“Wij verwachten niets meer van de N-VA”

© Belga

Bij Ecolo zijn ze al geruime tijd alle geloof in de N-VA kwijt, maar toponderhandelaar Marcel Cheron heeft geen zin in grote politieke gebaren. “Laat de tijd zijn werk maar doen.”

Bij Ecolo zijn ze al geruime tijd alle geloof in de N-VA kwijt, maar toponderhandelaar Marcel Cheron heeft geen zin in grote politieke gebaren. “Laat de tijd zijn werk maar doen.”

Sinds het verworpen N-VA-voorstel om in plaats van de kinderbijslag de werkloosheidsuitkeringen te splitsen, heeft Cheron het gevoel dat de onderhandelingen zich op een keerpunt bevinden.

“De wind is aan het draaien”, aldus Cheron. “Ook in Vlaanderen vragen steeds meer mensen zich af of de N-VA wel in staat is een akkoord te sluiten. Bij Ecolo zijn we ermee opgehouden ons die vraag te stellen, we verwachten namelijk helemaal niets meer van de N-VA.”

Knack: U maakt zich geen illusies meer?

Marcel Cheron: Dat klopt. De N-VA is een nationalistische partij die de splitsing van het land beoogt, zo eenvoudig is het. Telkens als we de voorbije maanden dicht bij een akkoord stonden, heeft de N-VA dat gekelderd. Dat is geen toeval meer.

Wat voor zin heeft het dan nog om te blijven proberen met de N-VA iets klaar te spelen? Cheron: Een lucide blik hoeft een constructieve houding niet in de weg te staan. Maar ik heb de N-VA intussen wel wat leren kennen. Iemand als Geert Bourgeois is voor mij de manifestatie van het fundamentalisme. De eerste Vlaamse minister van Justitie worden, is het enige wat hem interesseert. Hij heeft geen aantekeningen bij zich, dat hebben die N-VA’ers trouwens nooit. De N-VA denkt alleen in symbolen: justitie splitsen, de RVA splitsen, het land splitsen. De anderen moeten intussen het technische werk opknappen, want van de N-VA krijg je nooit uitgewerkte voorstellen.

Met het groeiende ongenoegen in de publieke opinie en de dreiging van de financiële markten stijgt de druk op de N-VA en CD&V om toch maar in te binden. Speelt de tijd in uw voordeel?

Cheron: Ik ben behalve historicus ook marathonloper. Ik weet dat tijd een cruciale factor is. In het theater van de oudheid droegen de acteurs maskers. Pas op het eind van de voorstelling moesten ze de maskers afleggen. In de onderhandelingen zijn we ook op dat punt aanbeland. Tijd speelt dus een wezenlijke rol. Na zes maanden is de druk om een regering te vormen veel groter dan na één maand. Na zeven maanden zal die druk nóg groter zijn, en na acht maanden nóg groter.

Maar juist in de nacht is het goed in het licht te geloven, zei de filosoof. Ik wanhoop dus niet. Precies omdat de N-VA ons in dit doodlopende straatje heeft geleid, ontstaat er misschien ruimte voor een oplossing. Karel De Gucht, die je nooit mag onderschatten, stelt voor om het te proberen zonder de N-VA. Daar zit wel wat in.

(HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content