Winkels in buurlanden mogen geen maaltijdcheques meer aanvaarden

Maaltijdcheques: niet meer welkom over de grens. © Belga

De belangrijkste uitgevers van maaltijdcheques in ons land, Sodexo en Edenred, hebben een brief gestuurd naar een twintigtal winkels aan de Nederlandse, Duitse en Franse grens met België, waar de maaltijdcheques nu wel worden aanvaard. Dat schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Ze willen daar een einde aan maken.

“Wij vragen u om vanaf 15 januari 2014 niet langer maaltijdcheques te aanvaarden in uw handelszaak”, aldus Sodexo in de brief. Een logische maatregel, zegt het bedrijf: “Eigenlijk staat er in de voorwaarden van de maaltijdcheques dat ze niet in het buitenland mogen worden gebruikt.”

Klanten verontwaardigd

“De voorbije jaren zijn we daar soepel mee omgegaan en hebben we winkels net over de Belgische grens toch terugbetaald. Maar toen economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A) voorstelde om de maaltijdcheques af te schaffen, hebben we meteen beslist om maaltijdcheques die in het buitenland zijn uitgegeven, niet meer te aanvaarden.” Het voorstel van de minister ligt echter niet meer op tafel.

Ivo Mattheeuws, uitbater van de supermarkt Albert Heijn in de Nederlandse gemeente Hulst, zegt dat zijn Vlaamse klanten verontwaardigd zijn. “Door deze maatregel worden veel Vlamingen verplicht om voortaan in eigen land hun inkopen te doen. Ik vraag me af of dit allemaal mag van Europa, want er is toch vrijheid van betalingsverkeer?”

Juridsich niks mis

Advocaat Filip Tilleman, die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, stelt dat de beslissing wel degelijk legaal is. “De euro is het enige wettelijke betaalmiddel over de Europese grenzen heen”, klinkt het. “Maaltijdcheques zijn gebonden aan contracten met winkels. Zonder contract moeten de cheques niet worden uitbetaald.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content