milaan. Marco Materazzi, bekend van de kopstoot van Zinedine Zidane in de WK-finale van 2006, stond na de match perplex. De ervaren Materazzi dacht de debutant een plezier te doen door van truitje te wisselen. De 18-jarige Belg poeierde hem af: zijn jongere broer had om een echt wedstrijdshirt van Ajax gevraagd.

– Alderweirelds getatoeëerde lijf vertelt zijn levensverhaal. Op zijn rechterarm staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, op de linkerarm de tekst ‘ Each day I come closer to the home where I was born.‘ In zijn Amsterdamse jaren had Alderweireld last van heimwee, en dat is nooit helemaal overgegaan. Op zijn borst staan de namen van zijn broers, op zijn rug werd een fresco uit de Sixtijnse Kapel gekopieerd. Net als Romelu Lukaku is de verdediger zeer gelovig.

– Wielerfan Alderweireld zocht uit hoe hij vanuit Rusland de start van de Tour de France kan volgen. Laten we hopen dat het nodig is: het zou betekenen dat België minstens de kwartfinale speelt.

Yannick Carrasco leerde dansen van Ish

Yannick Carrasco
Yannick Carrasco© BELGA

– De winger met Spaanse en Portugese roots is goed bevriend met Hans Bonte, de SP.A-burgemeester van zijn thuisstad Vilvoorde. Bonte kreeg vorig jaar een vreemd verzoek: of hij toevallig geen goeie dansleraar kende. Carrasco wou op zijn huwelijk geen mal figuur slaan bij de openingsdans.

Uiteindelijk was het choreograaf Ish Ait Hamou, bekend van het VTM-programma So You Think You Can Dance, die de Rode Duivel leerde slowen.

Kevin De Bruyne had net zo goed voor Burundi kunnen spelen

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© AFP

– De draaischijf van onze nationale ploeg had ook voor Burundi mogen uitkomen. De moeder van de nochtans zeer blanke De Bruyne werd namelijk geboren in Bujumbura, en dat is voldoende om de naturalisatie tot voetbal-Burundees aan te vragen. Grootvader De Bruyne reisde de wereld rond voor een oliefirma. Hun Afrikaanse link werd ontdekt door een persmedewerker van Manchester City. De Bruyne had toen al voor België gespeeld, en Burundi kwam dus niet meer in aanmerking.

– In Duitsland, waar hij populair is na passages bij Bremen en Wolfsburg, maakt De Bruyne reclame voor het Weltvogelpark van Walsrode, het grootste ter wereld. De Rode Duivel liet een deel van zijn gage vallen om een kweekprogramma voor bedreigde soorten te steunen.

– De jonge De Bruyne moest in de tuin met een plastic bal spelen. Hij wou een echte voetbal, maar dat mocht alleen als hij zijn mindere linkervoet zou gebruiken. Volgens de ster van Manchester City is hij daardoor nu perfect tweevoetig.

Koen Casteels moest kickbokslessen volgen

Koen Casteels
Koen Casteels© BELGA

– Zijn mooiste voetbalmoment beleefde derde doelman Koen Casteels op een scholentoernooi in Parijs. Na een thriller tegen Frankrijk, waarin de 12-jarige Casteels twee strafschoppen stopte, overhandigde Zinedine Zidane hem de trofee van Doelman van het Toernooi. Casteels was bij de jeugd het grote talent, meer dan leeftijdgenoot Thibaut Courtois. Toen de eerste ploeg van Genk om keepers verlegen zat, was Casteels geblesseerd, waardoor de kans naar Courtois ging.

– De Betekomnaar trok naar Hoffenheim. De Duitsers vonden hem te onderkoeld en gaven Casteels taekwondo- en kickbokslessen.

– Zijn broer Matthijs is kinesist en werkt in de praktijk van Lieven Maesschalck, de vaste fysio van de Rode Duivels. Matthijs schonk Koen zijn oude studieboeken, hij leest er regelmatig in.

De vrouw van Thomas Vermaelen is tabloidvoer

Thomas Vermaelen
Thomas Vermaelen© BELGA

– Toen Thomas Vermaelen hoorde dat Arsenal in hem was geïnteresseerd, dacht hij aan een poets van Jan Vertonghen, notoir grappenmaker en nu collega-Rode Duivel. Mevrouw Vermaelen is beroemd in Groot-Brittannië. Polly Parsons presenteerde en acteerde in diverse kinderprogramma’s, maar werkte ook als lingeriemodel: een combinatie die tot de verbeelding sprak en haar tot tabloidvoer maakte. Parsons is de ex van Sid Owen, acteur in de razend populaire sitcom Eastenders.

– Vermaelen ontmoette zijn toekomstige vrouw op een verjaardagsfeest van Robin van Persie.

Thorgan Hazard is vernoemd naar een stripheld

Thorgan Hazard
Thorgan Hazard

– De Hazards hebben iets met namen. Vader Thierry is fan van de avonturenstrip Thorgal maar dat vond moeder Carine te scherp klinken. De naam ‘Thorgan’ hebben ze zelf verzonnen, het paar had nooit gedacht dat de dienst bevolking het zou aannemen.

– De afgelopen vijf jaar werden er in Vlaanderen 45 jongetjes geboren met de naam Thorgan. Er zijn nog twee Hazard-zonen. Kylian (22), vernoemd naar actrice Gillian Anderson, voetbalt bij de beloften van Chelsea. Nakomer Ethan is een combinatie van de drie andere namen, als signaal dat het gezin compleet is. De amper 14-jarige Ethan schijnt een groot voetbaltalent.

Dries Mertens kocht een 16e-eeuws pand in Leuven

Dries Mertens
Dries Mertens© BELGA

– In Napels woont Dries Mertens in een 15e-eeuws palazzo, maar bij het zoeken naar een stek in eigen land mocht het moderner: hij kocht het 16e-eeuwse pand ‘de Dry Coningen’, een geklasseerd barokmonument in de Leuvense binnenstad.

– Zoals wel meer Rode Duivels geeft Mertens in alle stilte aan goede doelen. Hij steunt een hondenasiel en een daklozenvereniging. In Napels zou hij af en toe incognito de straat op trekken om bedelaars geld en stukken pizza toe te stoppen – het draagt alleen maar bij aan de mythische status die hij in de stad heeft.

– Ooit zag Mertens op National Geographic een Guinees jongetje dat een truitje van hem droeg. Hij is op zoek gegaan naar het kind en stuurde een gesigneerde kit op.

– De Italianen bedachten twee bijnamen voor Mertens: ze noemen hem Funambulo (koorddanser) of Apriscatole (blikopener).

– Zijn moeder is professor urologie aan de KU Leuven en doet onderzoek naar bedplassen.

Simon Mignolet heeft een eigen koffiemerk

Simon Mignolet
Simon Mignolet© BELGA

– De reservedoelman volgt in de voetsporen van Paul Van Himst: ook hij heeft een eigen koffiemerk. Twenty Two Inspired wordt geserveerd in Twenty Two, zijn koffiebar op de Grote Markt van Sint-Truiden. Simon Mignolet voetbalt altijd en overal met rugnummer 22, behalve bij de Rode Duivels.

– De Limburger is fan van Jussi Jaaskalainen, een Finse cultdoelman die voetbalde bij Bolton Wanderers en West Ham. Niet de beste keeper, wel één die er altijd de kop voor gooide. De Fin stopte pas dit voorjaar, op zijn 43, met voetballen.

– In zijn afstudeerthesis Pol & Soc onderzocht Mignolet waarom Groot-Brittannië alleen de nadelen van EU-lidmaatschap ziet. Zeker sinds de brexit hoopt hij vurig dat de Britse tabloids daar het bestaan niet van ontdekken

Thomas Meunier was ooit postbode

Thomas Meunier
Thomas Meunier© BELGA

– Toen hij op zijn vijftiende moest vertrekken bij de voetbalacademie van Standard hing Thomas Meunier zijn schoenen aan de haak. Moeder Meunier regelde een testmatch bij derdeklasser Virton, zonder dat haar zoon ergens van wist. Er zijn meerdere Rode Duivels die laat doorbraken – Mertens en Chadli, bijvoorbeeld – maar Meuneur is de enige met werkervaring buiten het voetbal.

Hij was postbode, vulde de rekken in een supermarkt en werkte als magazijnier in een fabriek die auto-onderdelen maakt. Toen hij een contract tekende bij Club Brugge vroeg hij of hij zijn locker kon behouden, voor indien het niks zou worden met dat voetbal. Zeven jaar later staat er in de kleedruimtes van fabriek Saint-Gobain Autover nog steeds een kastje met zijn naam.

Nacer Chadli, allias de dolfijn

Nacer Chadli
Nacer Chadli© BELGA

– Nacer Chadli poseerde naakt voor het vrouwenblad Cosmopolitan. Hij deed het om een campagne rond teelbalkanker onder de aandacht te brengen, een familielid lijdt aan de ziekte.

– Chadli, trouwens een operaliefhebber, groeide op in Vottem bij Luik, op enkele straten van het ouderlijke huis van Axel Witsel. De twee zijn van kleins af beste vrienden. Ze richtten samen de vennootschap Axel Nacer op. Mehdi Carcela, op de Wereldbeker actief bij Marokko, is ook van Vottem. In hun jeugd voetbalden de drie leeftijdsgenoten bijna ononderbroken op een betonnen terreintje tussen de appartementsblokken.

– Vrienden noemen Chadli ‘de dolfijn’ – hij zou er vaag op lijken. Lang gebruikte de Rode Duivel het als geuzennaam op de sociale media, tot het in de Engelse stadions een thema werd voor spreekkoren. Dolfijnen ‘duiken’ namelijk en niks is schandelijker voor een Engelsman dan een speler die een overtreding veinst.

Vincent ‘Obama’ Kompany

Vincent Kompany
Vincent Kompany© Isosport

– Ook Kompany viel al ten prooi aan de grapjasserij van Jan Vertonghen en zijn vaste assistent Mousa Dembélé. In de aanloop naar het WK in Brazilië huurden de twee een acteur in die een bondsofficial moest spelen die zogezegd laaiend was omdat Kompany te vaak te laat kwam. Een bedremmelde Kompany wist niet waar hij het had. Er zou een filmpje van bestaan, maar de Rode Duivels beloofden dat nooit te delen.

– Vincent Kompany staat zelden met de mond vol tanden. Bij Manchester City draagt de geboren diplomaat de bijnaam ‘Obama’. Zijn vader leidde een studentenopstand tegen Mobutu. Pierre Kompany zat dertien maanden in een strafkamp en vluchtte dan naar België.

– Zijn ondertussen overleden moeder was een vurige vakbondsmilitante die het eerste loon van haar tienerzoon zo schandalig hoog vond dat ze bij Anderlecht eiste om een deel aan goede doelen te schenken.

– Zijn Bonka Circus is vooral bekend als televisieproductiehuis, maar vertegenwoordigt ook The Clement Peerens Explosition, tekenaar Jeroom en Sporza-journalist Aster Nzeyimana.

Youri Tielemans bezit een blauwe gordel

Youri Tielemans
Youri Tielemans© BELGA

– Beide ouders van Youri Tielemans bezitten een zwarte gordel in het judo. Tielemans raakte zelf tot de blauwe gordel: op zijn vijftiende moest hij van Anderlecht stoppen met vechtsport.

– Bindende contracten mag je pas tekenen vanaf zestien jaar en Anderlecht is altijd bang geweest dat het supertalent Tielemans zou verliezen aan een buitenlandse topclub. Heel heet werd het negen dagen voor Tielemans’ zestiende verjaardag: de Belgische U16 kwam 0-2 achter tegen Duitsland. Youri Tielemans zette de situatie recht met een hattrick. Letterlijk iedere topclub bood die week een contract aan, maar de Belg hield zich aan zijn woord en tekende bij Anderlecht.

– De wortels van zijn moeder liggen in Congo, maar Youri is daar zelf nog nooit geweest en hij heeft er ook geen familie meer wonen.

– Hij is de enige Rode Duivel in deze kern die overweegt om later trainer te worden.

Mousa Dembélé kocht luxehotel De Gulde Schoen

Mousa Dembélé
Mousa Dembélé© BELGA

– Het valt te begrijpen waarom journalisten zo vaak Dembélés voornaam verkeerd spellen. Eerst was het ‘Moussa’, maar bij het hernieuwen van zijn paspoort werd er een fout gemaakt. In plaats van die recht te zetten, schrijft de Rode Duivel zijn naam voortaan met één s minder.

– Dembélé kocht op de Antwerpse Melkmarkt het luxehotel De Gulde Schoen. Géén verwijzing naar zijn voetbalcarrière: het veertiende-eeuwse pand heet gewoon zo. Bij het uitbreken van de welness stootten bouwvakkers op een verborgen kamer, met gebruiksvoorwerpen uit de achttiende eeuw. Een selectie staat uitgestald in de lobby.

– Veel huidige internationals speelden in 2008 op de Olympische Spelen. Na de match voor brons sprintte de halve ploeg om het truitje van Ronaldinho te bemachtigen, de ster bij tegenstander Brazilië. Een kwaaie Dembélé joeg hen weg. Niet gepast na een 3-0-nederlaag, vond Dembélé.

Leander Dendoncker kreeg privétraining van Jacques Borlée

Leander Dendoncker
Leander Dendoncker© BELGA

– Dendoncker kwam testen bij Anderlecht tijdens een training die geleid werd door Charly Musonda senior, zelf ooit een geweldige speler. Na de proefstonde trok Romelu Lukaku naar het hoofd opleidingen bij Anderlecht. Die vurige West-Vlaming moesten ze zéker nemen, vond Lukaku.

– Leander en zijn jongere broer Lars – die pas nog schitterde op het Europees Kampioenschap U17 – worden al jaren heen en weer getrokken tussen Anderlecht en Club Brugge. Tot aan zijn doorbraak polste Club jaarlijks bij Leander, Anderlecht doet hetzelfde bij Lars, maar de fervente Club Bruggefan houdt de boot af.

– Leander Dendoncker volgde op school het keuzevak Spaans, en sprak in de kleedkamer Matías Suarez en Andy Najar aan in hun moederstaal.

– In de jeugdreeksen van Anderlecht was hij nooit het grote talent. Dendoncker oogde soms loom en zijn startsnelheid voldeed niet. Privétrainingen van Jacques Borlée hebben dat euvel verholpen.

Dedryck Boyata schitterde op de Milk Cup

Dedryck Boyata
Dedryck Boyata

– ‘We zijn niet geïnteresseerd, mijnheer’, zei Dedryck Boyata en hij legde de telefoon neer. In 2007 blonk de toen 16-jarige verdediger van FC Brussels uit op de Milk Cup, een jeugdtoernooi in Noord-Ierland. Toch kan Boyata niet geloven dat de man aan de andere kant van de lijn écht een scout van Manchester City is. Een test bij Anderlecht, de club waar Boyata voor supportert, liep slecht af en ook bij Brussels twijfelen ze of Boyata prof kan worden. Zijn vader – in de jaren tachtig spits in tweede klasse – drukt op ‘redial’ en krijgt warempel de receptionist van Manchester City aan de lijn. Twee maanden later tekent Boyata een contract, twee jaar later debuteert hij bij de eerste ploeg.

– Zijn familie noemt hem ‘Deddy’, niet ‘Dedryck’. Mario Balotelli, die hij kent van bij City, is een van zijn beste vrienden.

Michy Batshuayi is close friends met rapper Damso

Michy Batshuayi
Michy Batshuayi

– Wilt u de Rode Duivels van 2030 spotten? Ga dan naar het Pirsoulpark in Sint-Agatha-Berchem. Ingewijden noemen het ‘het Park van de Olifanten’. Pirsoul is het Wembley van het straatvoetbal: de beste spelertjes van alle Brusselse pleintjes komen er samen. Anthony Vanden Borre, Vincent Kompany, Pelé Mboyo en Michy Batshuayi leerden er de stiel. Wie precies verantwoordelijk was, blijft geheim, maar één van die vier stal ooit een doel uit het Anderlecht-oefencentrum van Neerpede, om het zeven kilometer verder te slepen naar Pirsoul.

– Rapfan Batshuayi is zeer goed ingevoerd in de Franstalige hiphop. Hij figureerde in een clip van Maître Gims en Stk Lamif droeg het nummer ‘Michy’ aan hem op. Rapper Damso, van wie het WK-lied werd ingetrokken, is een goeie vriend.

Had Adnan Januzaj slechte schoenen?

Adnan Januzaj
Adnan Januzaj© Isosport

– Adnan Januzaj wordt een paar keer vermeld in het schandaal van de ‘Football Leaks’. Zijn vader liet zich een half miljoen euro in het zwart uitbetalen bij een deal rond portretrechten. Dat zwarte geld werd extra problematisch toen Manchester United, de toenmalige club van Januzaj, eiste dat de speler het contract met zijn schoenensponsor opzegde. Man Utd vermoedde dat de schoenen de oorzaak waren van de vele kleine blessures waarmee Januzaj kampte. Marouane Fellaini sleepte dezelfde schoenenfabrikant voor de rechter.

– Bij Anderlecht herinneren ze zich vader Abedin Januzaj nog goed. Abedin wou geen enkele match van zijn zoon missen. Als vader zich niet kon vrijmaken, moest Adnan thuis blijven bij Europese verplaatsingen.

– Manchester United bedong bij zijn transfer naar het Spaanse Sociedad een terugkoopclausule. Schittert Januzaj op het WK, dan zou het kunnen dat hij opnieuw naar de Premier League trekt.

Jan Vertonghen is een bordspellenfanaat

Jan Vertonghen
Jan Vertonghen

– Vertonghen introduceerde het spel Catan bij de nationale ploeg. Het Vlaamse deel van de selectie spendeerde er op het WK in Brazilië tot wel vier uur per dag aan. Er wordt ook gekaart bij de Rode Duivels en de nogal fanatieke Vertonghen schijnt onklopbaar in het kingen.

– Zijn vrouw doceert in Londen theater en dans. De Belgische verdediger leerde Sophie de Vries kennen in Amsterdam: ze acteerden samen in een schoolopvoering van Shakespeare’s Midzomernachtsdroom. De Vries regisseerde een stuk over de slavernij in het negentiende-eeuwse Barbados, dat erg lovende kritieken kreeg. l

Partner Content