Winterprik: Verwachte verkeersellende blijft uit

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De voorspelde sneeuwzone heeft het verkeer minder in de war gestuurd dan verwacht. Op de Vlaamse wegen is het fileleed ondertussen voorbij.

De voorspelde sneeuw viel later dan verwacht waardoor de voorspelde verkeersellende zo goed als uitbleef.

Sneeuwlaag

Volgens weerman Frank Deboosere lag er om 7 uur een sneeuwlaag van 3 tot 5 centimeter is Oost- en West-Vlaanderen. De sneeuwbuien verlaten België geleidelijk richting Duitsland. Vrijdagmiddag blijft het dan overwegend bewolkt met nog enkele winterse buien in Laag- en Midden-België en enkele sneeuwbuien in Hoog-België.

Vrijdagavond en -nacht wordt het eerst nog zwaarbewolkt met af en toe lichte winterse neerslag of sneeuw. Na middernacht wordt het droog met stilaan opklaringen vanuit het noordoosten. Later kan hier en daar

mist ontstaan.

Verkeerssituatie op de weg

Omstreeks 7 uur stond er 210 kilometer file op de snelwegen. Er waren vertragingen in heel het land vooral voor het verkeer richting Brussel en Antwerpen. De voorspelde gigantische verkeersoverlast bleef evenwel uit. Allicht hebben heel wat mensen hun voorzorgen genomen, zijn ze vroeger vertrokken of blijven ze helemaal thuis.

Ondertussen staan er op de Vlaamse snelwegen geen files meer, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Lokaal zijn er wel nog vertragingen. De grootste problemen doen zich vooral voor in Wallonië. Volgens

wegeninformatiecentrum Perex hebben vooral de secundaire wegen N4 en N5 nog te lijden onder het winterweer.

De alarmcentrale van mobiliteitsclub VAB noteerde ook geen spectaculaire stijging van het aantal pechgevallen. Wel moesten de wegenwachters van VAB driemaal meer tussenbeide komen voor ongevallen en slipgevallen dan op een normale voormiddag in de winterperiode. “Deze slip- en ongevallen doen zich voornamelijk voor op secundaire wegen, waar niet preventief gestrooid werd”, klinkt het. De mobiliteitsclub maant autobestuurders aan heel voorzichtig te zijn op de weg.

Vlieg- en treinverkeer

De luchthaven van Zaventem ondervond wel hinder van de sneeuwval. Zo schrapte Brussels Airlines 30 vluchten. Door de sneeuw kunnen vanop de luchthaven niet meer dan 12 vliegtuigen per uur opstijgen. Normaal gaat het om 40 vliegtuigen.

Ook de bussen hebben het moeilijk door de sneeuw. “De grootste problemen doen zich voor in de Vlaamse Ardennen en de regio Kortrijk-Ieper”, zo meldt De Lijn. In West-Vlaanderen is er vooral hinder in het zuiden van de provincie, “in de regio Kortrijk-Ieper-Diksmuide-Roeselare”. “Reizigers moeten er rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur.”

In Oost-Vlaanderen is er vooral in de Vlaamse-Ardennen hinder door de sneeuwval. “In de regio van Ronse tot Zottegem rijden de bussen met ernstige vertragingen. De lijnen 21, 22, 23 en 24 worden niet meer bediend. In de stad Gent en de rest van de provincie verloopt alles normaal.”

In de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg reden alle bussen en trams normaal tot 6.45 uur.

Het treinverkeer ondervindt voorlopig weinig hinder. Wel lopen de hogesnelheidstreinen van Thalys vertragingen op van tien tot vijftien minuten, maar er is geen enkele trein afgeschaft, deelt Thalys mee. De maatschappij raadt de reizigers die een ticket voor vrijdag hebben, aan om de website www.thalys.com in het oog te houden. Reizigers die dat willen, kunnen hun ticket van vrijdag kosteloos omruilen

naargelang de beschikbaarheid, aldus nog Thalys. Eurostar verwacht een normale dienstregeling.

Geen voetbal in tweede, derde en vierde klasse Het winterweer heeft wel gevolgen voor het voetbal dit weekend. Zo zal er niet gevoetbald worden in tweede, derde en vierde klasse. Dat heeft de Belgische Voetbalbond (KBVB) vrijdagvoormiddag laten weten. Ook de vrouwen (BeNeLeague Red en Dames Nationale) komen niet in actie.

Op nationaal niveau is er een algemene afgelasting van alle kampioenschapswedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden (eerste ploegen, beloften/reserven en jeugd), klinkt het bij de Voetbalbond.

De eersteklasseduels gaan voorlopig wel nog door.

Smeltende sneeuw

De hele nacht reden de strooidiensten uit om preventief te strooien. “Momenteel is er voldoende zout aanwezig op de weg. Door de regen en smeltende sneeuw bestaat wel nog steeds het gevaar dat het zout wegspoelt, waardoor de regen kan aanvriezen. De strooidiensten houden dit nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig opnieuw uitrijden”, aldus Wegen en Verkeer.

In de provincies Namen en Luxemburg mogen geen vrachtwagens van meer dan 13 meter lang rijden. In de namiddag zal de sneeuw overal smelten. Vannacht gaat het wel weer vriezen zodat er morgenochtend weer kans op gladheid is. Zondag wordt er opnieuw sneeuw verwacht. (EE)

Partner Content